In acest articol din seria Invata Securitate vorbim despre VPN-uri. Mai exact vom vedea ce este un VPN si cum functioneaza ?

Inainte de a incepe articolul vreau sa te intreb daca ai auzit pana acum de tehnologia VPN ? Poate, da, poate ai folosit-o pentru a-ti proteja traficul (datele) in Internet, poate pentru a fi anonim in Internet sau pentru a accesa resurse/site-uri din diferite tari care pot fi blocate in anumite regiuni ale lumii. Indiferent daca ai auzit sau daca ai folosit un VPN, dupa cum ai vazut mai devreme… poti face multe lucruri cu el.

De la securitate, la anonimitate, la conetarea retelelor intre doua sau mai multe companii ai foarte multe optiuni. Dar mai intai, zic sa vedem totusi ce este un VPN (stiu… m-am entuziasmat cam tare in aceasta introducere, hai sa vedem despre ce este vorba) 😀

Ce este un VPN ?

!!! Un VPN (Virtual Private Network) este un tunel privat care leaga 2 sau mai multe Retele prin Internet. Beneficiul unui VPN consta in faptul ca leaga cele 2 retele (ca si cum ar fi direct conectate) si securizeaza (prin criptarea, stabilirea integritatii si autentificarea datelor) traficul dintre acestea.

Iata in figura 1 de mai jos un exemplu de tunel VPN prin Internet intre 2 organizatii/companii (sau retele):

ce este un vpn
Figura 1

Avand acest tunel, end-device-urile (PC-uri, laptop-uri, Servere etc.) dintre cele 2 retele private pot comunica intr-un mod securizat prin Internet. Practic se face legatura (virtuala) dintre cele 2 retele ca si cum ele ar fi direct conectate la acelasi Router.

In figura 1 de mai sus poti sa vezi doar o varianta, din multele tipuri de VPN despre care vom vorbi in acest articol (iar daca esti interesat sa afli mai multe despre VPN-uri si securitate in general, atunci iti recomand sa citesti cartea mea despre Securitate Cibernetica si Hacking).

Pentru a afla mai multe despre ce este un VPN si cum functioneaza, urmareste tutorialul de mai jos:

De cate tipuri poate fi un VPN ?

Poate in momentul in care ai vazut figura 1, te-ai oprit si ai spus: “stai putin… eu stiam de VPN ca este altceva, plus ca l-am folosit de pe telefon sau de pe laptop si nu asa cum ai prezentat tu…”. Pot sa-ti spun ca exista mai multe tipuri de VPN.

Cel pe care l-ai vazut mai devreme este foarte folosit de catre companii pentru ca ele au multe resurse interne (servere si date) pe care au nevoie sa le distribuie intre locatii (de aceea au nevoie de conexiuni sigure intre retele). Acum, hai sa vedem pe scurt care sunt cel mai des intalnite tipuri de VPN de pe piata:

 • VPN Site-to-Site
  • acest tip de VPN este reprezentat in figura 1 de mai sus si ofera beneficiul conectivitatii intre Retele peste alte retele (cum ar fi Internetul), iar in acelasi timp ofera securitate pentru traficul trimis intre retele
 • Remote Access VPN
  • acest tip de VPN este cel mai des folosit pentru ca iti protejeaza conexiunea la Internet prin securizarea iei (criptarea, integritatea datelor si autentificarea celor 2 parti) si te anonimizeaza in Internet (adica iti ascunde IP-ul)

Daca ai folosit un VPN de pe telefon sau de pe laptop/PC, atunci pe care dintre cele 2 tipuri de VPN de mai sus l-ai folosit ? Daca ai raspuns al 2-lea, atunci ai raspuns corect. Acest tip de VPN (remote acces) poate fi folosit in 2 moduri:

 1. Pentru a accesa resursele interne unei companii de la distanta (ex: de la tine de acasa)  – in aceasta categorie intra, adesea, persoanele care lucreaza de acasa (aka. “home office”).
 2. Pentru a accesa intr-un mod securizat si anonim Internetul – cel mai intalnit tip de VPN despre care vorbesc si eu in video-ul de mai jos:

Acum ca ai vazut ce este un VPN, care sunt tipurile de VPN si ti-ai descarcat aplicatia de VPN TunnelBear pe telefon, putem merge mai departe sa vorbim despre ce se afla in spatele acestei tehnologii.

Cum functioneaza un VPN ?

Dupa cum am spus si mai devreme pentru ca un tunel VPN sa-si faca treaba are nevoie de securitate, iar aceasta securitate este obtinuta cu ajutorul unui framework de protocoale, denumit IPSec. IPSec sau Internet Protocol Security este compus din 3 elemente principale care ajuta la securizarea oricarui tip de trafic dintre retele. Aceste 3 elemente sunt:

 1. Criptarea datelor
 2. Integritatea datelor
 3. Autentificarea 

Despre IPSec voi discuta mai in detaliu intr-un articol viitor pentru ca este un subiect despre de mare si complex, dar pana atunci sa continuam discutia despre VPN-uri.

Aceste tunele VPN functioneaza pe baza de politici de securitate pentru ca, securitatea este un element cheie pentru VPN-uri. Te invit sa urmaresti acest tutorial pentru a intelege mai bine modul in care functioneaza politicile de securitate pe un tunel VPN:


Iti multumesc pentru interesul si atentia acordata acestui tutorial despre ce este VPN si cum ne ajuta la securizarea conexiunii prin Internet. Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Securitate Cibernetica, atunci te invit citesti cartea mea despre Securitate Cibernetica si Hacking. Este #1 Best-Seller pe Amazon.

hacking cu kali linux - Introducere in securitate cibernetica

Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi:

 • Atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu Securitatea si Hacking-ul
 • Cum gandeste un hacker
 • Care este procesul prin care trece pentru a genera atacuri
 • Cum sa generezi atacuri cibernetice cu ajutorul Kali Linux
 • Cum sa te aperi de ele.

Iti doresc mult spor in ceea ce faci,

Ramon (cel care te sustine in procesul tau de crestere)

Ramon Nastase

Eu sunt Ramon, am 25 de ani si sunt Pasionat de IT (Retelistica, Programare, Securitate, Tehnologie) si Training. Misiunea mea este sa te ajut pe tine sa-ti atingi potentialul maxim in cariera ta din domeniul IT. Cu acest gand in minte din 2017 pana in prezent, am construit o comunitate de peste 70.000 de persoane pasionate de IT si de invatare continua. Te invit sa citesti articolele de pe acest blog si sa urmaresti celelalte materiale educative de mai jos 👇
Summary
Review Date
Reviewed Item
Ce este un VPN si cum functioneaza ? | Invata Securitate #6
Author Rating
51star1star1star1star1star