fbpx

In acest articol vom discuta despre Modelul OSI. Mai exact vom vedea ce este modelul OSI, din ce este alcatuit si cum functioneaza fiecare dintre cele 7 nivele in parte. In acesta carte vorbesc mult mult mai in detaliu despre toate aceste concepte legate de retelistica. Hai sa incepem !

Ce este Modelul OSI ?

Pentru inceput, iata o scurta definitie a modelului OSI:

Modelul OSI este un standard (framework) care defineste modul de comunicare al echipamentelor dintr-o retea. Acest model este impartit in 7 nivele, fiecare independent de celalalt. 

Standardul OSI are in componenta 7 nivele (il vei regasi si in figura 1):

  1. Physical (Fizic)
  2. Data Link (Legatura de Date)
  3. Network (Retea)
  4. Transport (Transport)
  5. Session (Sesiune)
  6. Presentation (Prezentare)
  7. Application (Aplicatie)

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe despre ce este modelul OSI si cum functioneaza acesta:

El ne ajuta (la inceput) extrem de mult la intelegerea conceptului de retele de calculatoare, iar pe masura ce prindem experienta la partea de Troubleshooting (rezolvarea problemelor care pot aparea intr-o retea, indiferent de dimensiunea acesteia).

Fiecare nivel in parte defineste cum trebuie sa decurga lucrurile in retea si in Internet. Toate au protocole care definesc comportamentul dispozitivelor din retea.

De exemplu: in momentul in care dorim sa trimitem trafic catre un anumit server vom folosi un protocol numit IP (acesta identifica in mod unic dispozitivile dintr-o retea sau din Internet). Sau poate dorim sa descarcam un fisier sau sa accesam o pagina web, atunci vom folosi protocoale precum FTP sau HTTP.

Iar acum, poate te intrebi: “ce este un protocol ?” Ei bine, e simplu:

Un protocol reprezinta un set de reguli. Atat ! un standard care defineste un set de reguli pentru modul in care sa se comporte dispozitivle dintr-o retea.

De asemenea, ele sunt independente unul fata de celalalt, astfel daca apar anumite modificari, acestea nu ar trebui sa afecteze modul de functionarea al celorlalte.

Iata, in figura 1 de mai jos iti poti face o idee despre cum arata acest model:

ce este modelul osi
Figura 1

Dupa cum poti vedea in figura 1, fiecare nivel in parte este insotit (in partea stanga) de cateva o caracteristica, numita PDU (Protocol Data Unit) – sau unitatile de date pe care fiecare nivel in parte le foloseste:

  • Layer 1 foloseste Bits
  • Layer 2 foloseste Frame-uri
  • Layer 3 foloseste Pachete
  • Layer 4 foloseste Segmente (sau Datagrame)
  • Layer 5 foloseste Date
  • Layer 6 foloseste Date
  • Layer 7 foloseste Date

Modelul OSI vs Modelul TCP/IP

In “competitie” cu acest standard se afla TCP/IP, care a fost creat si adoptat mai repede. In prezent modelul TCP/IP este folosit (vezi figura 2.3). Acesta contine doar 4 nivele (spre deosebire de cele 7 ale OSI). 

tcpip_layers.jpg
Figura 2

Acest model TCP/IP, in primul sau nivel inglobeaza cele 2 nivele (Physical si Data-Link) care fac parte din modelul OSI, iar ultimele 3 nivele (Application, Presentation si Session) sunt reprezentate ca un singur layer in TCP/IP si anume ca Application,

Scopul acestor modele este sa permita comunicatia dintre 2 device-uri (pe care sunt existente diferite aplicatii). De la Nivelul Aplicatie la Nivelul Fizic are loc un proces care se numeste encapsulare

Adica un fisier (ex: o poza) este sparta in bucatele si se adauga informatii de la fiecare nivel in parte, dupa care este trimisa (sub forma de biti) catre destinatie, unde are loc procesul invers (Nivelul Fizic -> Aplicatie) numit decapsulare.

Acum hai sa luam fiecare nivel in parte care apartine stivei OSI si sa vedem pe scurt rolul lor. De asemenea vei putea urmarii cateva tutoriale care prezinta o parte din nivelele modelului OSI mai in detaliu. Daca esti interesat de mai multe despre Modelul OSI si despre Retele de Calculatoare in general, te invit sa citesti aceasta carte “Introducere in Retele de Calculatoare”.

Modelul OSI – Nivelul 1 – Fizic

Cand vorbim de nivelul fizic din stiva OSI cel mai des ne referim la mediul prin care transmitem informatia. Cele 3 moduri principale prin care putem conecta retele (si dispozitive la retele) sunt:

  1. Curent electric (cablu UTP cu 8 firicele de cupru)
  2. Unde de lumina (fibra optica)
  3. Unde radio (mediul wireless)

Acest nivel sta la baza retelelor de calculatoare pentru ca ne ofera conectivitatea fizica intre retele (locatii).

Fiecare dintre medile de transmisie au avantajele si dezavantajele lor. De exemplu: avantajul pentru mediul wireless, fata de celelalte 2, este evident (mobilitatea, flexibilitatea), dar contine si dezavantaje (securitatea, viteza mai mica).

Conexiunea prin Cablu (de obicei UTP) este mult sigura si de incredere fata de cea wireless. Ea poate transporta datele la o viteza mult mai mare (1/10/40 Gbps) si poate fi folosita pe distante mai mari (intre maxim 80 – 100 m).

Conexiunea prin Fibra Optica ne permite sa transportam date cu o viteza superioara pe distanta mult mai lungi (1 – 5 km sau chiar mai mult) fata de conexiunea prin cablu UTP.

