Bine ai venit la un nou articol din categoria retele de calculatoare. In acest articol din care vei afla ce este UDP, cum functioneaza acesta si care este diferenta intre TCP si UDP. Hai sa incepem!
Ce este UDP?
UDP este fix opusul TCP-ului (nu retransmite pachete, nu are un mod de stabilire a conexiunilor, etc.). UDP pur si simplu trimite pachetele de la o anumita sursa catre o destinatie fara sa-l intereseze starea acestora. Avantajul folosirii acestui protocol este reprezentat de latenta scazuta (delay) si permite fluiditatea aplicatiei fara intarzieri.
Asadar UDP este un protocol potrivit pentru aplicatiile real-time (ex: Voce, Video) care pur si simplu au nevoie sa ajunga la destinatie cat mai repede posibil. Te invit sa urmaresti tutorialul de mai jos pentru a invata mai multe despre ce este UDP si cum functioneaza acesta:
Cum functioneaza UDP?
In figura 1 poti vedea cum arata headerul UDP-ului, iar in comparatie cu TCP, acesta e mult mult mai simplu si eficient.
Pentru ca tot vorbeam de aplicatii in timp real (real-time), cum ar fi Skype, Facebook Live, CS Online Multiplayer, iata cateva cerinte de functionare la o calitate decenta a unei convorbiri audio prin VoIP (Voice over IP):
- Delay: < 150 ms
- Deschide CMD si scrie ping 8.8.8.8 pentru a vedea ce delay ai)
- Pierdere de pachete: < 1%
- 1 secunda de voce = 50 pkt de 20 ms audio fiecare => 1% din 50 = 0,5; adica la 2 secunde de audio se poate pierde maxim un pachet)
- Jitter (delay variabil): < 30ms
Iata si cateva capturi in Wireshark pentru traficul UDP:
In figura 2 putem vedea protocolul UDP in actiune. De data aceasta am selectat un protocol numit QUIC (Quick UDP Internet Connections) care activeaza peste UDP (asa cum putem vedea in figura).
El ne ajuta cu transmiterea traficului intr-un mod criptat (dupa cum poti vedea: Payload (Encrypted)).
Inca un lucru pe care te invit sa-l observi este complexitatea redusa a header-ului UDP (pe care am vazut-o si in figura 2), mai exact portul sursa, portul destinatie si lungimea totala a headerului. Afla mai multe despre port-uri AICI.
Acum sa luam un alt exemplu (cel din figura 2) in care putem vedea traficul/cererile DNS (de rezolvare de nume intr-o adresa IP).
Putem vedea ca protocolul DNS (despre care vom vorbi mai in detaliu in capitolul 7) foloseste UDP-ul pentru transportul datelor si mai exact foloseste portul 53 (un subiect pe care il vom aborda in cele ce urmeaza).
Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Retele de Calculatoare, atunci iti recomand cartea mea “Introducere in Retele de Calculatoare”, care este #1 Best-Seller pe Amazon.
Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu retelele de calculatoare, internetul si cu configurarea echipamentelor Cisco. Click AICI pentru a afla mai multe.
Vrei sa faci reconversie profesionala in Securitate IT lucrand cu retele de calculatoare?
Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT in mai putin de 12 luni, pornind de la zero
➡️ Doresti reconversie profesionala in Securitate Cibernetica? Aplica acum pentru o discutie pentru a afla cum poti face reconversie profesionala in Securitate IT in 9 – 12 luni, pornind de la zero: LINK
SecuritateIT.com