fbpx

In acest articol vom discuta despre protocoalele de rutare. Mai exact vom vedea care este scopul lor, de cate tipuri sunt protocoalele de rutare si cum le configuram pe Routerele Cisco.

Ce este un protocol de rutare ?

Un protocol de rutare este un algoritm care ii ofera unui Router abilitatea de a invata (dinamic) despre anumite retele existente in jurului lui (sau chiar in Internet). Practic, aceste protocoale de rutare ajuta Routerele sa invete dinamic unul despre celalalt, fara a fi nevoie de interventia unui administrator.

Acestea ne ajuta in mod special datorita faptului ca nu necesita interventia unui administrator pentru a configura fiecare retea in parte. Spre exemplu in figura 1 de mai jos poti vedea o retea cu 6 Routere:

Figura 1

Protocoalele de rutare ne ajuta sa eficientizam procesul de invatare a retelelor (aka. rutelor) pentru un Router (si pentru noi ca administratori). Spre exemplu in figura 1 de mai sus avem nevoie de N*(N-1) / 2 rute in total (unde N = numarul Routerelor din topologie). 

Astfel, avem nevoie de 15 rute in total. Imagineaza-ti daca am fi avut 30 de Routere cat de multe rute ar fi insemnat asta (435), iar acum imagineaza-ti ca le introduci pe toate manual prin rute statice (Horror…).

Acum sper ca ai inteles de ce sunt importante protocoalele de rutare, pentru ca fac treaba in locul nostru. Noi tot ce trebuie sa facem este sa mergem pe fiecare Router in parte si sa-i spunem sa porneasca un protocol pe o anumita interfata. Atat !

De cate tipuri poate fi un protocol de rutare ?

Cand vorbim de protocoale dinamice de routare, in general, ne referim la 2 clase:

  • Distance Vector (RIP, EIGRP)
  • Link State (OSPF, IS-IS).

Hai sa le luam pe rand:

  • Distance Vector sunt acele protocoale de routare care se bazeaza pe principiul “Routing by rumour” (adica ma bazez pe informatia primita de la vecin, nu am o vedere de ansamblu a intregii retele).
  • Link State sunt protocoalele de routare care au o vedere de ansamblu (o harta activa) a intregii retele. Stiu “tot ce misca”. Au informatii despre fiecare link in parte (starea lui curenta: up/down; viteza acelui link – 100Mbps, 1Gbps etc.).

Iata cateva exemple de protocoale de rutare existente pe Routere:

Pe langa acestea mai exista si protocolul RIP care nu prea mai este folosit, decat in anumite situatii. Despre OSPF si EIGRP am mai vorbit, iar despre protocoalele BGP, respectiv IS-IS vom discuta in mai multe detalii in viitoarele articole de pe blog.
Iar apoi, dupa ce ai terminat de urmarit video-ul de mai sus cu BGP, te invit sa-l urmaresti si pe acest cu configurarea unui laborator practic in GNS3:

Doresti sa inveti mai multe despre Retelistica si Protocoale de Rutare ?

Iti multumesc ca ai parcurs acest articol despre protocoale de rutare. Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Retele de Calculatoare, atunci iti recomand cartea mea “Introducere in Retele de Calculatoare”, care este #1 Best-Seller pe Amazon.

Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu retelele de calculatoare, internetul si cu configurarea echipamentelor Cisco. Click AICI pentru a afla mai multe. Spor la invatat, Ramon

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie