In acest tutorial incepem discutia despre Protocoalele de Rutare Dinamice si vom intelege mai bine cum functioneaza un Router . Mai exact vom vedea modul in care Routerele pot invata cum sa trimita traficul de la o retea la alta in mod dinamic. Hai sa incepem !  

          Subiectul discutiei de astazi este RIP (Routing Information Protocol) pe care il vom folosi in urmatoarele randuri pentru a intelege in linii mari cum functioneaza Rutarea Dinamica si care este logica din spate.
 
Cand vorbim de protocoale dinamice de routare, in general, ne referim la 2 clase:
  • Distance Vector (RIP, EIGRP)
  • Link State (OSPF, IS-IS).
        Distance Vector sunt acele protocoale de routare care se bazeaza pe principiul “Routing by rumour” (adica ma bazez pe informatia primita de la vecin, nu am o vedere de ansamblu a intregii retele).
 
        Link State sunt protocoalele de routare care au o vedere de ansamblu (o harta activa) a intregii retele. Stiu “tot ce misca”. Au informatii despre fiecare link in parte (starea lui curenta: up/down; viteza acelui link – 100Mbps, 1Gbps etc.).
 
NOTA: In acest tutorial ne vom axa pe RIP (Routing Information Protocol) pentru a intelege, in mare, cum functioneaza si care este scopul rutarii dinamice.
Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe !

 
Dupa cum spuneam si mai devreme:
RIP face parte din clasa Distance Vector, acesta se bazeaza pe informatia de la vecini pentru a putea lua decizii de rutare.

 Cum Functioneaza un Router ? 

        Practic la inceput (dupa ce a terminat procesul de boot/pornire) fiecare router cunoaste DOAR retelele direct conectate. Odata ce pornim RIP pe acestea, fiecare Router in parte ii va spune vecinului despre rutele sale direct conectate. Astfel fiecare Router va invata de cel putin 1 ruta a vecinului. In acest punct, echipamentele stocheaza toata aceasta informatie intr-o tabela – Tabela de Routare.
 
Fiecare Router in parte va trimite toate informatiile pe care le cunoaste despre retea (aka Tabela de Routare) catre vecinii sai direct conectati. Procesul se repeta pana cand fiecare echipament care “ruleaza” RIP stie cum sa ajunga in fiecare punct al retelei.
Acesta proces de trimitere a tabelei de rutare (cunoscut ca RIP Update) este unul repetitiv si are loc la fiecare 30 de secunde (Update Timer).
 
Exemplu #1

retea-cu-rute-statice-intre-2-routere-cisco-ramon-nastase
 Comenzi de configurare pe Echipamente Cisco
Pe R1:
R1(config)#router rip
R1(config-router)#version 2
R1(config-router)#no auto-summary
R1(config-router)#network 10.0.0.0
R1(config-router)#network 77.22.1.0
 Pe R2:
R2(config)#router rip
R2(config-router)#version 2
R2(config-router)#no auto-summary
R2(config-router)#network 77.22.1.0
R2(config-router)#network 192.168.10.0
 Urmareste acest tutorial pentru a afla mai multe despre config-ul acestui protocol:

 
Pentru a putea accesa Internetul din fiecare retea vom avea nevoie de o ruta statica default (0.0.0.0/0) pe care o vom propaga prin RIP catre celelalte Routere din retea.
 
Exemplu #2
In scenariul de mai jos avem 3 retele locale (cele cu IP-urile Private) si un Router (R2) conectat la Internet. Scopul acestui exemplu/laborator, este conectivitate in intreaga retea (inclus in Internet).
cum functioneaza un router
Iata si config-ul necesar pentru asigurarea conectivitatii:
  • Pe R1: – pornim RIP si adaugam rutele direct conectate
cum-configurez-rutarea-dinamica-prin-rip-pe-un-router-cisco-invata-retelistica
  • Pe R2: – pornim RIP si adaugam rutele direct conectate
 cum-configurez-rutarea-dinamica-pe-un-router-cisco-invata-retelistica
  • Pe R3:

cum-configurez-rutarea-dinamica-prin-rip-cu-default-route-pe-un-router-cisco-invata-retelistica

        Pe R3 setam o ruta statica default (0.0.0.0/0) catre Internet pentru a ne permite accesul la acesta (si servere precum Google.ro, Facebook.com etc.). Dupa aceea, pornim protocolul RIP si “raspandim” catre celelalte Routere (R1 si R2) calea catre Internet (aka trimitem ruta default prin RIP).

