In acest tutorial vorbim despre DHCP. Mai exact vom afla ce este DHCP, de ce avem nevoie de el, iar spre final vom vedea si cum il putem configura. Hai sa incepem !

1) Ce este DHCP ?

DHCP vine de la Dynamic Host Configuration Protocol si ne ofera in mod dinamic urmatoarele informatii:

1) Adresa IP + Masca
2) Default Gateway
3) DNS Server

Adresa IP si masca de retea ne vor ajuta sa identificam fiecare dispozitiv din retea (IP-ul) si sa stabilim dimensiunea retelei (masca de retea). Serverul DNS ne ajuta cu “translatarea”de nume (google.ro) intr-o adresa IP (46.97.101.250).

curs online introducere in retele de calculatoare

Inscrie-te acum la cursul “Introducere in Retele de Calculatoare” !

Toate aceste informații sunt furnizate de un server (in retelele mai mici, de asta se ocupa Routerul).

ce este dhcp si cum functioneaza un server

In momentul in care un dispozitiv (PC, smartphone, tableta, SmartTV etc.) se conectează la retea va trimite o cerere Broadcast (catre toate dispozitivile din retea) in speranta ca va gasi un server care sa-i aloce o adresa IP :

1) DHCP Discover

In momentul in care un server DHCP (in retele mici va fi in general un Router Wi-Fi) vede un astfel de mesaj in retea, va raspunde imediat cu un:

2) DHCP Offer  (care conține informațiile enumerate mai sus)ce este dhcp si cum functioneaza dhcp server pe routerIn final, dispozitivul (PC-ul in acest caz) va fi de acord cu “oferta” propusa de server DHCP si va trimite, inapoi serverului, o cerere pentru acea adresa IP:

3) DHCP Request – dupa ce primeste acest mesaj serverul DHCP va raspunde cu un:

4) DHCP ACK – in semn de confirmare a cererii primite de la dispozitiv (PC)

Daca vrei sa afli mai multe despre ce este DHCP si cum functioneaza, urmareste tutorialul de mai jos:

Cum configuram un server DHCP pe un Router Wireless TP-Link ?

      Daca esti curios cum iti poti configura un server DHCP pe propriul Router Wireless, te invit sa urmaresti tutorialul de mai jos:

Daca esti interesat de un astfel de Router Wireless, il poti gasi AICI.

Cum Configurez un Server DHCP pe Windows Server 2012 ?

Daca esti curios cum poti configura un server DHCP pe Windows Server 2012, te invit sa urmaresti tutorialul de mai jos:

Citeste si:  Cum editez un fisier din Terminalul Ubuntu Linux cu VIM ? | Invata Linux #5

Cum Configurez un Server DHCP pe un Router Cisco ?

Pentru a seta un server DHCP pe un router Cisco trebuie sa introducem urmatoarele comenzi:

R1(config)#ip dhcp pool NUME
R1(config-dhcp)#network 192.168.83.0 255.255.255.0
R1(config-dhcp)#default-router 192.168.83.1
R1(config-dhcp)#dns-server 8.8.8.8

        Acest set de comenzi va crea o “plaja de adrese IP” din intervalul 192.168.83.1 – 192.168.83.254, unde Default Gateway va fi Router-ul cu IP 192.168.83.1 si serverul DNS public a lui Google 8.8.8.8.

Pentru a afla vedea cum poti configura un server DHCP pe Router Cisco, urmareste tutorialul de mai jos. In acesta poti vedea atat setarea unui server DHCP cat si setarea IP-urilor dinamice pe Windows si Linux !

Cum cream un Server DHCP in Linux ? 

In tutorialul urmator poti vedea cum se configureaza un server DHCP pe Linux, mai exact pe distributia Ubuntu. Dupa cum vei vedea in tutorial, lucrurile sunt destul de simple:

  • Trebuie instalat programul care va rula serverul DHCP
#sudo apt-get install isc-dhcp-server
  • Modificam fisierul de configurare
#vim /etc/dhcp/dhcpd.conf
  • Iar la sfarsit (dupa ce am facut modificarile in fisierul de configurare) tot ce trebuie sa facem este sa restartam serverul
#service isc-dhcp-server restart

Te Felicit si iti Multumesc 🙂

Te Felicit pentru ca ai ales sa inveti mai multe si sa devi mai bun si iti multumesc pentru atentia acordata.

In acest tutorial am aflat ce este DHCP ,cum functioneaza, iar la sfarsit am putut vedea cum se configureaza atat din CLI (linie de comanda) cat si din mod grafic.

Da un SHARE acestui articol si ABONEAZA-TE la canalul de YouTube pentru a fi la curent cu ultimele tutoriale! Conecteaza-te cu mine pe LinkedIn !

Descarca #eBook + “Manualul de Comenzi Cisco

ebook gratuit retelistica ramon nastase


 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ce este DHCP si cum se Configureaza un Server DHCP ? | Retelistica #10
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments


Ramon

Numele meu este Ramon Nastase, am 23 de ani si sunt Pasionat de IT&C (Retelistica, Linux, Securitate), Training si Dezvoltare Personala. Misunea mea este sa te ajut pe tine sa-ti atingi potentialul maxim in cariera ta din domeniul IT. Practic retelistica de 7 ani, iar in prezent sunt certificat Cisco CCNP R&S si Security, CCNA Voice, CompTIA Security+ si LPIC-102. Livrez cursuri de peste 3 ani, am instruit peste 200 de studenti, si in prezent am postat peste 130 de tutoriale pe YouTube. Toate acestea spun despre mine ca sunt persoana potrivita care sa te indrume, mai departe, pe calea ta din domeniul IT.

Related Posts

Tutoriale

Tutoriale IT

Aceste tutoriale fac parte din seria #TutorialeIT si au scopul de a demonstra diferite concepte care tin de domeniul IT (fie ca este vorba despre Virtualizare, administrare de Servere Windows sau diferite concepte care tin Read more…

Tutoriale

Curs Linux pentru Incepatori

Curs Linux pentru Incepatori GRATUIT pentru oricine doreste sa invete mai multe despre acest Sistem de Operare Linux (cu distributii precum Ubuntu, CentOS, Debian etc.), modul de lucru din linia de comanda (CLI), administrarea de Read more…

Tutoriale

Curs Retele de Calculatoare

Curs Retele de Calculatoare GRATUIT pentru oricine doreste sa invete mai multe despre retele, echipamente de retea si elementele care le compun. SummaryReviewer AdiReview Date 2017-10-19Reviewed Item Curs Retele de Calculatoare | #InvataRetelistica | RamonNastase.roAuthor Read more…