In acest tutorial incepem discutia despre Protocoalele de Rutare Dinamice si vom intelege mai bine cum functioneaza un Router . Mai exact vom vedea modul in care Routerele pot invata cum sa trimita traficul de la o retea la alta in mod dinamic. Hai sa incepem !
- Distance Vector (RIP, EIGRP)
- Link State (OSPF, IS-IS).
RIP face parte din clasa Distance Vector, acesta se bazeaza pe informatia de la vecini pentru a putea lua decizii de rutare.
Cum Functioneaza un Router ?

R1(config)#router ripR1(config-router)#version 2R1(config-router)#no auto-summaryR1(config-router)#network 10.0.0.0R1(config-router)#network 77.22.1.0
R2(config)#router ripR2(config-router)#version 2R2(config-router)#no auto-summaryR2(config-router)#network 77.22.1.0R2(config-router)#network 192.168.10.0

- Pe R1: – pornim RIP si adaugam rutele direct conectate

- Pe R2: – pornim RIP si adaugam rutele direct conectate

- Pe R3:
Pe R3 setam o ruta statica default (0.0.0.0/0) catre Internet pentru a ne permite accesul la acesta (si servere precum Google.ro, Facebook.com etc.). Dupa aceea, pornim protocolul RIP si „raspandim” catre celelalte Routere (R1 si R2) calea catre Internet (aka trimitem ruta default prin RIP).
R1#show ip routeR1#show run | section ripR1#show ip protocols
In urma comenzii #show ip protocols, putem vedea ca protocolul RIP este pornit pe echipament, ca versiunea 2 este activa, retelele pentru care este pornit acest protocol, precum si timpii default de transmitere a informatiilor de rutare, respectiv de expirare a unei rute din tabela de rutare.
Folosind comanda #show run | section rip, putem vedea intregul config (aka. toate comenziile care le-am dat pe Router).
Pune in Practica – Exerseaza, exerseaza !
Repetitia este mama invataturii, spunea un proverb romanesc, asa ca te las cu acest exercitiu. Spor !
Descarca Topologia in Packet Tracer, de AICI.
Daca nu ai instalat Cisco Packet Tracer atunci in gasesti AICI. (versiunea 6.2)
Iti multumesc pentru interesul si atentia acordata acestui articol despre cum functioneaza un Router si un protocol de rutare (RIP).Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Retele de Calculatoare, atunci iti recomand sa te inscrii la cursul de „Introducere in Retele de Calculatoare” pe care il poti gasi, dand un click pe butonul de mai jos:
[maxbutton id=”3″ url=”https://ramonnastase.ro/courses/introducere-in-retele-de-calculatoare/” text=”Intra aici”]
Iti doresc mult spor in ceea ce faci,
Ramon (cel care te sustine in procesul tau de crestere)
Felicitari in tot ce faci!
Multumesc mult, Florin 🙏