Comenzi de verificare
R1#show ip route
R1#show run | section rip
R1#show ip protocols

 In urma comenzii #show ip protocols, putem vedea ca protocolul RIP este pornit pe echipament, ca versiunea 2 este activa, retelele pentru care este pornit acest protocol, precum si timpii default de transmitere a informatiilor de rutare, respectiv de expirare a unei rute din tabela de rutare.

comanda-de-verificare-rutare-dinamica-prin-rip-pe-echipamente-de-retea-cisco

Folosind comanda #show run | section rip, putem vedea intregul config (aka. toate comenziile care le-am dat pe Router).

running-config-in-cisco-router

Pune in Practica – Exerseaza, exerseaza !

Repetitia este mama invataturii, spunea un proverb romanesc, asa ca te las cu acest exercitiu. Spor ! 

Descarca Topologia in Packet Tracer, de AICI.

Daca nu ai instalat Cisco Packet Tracer atunci in gasesti AICI. (versiunea 6.2)

 topologie de retea in Cisco Packet Tracer pentru a invata retelistica

Te Felicit si iti Multumesc 🙂

Te Felicit pentru ca ai ales sa inveti mai multe si sa devi mai bun si iti multumesc pentru atentia acordata.

Citeste si:  Proteine, Carbohidrati, Grasimi | Cum ne influenteaza ele fizicul si sanatatea

In acest tutorial am aflat ce este DHCP ,cum functioneaza, iar la sfarsit am putut vedea cum se configureaza atat din CLI (linie de comanda) cat si din mod grafic.

Da un SHARE acestui articol si ABONEAZA-TE la canalul de YouTube pentru a fi la curent cu ultimele tutoriale! Conecteaza-te cu mine pe LinkedIn !

Descarca #eBook + “Manualul de Comenzi Cisco

ebook gratuit retelistica ramon nastase


 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Cum Functioneaza un Router ? | Protocol de Rutare | Invata Retelistica #8
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments


Ramon

Numele meu este Ramon Nastase, am 23 de ani si sunt Pasionat de IT&C (Retelistica, Linux, Securitate), Training si Dezvoltare Personala. Misunea mea este sa te ajut pe tine sa-ti atingi potentialul maxim in cariera ta din domeniul IT. Practic retelistica de 7 ani, iar in prezent sunt certificat Cisco CCNP R&S si Security, CCNA Voice, CompTIA Security+ si LPIC-102. Livrez cursuri de peste 3 ani, am instruit peste 200 de studenti, si in prezent am postat peste 130 de tutoriale pe YouTube. Toate acestea spun despre mine ca sunt persoana potrivita care sa te indrume, mai departe, pe calea ta din domeniul IT.

Related Posts

Tutoriale

Tutoriale IT

Aceste tutoriale fac parte din seria #TutorialeIT si au scopul de a demonstra diferite concepte care tin de domeniul IT (fie ca este vorba despre Virtualizare, administrare de Servere Windows sau diferite concepte care tin Read more…

Tutoriale

Curs Linux pentru Incepatori

Curs Linux pentru Incepatori GRATUIT pentru oricine doreste sa invete mai multe despre acest Sistem de Operare Linux (cu distributii precum Ubuntu, CentOS, Debian etc.), modul de lucru din linia de comanda (CLI), administrarea de Read more…

Tutoriale

Curs Retele de Calculatoare

Curs Retele de Calculatoare GRATUIT pentru oricine doreste sa invete mai multe despre retele, echipamente de retea si elementele care le compun. SummaryReviewer AdiReview Date 2017-10-19Reviewed Item Curs Retele de Calculatoare | #InvataRetelistica | RamonNastase.roAuthor Read more…