Modelul OSI – Nivelul 2 – Legatura de Date

Nivelul legatura de date are de a face cu modul in care datele (generate de dispozitivele din retea) sunt encapsulate si trimise de o sursa la o destinatie anume. Aici deja intervin echipamentele de retea (ex: Switch-ul) si tehnologii precum Ethernet (care „vin la pachet” cu adresele MAC). Mai jos voi mentiona pe scurt ce reprezinta fiecare in parte pentru ca am vorbit in alte articole despre fiecare in parte. Apasa pe link-urile de mai sus pentru a citi mai multe despre fiecare in parte.

Switch: Switch-ul este un echipament de retea care functioneaza la nivelul 2 al modelului OSI. Scopul acestuia este de a conecta mai multe device-uri (PC-uri, Laptop-uri, Servere, Imprimante, etc.) in aceeasi retea locala (LAN). Acest echipament contine mai multe port-uri (24 sau 48, depinde de model) care ii permit sa faca legatura in retea.

Ethernet: Ethernet este cea mai raspandita tehnologie (pe echipamente de retea) din ziua de astazi datorita acestor 2 lucruri:

  • viteza crescute (10/40/100 Gbps)
  • forma de adresare (adresele MAC)

Fiecare port al Switch-urilor sau al Router-elor este construit pe tehnologia Ethernet si este notat diferit, in functie de viteza :

  •  FastEthernet – 100Mbps ( aka. Fa0/1 … Fa0/24 )
  • GigabitEthernet – 1000Mbps ( aka Gi0/1 … Gi0/24 )

Adresa MAC: O adresa MAC reprezinta un mod de identificare unic, al fiecarui device dintr-o retea. Acesta este scrisa, din fabrica, pe placa de retea a fiecarui PC, smartphone, laptop, tableta. Este reprezentata in format hexadecimal, pe 48 de biti (12 caractere, 4 biti fiecare caracter). Primii 24 de biti (00-1B-63) reprezinta partea specifica vendor-ului (ex: Cisco, Apple, Intel etc.), iar urmatorii 24 de biti (84-45-E6) reprezinta partea specifica device-ului, care il identifica in mod unic in retea.

In acest tutorial abordam primul nivel din Modelul OSI si vorbim despre viteza porturilor din retea:

Modelul OSI – Nivelul 3 – Retea

Nivelul 3 din stiva OSI este despre comunicarea intre retele a dispozitivelor (te poti gandi la comunicarea prin Internet a mai multor dispozitive). Asta inseamna ca avem de a face cu adrese IP si cu Routere. Din nou, iti voi descrie pe scurt cele 2 si te invit sa apesi pe link-urile de mai sus pentru a citi mai multe despre fiecare in parte.

Adresa IP: O adresa IP identifica, in mod unic, un dispozitiv conectat intr-o retea.

Router: Routerul este un echipament de retea al carui scop este de a interconecta mai multe retele LAN, intr-o retea mai mare (adesea numita WAN).

Modelul OSI – Nivelul 4 – Transport

Nivelul 4 este despre protocolul TCP & UDP. Aceste protocoale aduc porturile care ne ajuta prin conectarea aplicatiilor de retea (HTTP, DNS, DHCP, etc.). Pe scurt iti voi explica mai jos ce este TCP si ce este UDP, dupa care te invit sa citesti articolele dedicate exclusiv acestor protocoale:

TCP: TCP vine de la Transmission Control Protocol si fix asta face, asigura controlul transmisiunilor. TCP-ul este un protocol pe care il folosim tot timpul (fara sa ne dam seama). Spre exemplu in momentul in care descarcam un fisier de pe Internet, sau accesam o pagina web sau ne conectam in vreun fel la un dispozitiv de retea, in fiecare dintre aceste situatii folosim acest protocol.

UDP: UDP (User Datagram Protocol) este fix opusul TCP-ului (nu retransmite pachete, nu are un mod de stabilire a conexiunilor, etc.). UDP pur si simplu trimite pachetele de la o anumita sursa catre o destinatie fara sa-l intereseze starea acestora. Avantajul folosirii acestui protocol este reprezentat de latenta scazuta (delay) si permite fluiditatea aplicatiei fara intarzieri.

De asemenea mai exista si port-uri, acele elemente care fac posibila identificarea aplicatiilor de retea. In acest tutorial explic cum functioneaza port-urile pentru nivelul 4 din Modelul OSI:

Modelul OSI – Nivelul 5 – 7 – Sesiune, Prezentare & Aplicatie

In acest tutorial vorbim despre nivelul 7 din Modelul OSI si anume, Aplicatie (vom vedea cum functioneaza aplicatiile de retea):

Rezumat despre Modelul OSI

Ce este nivelul OSI?

Modelul OSI este un standard (framework) care defineste modul de comunicare al echipamentelor dintr-o retea.

Care este scopul modelului OSI?

Scopul modelului OSI este de a oferi o structura clara de intelegere si dezvoltare a conceptelor care au de a face cu comunicarea dispozitivelor din retele.

Din cate nivele este format modelul OSI?

Modelul OSI este impartit in 7 nivele, fiecare independent de celalalt. 

Care sunt nivelele modelului OSI?

Nivelele sunt: 1) Fizic, 2) Legatura de date, 3) Retea, 4) Transport, 5) Sesiune, 6) Prezentare, 7) Aplicatie


Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Retele de Calculatoare, atunci iti recomand cartea mea “Introducere in Retele de Calculatoare”, care este #1 Best-Seller pe Amazon.

carte - introducere in retele de calculatoare

Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu retelele de calculatoare, internetul si cu configurarea echipamentelor Cisco. Click AICI pentru a afla mai multe.

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie