fbpx

Bine ai venit la un nou articol in care vorbim despre Port-urile de Retea. Din acest articol vei afla ce este un port, de ce acesta este important si mai ales care sunt cele mai folosite porturi (pe care trebuie sa le cunosti). Hai sa incepem!

Ce este un port de retea?


Un port de retea identifica in mod unic o aplicatie de retea (server Web, DNS etc.) pe un dispozitiv dintr-o retea. Fiecare port are un identificator ā€“ un numar care poate avea o valoare de la 1 ā€“ 65535. In momentul in care un PC trimite o cerere (pentru o pagina Web) catre un server, aceasta cerere va contine (printre altele) urmatoare informatii:

IP Sursa: PC

IP Destinatie: Server

Port Sursa: 29813 (generat random de catre Browser)

Port Destinatie: 80

Altfel spus, toate acestea reprezinta: Browser-ul (29813) PC-ului (sursa) cere pagina web (80) de la server (Destinatia).

De cate tipuri pot fi port-urile de retea?


Porturile de retea pot fi de 2 feluri: porturi TCP si porturi UDP. Fiecare protocol/aplicatie de retea (HTTP, SSH, DHCP, SSL, DNS etc.) are alocat un protocol la nivelul 4 din stiva OSI (TCP sau UDP) si un port pe care il foloseste. De exemplu, protocoalele de retea de mai sus au atribuite urmatoarele porturi:

  • HTTP – Port 80 si foloseste TCP
  • SSH – Port 22 si foloseste TCP
  • DHCP – Port 68 si foloseste UDP
  • DNS – Port 53 si foloseste UDP – poate folosi si TCP
  • SSL – depinde de aplicatia peste care e construit – poate folosi Portul 443 si TCP

Iti recomand sa urmaresti video-ul de mai jos pentru a invata si mai multe despre porturile de retea:

Exemplu #1 – porturi TCPĀ 

ce este un port tcp protocol

Acum haide sa luam cateva exemple in care sa putem analiza si vedea cele discutate mai sus. Dupa cum poti vedea in figura 1, exista un flux de comunicare intre 2 dispozitive (sursa: 10.0.1.43, destinatia: 139.61.74.125). 

Portul sursa (generat aleator) in acest caz este 55881 (si cel mai probabil a fost generat de o aplicati browser – Google Chrome, Safari, Firefox etc.), iar portul destinatie este 443 (HTTPS, deci o aplicatie web securizata).

Astfel sursa se adreseaza unui server din Internet cerand pagina web gazduita de acest server. Pe langa asta, mai poti observa si o parte din header-ul TCP-ului despre care am vorbit la inceputul acestui capitol.

Exemplu #2 – porturi UDP 

Tot in aceasta figura din Wireshark:

ce este un port udp protocol

In exemplul din figura 2 poti vedea un proces similar cu cel anterior, dar in acest caz este vorba de protocolul UDP (mai degraba DNS care foloseste UDP). Aici poti vedea cele 2 porturi (sursa – 62350 si destinatie – 53) ale celor 2 dispozitive participante in comunicare (sursa: 10.0.1.43 si destinatia: 10.0.1.1).

Pe langa asta, te rog sa observi simplitatea header-ului UDP fata de cel al TCP-ului din figura 2. Cele mai importante elemente din header-ul UDP-ului sunt cele 2 porturi (cel sursa si cel destinatie).

Ce urmeaza?


Cam atat pentru acest subiect legat de port-urile de retea. Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Retele de Calculatoare, atunci iti recomand cartea mea ā€œIntroducere in Retele de Calculatoareā€, care este #1 Best-Seller pe Amazon.

Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu retelele de calculatoare, internetul si cu configurarea echipamentelor Cisco. Click AICI pentru a afla mai multe.

Vrei sa faci reconversie profesionala in Securitate IT lucrand cu retele de calculatoare?

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT in mai putin de 12 luni, pornind de la zero

āž”ļø Doresti reconversie profesionala in Securitate Cibernetica? Aplica acum pentru o discutie pentru a afla cum poti face reconversie profesionala in Securitate IT in 9 – 12 luni, pornind de la zero: LINK

SecuritateIT.com

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti oferĀ 3 Lectii GratuiteĀ practice despre Securitate ITĀ prin care sa iti arate cum saĀ faci asta

Ā 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie