Chat with us, powered by LiveChat
In acest articol vom discuta despre protocoalele de rutare. Mai exact vom vedea care este scopul lor, de cate tipuri sunt protocoalele de rutare si cum le configuram pe Routerele Cisco.
 

Ce este un protocol de rutare ?

Un protocol de rutare este un algoritm care ii ofera unui Router abilitatea de a invata (dinamic) despre anumite retele existente in jurului lui (sau chiar in Internet). Practic, aceste protocoale de rutare ajuta Routerele sa invete dinamic unul despre celalalt, fara a fi nevoie de interventia unui administrator.
Acestea ne ajuta in mod special datorita faptului ca nu necesita interventia unui administrator pentru a configura fiecare retea in parte. Spre exemplu in figura 1 de mai jos poti vedea o retea cu 6 Routere:topologie ospf cu routere cisco
Figura 1
 
Protocoalele de rutare ne ajuta sa eficientizam procesul de invatare a retelelor (aka. rutelor) pentru un Router (si pentru noi ca administratori). Spre exemplu in figura 1 de mai sus avem nevoie de N*(N-1) / 2 rute in total (unde N = numarul Routerelor din topologie). 
Astfel, avem nevoie de 15 rute in total. Imagineaza-ti daca am fi avut 30 de Routere cat de multe rute ar fi insemnat asta (435), iar acum imagineaza-ti ca le introduci pe toate manual prin rute statice (Horror…).
Acum sper ca ai inteles de ce sunt importante protocoalele de rutare, pentru ca fac treaba in locul nostru. Noi tot ce trebuie sa facem este sa mergem pe fiecare Router in parte si sa-i spunem sa porneasca un protocol pe o anumita interfata. Atat !

De cate tipuri poate fi un protocol de rutare ?

Cand vorbim de protocoale dinamice de routare, in general, ne referim la 2 clase:
  • Distance Vector (RIP, EIGRP)
  • Link State (OSPF, IS-IS).
Haide sa le luam pe rand:
Distance Vector sunt acele protocoale de routare care se bazeaza pe principiul “Routing by rumour” (adica ma bazez pe informatia primita de la vecin, nu am o vedere de ansamblu a intregii retele).
Iar:
Link State sunt protocoalele de routare care au o vedere de ansamblu (o harta activa) a intregii retele. Stiu “tot ce misca”. Au informatii despre fiecare link in parte (starea lui curenta: up/down; viteza acelui link – 100Mbps, 1Gbps etc.).

Iata cateva exemple de protocoale de rutare existente pe Routere:

Pe langa acestea mai exista si protocolul RIP care nu prea mai este folosit, decat in anumite situatii. Despre OSPF si EIGRP am mai vorbit, iar despre protocoalele BGP, respectiv IS-IS vom discuta in mai multe detalii in viitoarele articole de pe blog. Iar apoi, dupa ce ai terminat de urmarit video-ul de mai sus cu BGP, te invit sa-l urmaresti si pe acest cu configurarea unui laborator practic in GNS3:

Doresti sa inveti mai multe despre Retelistica si Protocoale de Rutare ?

Daca da, atunci iti recomand sa te uiti la cartea mea de retele: Rutarea – De la teorie la practica.

Aceasta carte este axata in mod special pe partea practica si vine cu un BONUS inclus de 15 laboratoare practice in Packet Tracer pe care le poti face de la tine de pe laptop. In carte ai toate instructiunile necesare pentru a invata aceste concepte:

Iti doresc numai bine si spor la invatat (si mai ales la aplicat),

Ramon (cel care te sustine in procesul tau de crestere)

Citeste si:  ► Cum Scanez o Retea de Calculatoare cu Nmap din Linux ? | Invata Securitate #10
Summary
Review Date
Reviewed Item
Protocoale de Rutare | OSPF, EIGRP, BGP | Invata Retelistica #24
Author Rating
51star1star1star1star1star