🔔 In acest articol vorbim despre salariile din domeniul IT. Practic vei afla in functia de experienta pe care o ai sau pe care o doresti, cati bani poti sa castigi in domeniul IT si la ce salariu te poti astepta (mai ales la inceput).
Poate ai auzit deja ca in Romania nevoia de programatori este tot mai mare si se anticipeaza ca acesta va creste si mai mult in viitor. Acest ritm de crestere rapid duce la cererea mare de specialisti, care se datoreaza si sistemului de educatie care este depasit. Exista doar o acoperire de aproximativ 60% de studenti cu profil in IT, fata de cat este cererea. Dintre acestia nu toti vor alege o companie sau o firma de IT in Romania. Este evident si faptul ca salariile din IT cresc in mod constant.
Urmareste acest webinar in care discut despre acest subiect al salariilor din IT in 2024, in mare detaliu:
Daca acesta este motivul pentru care ai ales domeniul IT, ai gasit un motiv foarte bun si corect! Banii sunt o necesitate in orice casa, fiind un mijloc pe care il folosim zi de zi.
Pentru ca exista multe posturi vacante pe piata de angajare din domeniul IT, exista si noi oportunitati de cariera, accesibile oricui. Acum poti invata programare sau orice altceva de la zero, fara sa ai o facultate de profil. Ai nevoie de pasiune si de consecventa, sa iti dedici timp si sa te tii de treaba. Nu se mai pune problema sa fie “ca pe vremuri”. Astazi poti incepe sa inveti IT de la zero, indiferent de experientele profesionale anterioare.
Hai sa trecem la subiect!
Vrei sa faci reconversie profesionala spre Securitate IT in 2024?
Intra AICI si incepe prin acest curs Gratuit.
Continutul articolului
Cum arata piata IT din Romania?
Un studiu realizat de ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii) pentru 2022 despre piata IT-ului din Romania relata urmatoarele:
„Studiu privind impactul industriei de software și servicii IT în economia României”
- Industria de IT a crescut de 3 ori mai mult decat economia națională (17% vs 6%) în ultimii 5 ani
- 13,6 miliarde EUR impact în PIB, adică 6,2% din PIB în 2020
- 135K angajați (activitate directa in IT)
- 203K angajati (inclusiv cele cu activitate secundara in IT)
- Fiecare angajat direct în IT susține un alt loc de muncă în economie (270K locuri de muncă în total)
- Dintre doi ITiști, doar unul dintre ei beneficiază de scutire (adică 103K)
- La doi ITiști care beneficiază de scutire găsim cel puțin un alt ITst care operează prin PFA sau microintreprindere (cel puțin ~47K având în vedere ca printr-un micro se pot masca mai multe relații de muncă)
Acum, legat de salarii in IT, te invit sa urmaresti video-ul de mai jos:
Ce salarii sunt in IT in Romania?
Fiind intr-o crestere continua, piata de IT din Romania inregistreaza peste 130.000 de angajati pentru anul 2022, de 4 ori mai mult in comparatie cu anul 2008.
In anul 2020, in luna martie, castigul salarial mediu net lunar in serviciile IT a crescut la 8.289 RON, conform INS (Institutul National de Statistica):
Ca sa-ti dau o perspectiva, conform unei alte statistici din partea INS, in februarie 2019, IT-istii si programatorii au avut cel mai mare salariu mediu net dintre toate categoriile de angajati. Mai exact, un salariu net in februarie, 2019 a fost in medie 6.683 RON, iar in luna mai, 2019 a fost de 6.946 RON.
Salariile variaza considerabil, in functie de diferite posturi de munca.
Salariul de pornire pentru un programator junior intr-o companie mare este circa 4.000 lei/luna.
Vrei sa faci reconversie profesionala spre Securitate IT in 2024?
Intra AICI si incepe prin acest curs Gratuit.
Un programator senior poate avea intre 10.000 si 15.000 lei/luna, designerii intre 4.000 si 9.000 lei/luna, iar programatorii arhitecti pot castiga intre 13.000 si 16.000 lei/luna. Acestea sunt doar cateva exemple si estimari, dar bineinteles ca exista si multe exceptii ale caror salarii trec de pragul a 20.000 RON (4.200 EURO). Iti recomand sa urmaresti video-ul de mai jos pentru a afla mai multe despre salariile din domeniul IT din Romania:
In general cand vine vorba de domeniul IT din Romania salariile se impart pe 3 categorii de nivele profesionale:
1) Junior
2) Middle
3) Senior
Daca vrei sa devii un specialist in domeniul IT, un aspect important care iti recomand sa-l ai in vedere este ca in IT se fac bani multi, dar acesti bani se afla in a 3-a categorie. Cand zic bani multi ma refer la un salariu de peste 10.000 RON / luna (adica peste 2000 EURO). Odata ce atingi acest nivel salarial poti spune ca ai un trai foarte bun, mult peste medie si poti incepe sa-ti folosesti banii pentru a trai viata care ti-o doresti.
Avand in vedere cele 3 categorii (de experienta din domeniul IT), iata cam cat poti castiga pentru fiecare nivel in parte:
1) Junior – salariu de 3500 – 5000 RON pe luna cu o experienta de 0 – 2 ani
2) Middle – salariu de 5000 – 8000 RON pe luna cu o experienta de 3 – 5 ani
3) Senior – salariu incepand de la 9000 RON pe luna cu o experienta de peste 6 ani
Acestea sunt doar anumite borne orientative, dar te asigur ca sunt oameni care castiga un salariu cu mult peste 20.000 RON (in ROMANIA!) din domeniul IT. De ce? Pentru ca au un nivel de expertiza si experienta foarte ridicat si produc foarte multa valoare organizatie.
O mare parte din persoanele care imi scriu se afla in categoria junior. De aceea am decis ca le-ar fi folositor sa detaliez ma jos in cateva paragrafe punctele cheie prin care vor trece in cazul in care opteaza sa se angajeze. In continuare voi sublinia ce este definitoriu pentru nivelul junior:
Nivelul Junior – detalii
In aceasta categorie se afla persoanele care au o experienta mica in rolul lor, intre 0-2 ani. In unele companii juniorii sunt considerati doar cei care au minim un an de experienta, cei sub un an fiind interni.
Daca si tu te afli in acest criteriu junior, iti poate fi de folos sa afli modul de recrutare pentru acest nivel.
Aplicarea CV-ului
Primul pas este desigur sa iti depui CV-ul prin mediul online, la targurile de job-uri sau chiar printr-o cunostinta care lucreaza deja acolo. Nu uita sa te informezi despre firma cu care urmeaza sa iei contactul, si pregateste si o scrisoare de intentie in care subliniezi de ce doresti sa te angajezi la ei (scrisoarea sa fie scrisa la PC, nu de mana).
Testul de logica
Daca esti selectat dupa criteriile folosite de firma, esti contactat pentru un scurt interviu telefonic, urmat de anumite teste de logica. Aici de obicei se pune accentul pe modul de gandire al candidatului. Scopul acestor teste este ca recruiterul sa observe daca a o baza logica. Unii folosesc chiar anumite jocuri de puzzle, betisoare de plastic sau obiecte de diferite forme care trebuie sa fie aranjate dupa un anumit fel.
Testul de personalitate
Daca ai trecut de acestea (poate fi si in aceeasi zi) are loc un test de personalitate. In acest context persoana care te evalueaza este atenta la soft-skill-urile pe care le ai. Unele dintre acestea pot fi: atentia la detaliu, rabdarea, perseverenta pe gasirea unei solutii, modul de reactie la o situatie descrisa. Pana in acest punct nu se deschide subiectul despre salariul de programator.
Proba practica / tehnica
In penultima etapa are loc interviul tehnic, cel de hard skills. Aici esti testat in adevaratul sens al cuvantului: treci prin testele tehnice si practice de programare. Problemele primite la acest test au rolul de a verifica daca esti pregatit in zona IT, pentru a ocupa viitorul tau post.
Aspectul financiar – viitorul tau salar!
Daca l-ai trecut si pe acesta, esti chemat la ultimul interviu de recrutare: cel in care are loc discutia despre salar si despre beneficiile oferite. Tot aici poti deschide subiectul si despre asteptarile tale. De exemplu poti intreba daca exista optiunea de home office (HO) de 4 ori pe luna, poti afla cum te poti dezvolta mai departe in cadrul firmei si ce career-path (traseu de cariera) poti urma pentru a ajunge pe un post superior.
Pentru a-ti cunoaste asteptarile salariale, ti-am pregatit mai jos, in acest articol, doua platforme folositoare care te ajuta sa iti calculezi salarul corect pe care il astepti si il meriti.
Exista anumite site-uri care te ajuta sa iti estimezi salariul in functie de post si in functie de responsabilitatile pe care le vei avea. Iata mai jos o lista cu salarii din domeniul IT pentru anul 2020, 2021, 2022:
1) https://www.paylab.ro/
2) http://www.cashit.ro/
3) https://ro.jooble.org/locuri-de-munca-IT/
Cine castiga cele mai mari salarii din IT in Romania?
Acum probabil ca te gandesti ca oricine poate castiga un salariu de peste 10.000 RON, in domeniul IT, dar din pacate nu este neaparat asa. Exista anumite job-uri cu specializari care sunt platite mai mult, iar altele care sunt platite mai putin. Pe langa asta, companiile mereu au nevoie de oameni care sunt la curent cu cele mai populare limbaje si cu schimbarile care apar la acestea. Asta inseamna ca dupa ce esti acceptat la o firma de IT si tii pasul cu cererea de pe rolul pe care il ocupi, ai si posibilitatea de a-ti dezvolta o cariera spre beneficiul tau.
De exemplu un software tester (o persoana care face testeaza software-ul creat de catre echipa de developeri), indiferent de nivelul sau de experientam va avea un salariu mai mic fata de un software developer (o persoana care dezvolta activ software pentru compania la care este angajat).
De aceea, este foarte important sa studiezi trendurile din domeniul IT, sa vezi ce tehnologii (si limbaje de programare) sunt in top (sau urmeaza sa fie in urmatorii ani) si sa incepi sa le studiezi, sa-ti aprofundezi cunostintele si abilitatile in acea directie. Pe terment lung, vei avea beneficii extrem de mari, crede-ma.
Iata mai jos un tabel cu salariile din domeniul IT din Bucuresti in functie de nivelul de experienta pentru mai multe posturi in parte. Daca locuiesti in afara Bucurestiului, atunci salarile din IT pot varia cu 10 – 20% in functie de zona in care te afli.
Ce oportunitati de angajare ai ca programator?
La momentul actual, programarea este unul dintre domenii de activitate cu cea mai rapida rata de dezvoltare. Pentru anul 2011, de exemplu, in Romania activau 9,823 de companii de IT, iar la finele anului 2017 au fost inregistrate peste 17.000 de companii.
Subliniez aici ca atunci cand vine vorba de a te angaja intr-o companie de IT, accentul nu se va pune pe diplome! Mereu sunt intrebat si mereu dau acelasi raspuns. Salariul unui viitor programator este influentat de cunostintele lui practice si de experienta pe care o are in spate. In acest caz, pe cei care sunt inca la inceput ii sfatuiesc sa isi faca personal anumite mini-proiecte prin care acopera tot ceea ce au invatat. Acesta pana la urma este dovada ca nu au parcurs poate doar o carte, ci au si aplicat ceea ce au invatat practic.
Si nici posibilitatea de a lucra in calitate de freelancer nu trebuie exclusa. In mediul online gasesti o multime de site-uri ce fac conexiunea intre cererea de munca (adica proiectele) cu oferta si potentialul de munca a freelancerilor.
Atunci cand iti alegi un drum, pe langa beneficiile din prezentul apropiat, e recomandat sa mai iei un lucru foarte important in calcul: potentialul de dezvoltare profesionala (pe termen lung). Daca sari peste aceasta etapa, e posibil ca dupa un timp sa te plafonezi sau sa ajungi sa faci ceva care e pe departe ceea ce ti-ai dorit initial.
Analizeaza cu ce tip de lucru esti tu compatibil: freelancing sau angajare. Tine cont de mediul in care iti doresti sa te integrezi si de productivitatea pe care iti propui sa o ai.
Dupa cum tot mentionez in majoritatea articolelor si a tutorialelor mele, totul depinde de ceea ce iti doresti. Fie ca visezi la un job cu program fix sau la un program flexibil de munca din interiorul unei cafenele, oportunitatile sunt nenumarate. Ca sa te fac sa intelegi mai bine despre ce vorbesc, hai sa intram in detalii cu fiecare dintre cele trei optiuni de a-ti exercita activitatea de IT-st.
Si o sa incepem cu multinationalele. O companie multinationala, de regula, este inregistrata in mai multe tari fiind structurata in filiale localizate pe mai multe teritorii nationale sau chiar la nivel global. In continuare iti prezint top-ul multinationalelor in domeniul IT din Romania:
- Adobe – Specializarea: Servicii Software, Web Development. Localitate: Bucuresti.
- Endava – Specializare: Servicii IT. Localitate: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Pitesti.
- Luxoft – Specializare: Servicii IT. Localitate: Bucuresti.
- Atos – Specializare: Servicii IT. Localitate: Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov.
- Microsoft – Specializare: Software. Localitate: Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara.
- Fortech – Specializare: Servicii IT. Localitate: Cluj-Napoca.
- Ubisoft – Specializare: Gaming. Localitate: Bucuresti.
- Deutsche Bank – Servicii IT (banking). Localitate: Bucuresti.
- Ixia – Specializare: Computer & Wireless Networking. Localitate: Bucuresti.
- 1&1 – Specializare: Servicii Web. Localitate: Bucuresti.
- eMag – Specializare: E-commerce. Localitate: Bucuresti, Craiova, Iasi.
- Avira – Specializare: Securitate IT, Localitate: Bucuresti.
- Intel – Specializare: Servicii Software. Localitate: Bucuresti, galati, Cluj-Napoca.
- EBS – Specializare: Servicii IT. Localizare: Cluj-Napoca.
- Oracle – Specializare: Servicii Software. Localizare: Bucuresti.
- Cegeka – Specializare: Servicii Software. Localizare: Bucuresti.
- Continental – Specializare: Servicii Software. Localizare: Timisoara, Sibiu, Iasi.
- Bosch: Specializare: Servicii Software. Localizare: Timisoara, Cluj-Napoca.
- SAP – Specializare: Servicii Software. Localizare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara.
- Zitec – Specializare: Aplicatii Online. Localizare: Bucuresti.
Rezumat legat de salariile din IT in Romania
Salariile in IT din Romania variaza in functie de experienta si localitate. Aceste incep de la 3.500 RON (pentru juniori) si pot ajunge pana la 13.000+ RON (pentru seniori)
In medie, in Romania un programator (cu un nivel mediu de experienta) are un salariu net intre 7.500 RON – 11.000 RON.
Salarii in IT pentru cei fara experienta incep in general de la 3.500 RON si pot ajunge pana la 5.500 RON net/luna, depinde de companie si profilul persoanei.
Concluzie & Urmatorii pasi
Asadar daca si tu vrei sa profiti la maxim de oportunitatile din domeniul IT si sa castigii mai multi bani decat ti-ai imaginat pana in prezent, iti recomand sa investesti cat mai mult in tine si in abilitatile tale tehnice si sociale. Asta, pe termen lung va face diferenta (pentru tine si pentru familia ta).
Inainte de a incheia acest articol, am o intrebare pentru tine: „Ce job vrei sa ai in domeniul IT si la ce salariu aspiri?„. Raspunzand la aceasta intrebare te va ajuta sa te clarifici care este obiectivul, respectiv rezultatul care il doresti de la job-ul si cariera ta din domeniul IT.
➡️ Vrei sa faci reconversie profesionala in Securitate IT?
Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT in mai putin de 9 luni, pornind de la zero
💻 Doresti sa faci reconversie profesionala pe partea de Securitate IT? Participa la urmatorul curs de Securitate Cibernetica cu mentorat din partea lui Ramon Nastase. Aplica aici: LINK
Spor la invatat,
Ramon Nastase
Salut ,
un tutorial dedicat este posibil ?
as dori sa invat pas cu pas comanda cu comanda pentru :
1: crearea unui gateway/router cu fedora/centos – „iptables”
2: vpn intre doua routere ca cel de mai sus „astfel incat cele doua retele din spatele lor sa poata schimba fisiere etc. ”
cred ca ar fi cel mai util tutorial deoarece multe companii ce folosesc mai multe locatii au o astfel de topologie a retelei.
Salut! Îmi place foarte mult sa lucrez și sa dezvolt abilitatea și tehnologia în IT deoarece ma poate ajuta pe viitor sa creez sau sa fac lucruri benefice pentru știință, dezvoltata in, IT.
salariu nu salar
Nu în toate companiile exista o diferență între tester și developer, iar asta nu e un lucru rău. Și testerii au un rol important, dar tine foarte multe de calitatea testerului.
Yep. In cazul acesta vorbim de giganti din industrie, unde rolurile sunt, adesea, separate.