In acest articol vom discuta despre Modelul OSI. Mai exact vom vedea ce este modelul OSI, din ce este alcatuit si cum functioneaza fiecare dintre cele 7 nivele in parte. In acest curs din RamonNastase.ro Academy vorbim mult mult mai in detaliu despre toate aceste concepte legate de retelistica. Hai sa incepem !

Ce este Modelul OSI ?

Pentru inceput, iata o scurta definitie a modelului OSI:

Modelul OSI este un standard (framework) care defineste modul de comunicare al echipamentelor dintr-o retea. Acest model este impartit in 7 nivele, fiecare independent de celalalt. 

Standardul OSI are in componenta 7 nivele (il vei regasi si in figura 1):

 1. Physical
 2. Data Link
 3. Network
 4. Transport
 5. Session
 6. Presentation
 7. Application

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe despre ce este modelul OSI si cum functioneaza acesta:

El ne ajuta (la inceput) extrem de mult la intelegerea conceptului de retele de calculatoare, iar pe masura ce prindem experienta la partea de Troubleshooting (rezolvarea problemelor care pot aparea intr-o retea, indiferent de dimensiunea acesteia).

Fiecare nivel in parte defineste cum trebuie sa decurga lucrurile in retea si in Internet. Toate au protocole care definesc comportamentul dispozitivelor din retea.

Spre exemplu: in momentul in care dorim sa trimitem trafic catre un anumit server vom folosi un protocol numit IP (acesta identifica in mod unic dispozitivile dintr-o retea sau din Internet). Sau poate dorim sa downloadam un fisier sau sa accesam o pagina web, atunci vom folosi protocoale precum FTP sau HTTP.

Iar acum, poate te intrebi: “ce este un protocol ?” Ei bine, e simplu:

Un protocol reprezinta un set de reguli. Atat ! un standard care defineste un set de reguli pentru modul in care sa se comporte dispozitivle dintr-o retea.

De asemenea, ele sunt independente unul fata de celalalt, astfel daca apar anumite modificari, acestea nu ar trebui sa afecteze modul de functionarea al celorlalte.

Iata, in figura 1 de mai jos iti poti face o idee despre cum arata acest model:

ce este modelul osi

Figura 1

Citeste si:  Comprimarea si Arhivarea fisierelor in Ubuntu Linux | Invata Linux #6

Dupa cum poti vedea in figura 1, fiecare nivel in parte este insotit (in partea stanga) de cateva o caracteristica, numita PDU (Protocol Data Unit) – sau unitatile de date pe care fiecare nivel in parte le foloseste:

 • Layer 1 foloseste Bits
 • Layer 2 foloseste Frame-uri
 • Layer 3 foloseste Pachete
 • Layer 4 foloseste Segmente (sau Datagrame)
 • Layer 5 foloseste Date
 • Layer 6 foloseste Date
 • Layer 7 foloseste Date

Iata cateva tutoriale pe care le poti urmarii care prezinta cateva din aceste nivele. Daca esti interesat de mai multe despre Modelul OSI si despre Retele de Calculatoare in general, te invit sa te inscrii la acest curs care face parte din RamonNastase.ro Academy.

In acest tutorial abordam primul nivel din Modelul OSI si vorbim despre viteza porturilor din retea:

In acest tutorial explic cum functioneaza porturile pentru nivelul 4 din Modelul OSI:

 

In acest tutorial vorbim despre nivelul 7 din Modelul OSI si anume, Aplicatie (vom vedea cum functioneaza aplicatiile de retea):

Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Retele de Calculatoare, atunci iti recomand sa te inscrii la cursul de “Introducere in Retele de Calculatoare” pe care il poti gasi, dand un click pe butonul de mai jos:

Intra aici

Iti doresc mult spor in ceea ce faci,

Ramon (cel care te sustine in procesul tau de crestere)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ce este Modelul OSI si care sunt cele 7 Nivele ? | Invata Retelistica #18
Author Rating
51star1star1star1star1star