Chat with us, powered by LiveChat

        Bine ai venit! Acesta este primul articol dintr-un domeniu foarte drag mie, IT&C. Astazi vreau sa iti fac o scurta introducere in retelistica, si anume sa discutam despre ce este o retea, care sunt componentele unei retele si despre diferite topologii ale retelelor. Hai sa incepem !

Introducere in Retele de Calculatoare

 

Ce este o retea de calculatoare?

O retea reprezinta un ansamblu de dispozitive (PC-uri, Routere, Switch-uri etc.) interconectate, care pot comunica (schimba informatii) intre ele.

1) Dimensiunea unei retele de calculatoare

Retelele pot fi de mai multe tipuri:

  • LAN – Local Area Network – ex: reteaua ta (prin cablu) de acasa
  • MAN – Metropolitan Area Network – ex: reteaua extinsa, pe suprafata unui oras
  • WAN – Wide Area Network – ex: Internetul
  • WLAN – Wireless LAN – reteaua ta, wireless, de acasa
  • etc.

2) Componentele unei retele de calculatoare

O retea este alcatuita din:

  • End-device (PC, Laptop, Smartphone, Servere etc.)
  • Switch – interconecteaza mai multe end-device-uri intr-o retea
  • Router – interconecteaza mai multe retele
  • Firewall – ne protejeaza reteaua de posbile atacuri din Internet
  • Mediu de transmisie – cablu (cupru), lumina (fibra optica), wireless (aer)

 

Acum, propun sa discutam despre cateva elemente de retea (din cele enumerate mai sus). Primele componente ale unei retele vor fi chiar end-device-urile:

I. END-DEVICE

        In general noi suntem cei care avem in componenta un dispozitiv terminal (end-device). Fiecare dintre noi avem un Laptop, PC sau smartphone cu care ne conectam la Internet. Aceasta conexiune poate fi facuta prin 1 sau mai multe medii de transmisie (curent, lumina, aer).

In momentul in care ne conectam cu smartphone-ul la Internet, cel mai probabil vom folosi mediul wireless. Daca folosim un Laptop, il putem conecta fie prin wireless fie prin cablu de retea (UTP).

cablu UTP pentru retea si fibra optica

Conexiunea prin fibra optica are loc atunci cand dorim sa conectam mai multe echipamente de retea sau servere intre ele (ex: switch – switch, server – switch). Motivul este simplu: o legatura prin Fibra Optica poate fi mult mai rapida fata de cea prin cablu UTP sau prin Wireless.

 

II. SWITCH

        Switch-ul este un echipament de retea care interconecteaza mai multe PC-uri (si nu numai: imprimante, telefoane IP, AP-uri, etc) la ACEEASI retea locala (LAN).

El este caracterizat de un numar mare de port-uri (in general 24 sau 48) toate fiind capabile de viteze intre 100 Mbps si 1 Gbps (sau chiar 10Gbps). Switch-ul foloseste adresele MAC. (vom vorbi mai in detaliu in Capitolul 2).

Iata o imagine cu un Switch profesional Cisco:

ce este o retea si cum arata un switch ciscoIII. ROUTER

        Un Router este un echipament de retea care are rolul de a interconecta mai multe retele (LAN) intr-o retea mai mare (WAN -Wide Area Network). Router-ul este dispozitivul care ne conecteaza la Internet. El se ocupa de trimiterea pachetelor, catre reteaua destinatie din Internet.

In comparatie cu Switch-ul, Router-ul are mult mai putine port-uri (intre 2 – 5 ) la viteze asemanatoarea ( 100 Mbps – 10Gbps, depinde de model).

Dupa cum spuneam scopul acestui echipament este sa interconecteze retelele. Toate aceste retele au nevoie de un mod de identificare si astfel Routerele foloseste adresele IP (despre care vom vorbi in Capitolul 3).

Acesta este un Router profesional Cisco:

ce este o retea si cum arata un router cisco

Urmareste acest video pentru a afla mai multe despre aceste echipamente de retea:

 

3) Cum reprezentam o retea prin Topologii Fizice si Logice ?

        Reteaua o putem reprezenta printr-o topologie. Aceasta poate fi de 2 feluri: fizica sau logica. Topologia fizica descrie echipamentele si modul in care sunt acestea conectate, cablurile folosite.

Alt exemplu avand in componenta 2 Routere, 1 PC si 1 Server. Unul dintre Routere este conectat la Internet  Exemplu #1 Topologie Logica ruta-statica-default-catre-internet-printr-un-router-cisco-invata-retelistica-ramon-nastaseAceasta retea contine 3 Routere, 2 PC-uri si 1 Server – Exemplu #2 Topologie Logicaconfigurare-rute-statice-pe-routere-ciscoIn exemplul celor de la Cisco, din figura de mai jos, putem vedea o reprezentare fizica (Topologie Fizica) in comparatie cu o  topologie fizica a unei retele.

topologie fizica vs topologie logica de retea

Ea defapt ne arata unde vor fi amplasate echipamentele si ce scop vor avea ele (conectarea la retea a PC-urilor unui departament, conectarea serverelor din Data Center la retea, conectarea punctelor de acces wireless la retea etc.)

 

Citeste si:  Ce este IPv6 si de ce avem nevoie de el ? | Invata Retelistica #13

4) Cum comunica calculatoarele intr-o retea ?

        Pentru a putea comunica, dispozitivele (PC-uri, routere, switch-uri, etc) trebuie sa aiba un identificator unic. In acest caz este vorba de IP (Internet Protocol). IP-ul este un mod de a identifica un dispozitiv intr-o retea. El trebuie sa fie unic. Nu pot exista 2 IP-uri la fel in aceeasi retea.

cum aflu adresa ip in windows 10

Exemplu de mai sus este luat dintr-o linie de comanda de Windows (cmd).

Aceste este alt exemplu de IP:

10.0.0.1/24, unde /24 reprezinta masca de retea,

Masca de retea (Subnet Mask) determina dimensiunea retelei ( adica cate dispozitive se pot afla in aceeasi retea la un moment dat – 14 – (/28), 126 – (/25), 254 – (/24), 510 – (/23) etc).

Elementele necesare unui end-device pentru a comunica cu succes in Internet:

IP-ul = identifica, in mod unic, un dispozitiv conectat intr-o retea

Masca de Retea = determina dimensiunea retelei (ca numar de IP-uri disponibile)

Default Gateway = calea de iesire din retea (de obicei spre Internet printr-un Router)

Server DNS = “transforma” un nume (precum google.ro) intr-un IP (ex: 173.23.85.91)

In acest tutorial poti vedea cum am setat o adresa IPv4 pe Windows:

 

5) GUI vs CLI

        In aceste tutoriale vom lucra cu echipamente Cisco. Toate aceste echipamente au un Sistem de Operare (OS) care se numeste Cisco IOS (Internetwork Operating System). Noi putem lucra cu acesta in 2 moduri CLI sau GUI.

Acronimul CLI reprezinta Command Line Interface si este linia de comanda in care vom configura toate aceste dispozitive. Astfel vom avea acces total asupra router-ului sau a switch-ului si ii vom putea influenta comportamentul in retea.

GUI reprezinta Graphical User Interface si cel mai des il folosim atunci cand configuram echipamente de retea mici precum Router-ele Wireless (Wi-Fi) de acasa.

Afla mai multe despre toate acestea in video-ul de mai jos !


Inscrie-te la Cursul GRATUIT de Retele de Calculatoare

Iti multumesc pentru interesul si atentia acordata acestui articol despre ce este o retea si ce este un Router, Switch si dispozitive terminale.

Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Retele de Calculatoare, atunci iti recomand sa te inscrii la cursul GratuitPrimii Pasi in Retele de Calculatoare” pe care il poti gasi, dand un click pe butonul de mai jos:

Inscrie-te GRATUIT

Iti doresc mult spor in ceea ce faci,

Ramon (cel care te sustine in procesul tau de crestere)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ce este o Retea ? | Introducere in Retele de Calculatoare
Author Rating
51star1star1star1star1star