Te salut si bine ai venit la un nou articol din care vei descoperi ce este un Router si cum functioneaza. Hai sa incepem!

Ce este un Router?

Pentru inceput vreau sa retii ca un Router este o componenta extrem de importanta din Retelele de Calculatoare care alcatuieste (chiar uneste) Internetul. Scopul unui Router este de a interconecta mai multe retele LAN, intr-o retea mai mare (adesea numita WAN). Tot ce trebuie sa faca acesta este sa ia urmatoarea decizie pentru fiecare pachet in parte: 

Pe ce interfata trebuie sa trimit acest pachet ? Daca nu stiu unde sa-l trimit il voi arunca (drop).

Figura 1

ATENTIE! By default, un Router cunoaste doar retelele Direct Conectate. Acesta nu stie cum sa trimita mai departe de aceste retele, pachetele. Aici intervenim noi, cei care administram aceste echipamente si configuram rutele pe device.

Iata mai jos un tutorial in care vorbesc mai in detaliu despre ce este un Router si cum functioneaza acesta:

Tipuri de Routere

In “lumea Internetului” exista mai multe tipuri de Routere care servesc mai multe categorii de persoane. Iata cateva dintre aceste tipuri

  • Routere “pentru acasa” – (Wireless in general)
  • Routere profesionale (in general pentru firme)
  • Routere pentru ISP (furnizorii de servicii de Internet)

Daca esti curios cum arata un Router profesional (Cisco) care poate fi folosit atat la nivel de firma cat si la nivel de ISP, iti recomand sa urmaresti tutorialul de mai jos:

Pentru Routerele Wireless clasice de uz la domiciliu, arunca o privire peste tutorialul de mai jos:

Concepte de Baza despre Router

In momentul in care porneste, un Router, invata mai intai de retelele direct conectate (cele care incep cu C, in tabelul de mai jos). In figura de mai jos poti vedea Tabela de Rutare a unui Router Cisco, care contine rutele/retelele direct conectate (C) si adresa IP a lui R1 de pe acele interfete (L).

Figura 2

Pentru a putea face posibila toate acestea, Routerul foloseste adresele IP ca mod de referinta (de la cine vine traficul ? – sursa – si catre cine trebuie sa trimit acest trafic ? – destinatia). 

Pentru a putea trimite traficul (pachetele) spre destinatie, Routerele trebuie sa cunoasca, in primul de rand, acele destinatii. Iar aici intervin mai multe moduri prin care un Router poate invata anumite retele:

Doresti sa afli mai multe despre Routere si Retele?

Iti multumesc pentru ca ai ajuns pana la finalul acestui articol despre ce este un Router si cum functioneaza acesta. Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Retele de Calculatoare, atunci iti recomand cartea mea “Introducere in Retele de Calculatoare”, care este #1 Best-Seller pe Amazon.

Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu retelele de calculatoare, internetul si cu configurarea echipamentelor Cisco. Click AICI pentru a afla mai multe.

Ramon Nastase

Eu sunt Ramon, am 25 de ani si sunt Pasionat de IT (Retelistica, Programare, Securitate, Tehnologie) si Training. Misiunea mea este sa te ajut pe tine sa-ti atingi potentialul maxim in cariera ta din domeniul IT. Cu acest gand in minte din 2017 pana in prezent, am construit o comunitate de peste 70.000 de persoane pasionate de IT si de invatare continua. Te invit sa citesti articolele de pe acest blog si sa urmaresti celelalte materiale educative de mai jos 👇