Chat with us, powered by LiveChat

“Ce este Port Forwarding si cum Functioneaza ?” este subiectul discutiei de astazi. Daca te-ai intrebat la un moment dat: “Cum poti sa faci ca cineva (sau chiar tu) sa aiba acces la un server din reteaua ta (poate chiar de la tine de acasa) ?”, atunci in acest articol vei afla cum poti sa faci asta. Solutia este simpla; ai nevoie de Port Forwarding.

Ce este Port Forwarding ?

Pentru inceput haide sa dezbatem ce este Port Forwarding, dupa care vom vedea cum il poti configura pe Router astfel incat sa permiti diferitelor aplicatii sa functioneze (poate serverul de CS sau Metin :).

Port Forwarding este o tehnica de NAT (Network Address Translation) care ne ajuta sa accesam (din Internet) o resursa/server dintr-o retea locala.

Dupa cum am spus ai nevoie de el pentru a putea sa accesezi o resursa din reteaua ta. By default, nimeni nu poate intra (direct) in reteau ta, datorita firewall-ului existent pe Router si datorita adreselor IP private.

De ce avem nevoie de Port Forwarding ?

Gandeste-te in felul urmator: in momentul in care iti fac un server local (de poze, site web, CS etc.), daca doresti ca cineva sa se conecteze din Internet la el, cel mai probabil ii vei da adresa IP privata. Din start nu va functiona. De ce ? Pentru ca traficul in Internet poate fi trimis doar catre adrese IP publice, iar daca tu ai o adresa IP privata, cel mai probabil, Routerul persoanei care doreste sa inceapa conexiunea nu va reusi sa faca asta.

In cazul in care nu ai citit acest articol, iti voi reamintii acum: “ISP-ul arunca (drop) orice pachet care are adresa IP sursa sau destinatie o adresa IP privata.”

Practic, pentru a face lucrurile sa functioneze, trebuie sa “mapezi” (asociezi) un port al Routerului cu IP-ul, respectiv portul, serverului tau. Hai sa luam urmatorul exemplu:

Sa spunem ca ai un site web la care lucrezi pentru o persoana si il ai hostat pe Desktop-ul tau de acasa. Tu lucrand pe serverul de acasa, doresti sai arati acestei persoane cat ai reusit sa progresezi in ultima saptamana. Ai 2 variante aici:

  • Duci desktopul (sau copiezi site-ul) la acea persoana pentru a vedea ce ai facut
  • Folosesti Port Forwarding pentru a te conecta de oriunde din Internet
Citeste si:  Cum vezi Traficul din Retea cu Wireshark ? | Invata Retelistica & Linux

Ce este Port Forwarding si cum Functioneaza ? | Invata Retelistica #23

Sa luam figura 1 de mai sus si sa presupunem ca si R1 este conectat la Internet, air PC-ul trebuie sa acceseze serverul (Web – port 443 HTTPS) din reteaua S. PC-ul nu poate sa aceseze direct reteaua S (192.168.10.0/24) pentru ca e formata din adrese IP private. Asadar, pe Routerul R2 configuram Port Forwarding astfel:

77.22.1.2:4343 -> 192.168.10.10:443

Aceasta va fi regula din tabela lui R2 care spune: “Pentru orice pachet care are ca IP destinatie 77.22.1.2 SI portul destinatie 4343, trimite mai departe (aka. forward) catre server (cu IP-ul 192.168.10.10) pe portul 443 (HTTPS – protocolul web securizat).”

Atat ! acesta este tot mecanismul. PC-ul trimite catre IP-ul Routerului R2, dar cu portul 4343 care (intern) este mapat (sau redirecteaza) catre Server.

Iata cateva exemple pentru care poti folosi Port Forwarding astfel incat sa fie accesat din Internet:

  • Orice tip de Server – Jocuri (CS, Dota, Metin 2 etc.), Web, Transfer de Fisiere (FTP), etc.
  • Camere IP sau sisteme CCTV
  • Aplicatii la care lucrezi (aflate tot pe un server sau pe diferite dispozitive gen: Rasperry Pi, Arduino)
  • PC-ul personal 

O alternativa la acesta este NAT-ul Static, doar ca necesita o adresa IP publica in plus care poate presupune setari si costuri aditionale.

Acum, daca vrei sa vezi cum poti sa faci asta, PRACTIC, atunci iti recomand sa te uiti la tutorialul de mai jos:

 

Iti multumesc ca ai citit acest articol despre ce este Port Forwarding, iar daca te-am facut curios si vrei sa inveti mai multe (astfel incat sa profesezi sau doar din pura placere in domeniul Retelelor de Calculatoare) atunci iti recomand cursul “Introducere in Retele de Calculatoare

curs introducere in retele de calculatoare edit

Click pentru a afla mai multe

Sper ca ti-a placut acest articol, iar daca da, da-i un SHARE (ma va ajuta foarte mult).

Iti multumesc,
Ramon (cel care te sustine in procesul tau de crestere)