fbpx

Bine ai venit! In acest articol vorbim despre DNS si cum functioneaza. Pentru inceput hai sa vedem: „Ce este DNS ?” Un protocol cu care (foarte probabil) ne-am intalnit de multe ori fara sa stim ce este DNS si de ce avem nevoie de el in retelistica. In acest articol a venit momentul sa raspundem la aceasta intrebare.

Ce este DNS ?

DNS vine de la Domain Name Services si are rolul de a traduce un nume de domeniu (ex: www.google.ro) intr-o adresa IP.

De ce ? Pentru ca PC-urile, Routerele folosesc doar adrese IP. Ele nu sunt interesate de numele de domeniu pentru ca nu stiu ce sa faca, cu el (si nu au fost construite cu acest scop). Pe scurt, iata mai jos un exemplu legat de cum functioneaza DNS:

ce este dns si cum functioneaza

Practic toate aceste dispozitive au nevoie de o adresa IP pentru a putea trimite traficul in Internet, iar DNS-ul ne face pe noi, oamenii, sa retinem mult mai rapid si usor numele unui site din Internet. Deci putem spune ca DNS ne-a salvat de un mare chin: cel de a retine o adresa IP similara cu aceasta 216.58.206.3 vs. un nume precum google.ro.

Un lucru foarte interesant legat de DNS este faptul ca el poate fi folosit atat in Internet, astfel incat oricine sa poate accesa o resursa (ex: site web), cat si din reteaua locala („acasa” sau cea a unei companii) pentru gestionarea resurselor interne. La aceste resurse interne (server de mail, server de baza de date, web etc.), doar accesul autorizat va fi permis al persoanelor din acea organizatie/companie.

Daca esti interesat de acest subiect, atunci iti recomand sa arunci o privire peste acest video in care am configurat un server DNS (intern) pe un Windows Server 2012:

Protocoul DNS reprezinta o forma mult mai simplificata de a ne face pe noi sa retinem mai usor „adresa” anumitor site-uri din Internet. Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe despre ce este DNS si modul in care ne ajuta sa ne conectam la Internet.

Cum functioneaza DNS pe Windows?

DNS este o aplicatie de retea care apare la nivelul 7 din modelul OSI si care ne ajuta sa accesam Internetul fara sa ne intereseze adresa IP a vreunui server, ci doar numele de domeniu (www.google.ro sau ramonnastase.ro).

Pe Windows, cand vine vorba de setare a unei adrese IP, lucrurile stau putin diferit (in sensul ca, adresa IP o vom configura prin GUI). Dar mai intai hai sa verificam adresa IP din CMD:

adresa ip dns
Figura 1

Comanda pe care am folosit-o este >ipconfig  si dupa cum poti vedea ne afiseaza mai multe informatii despre interfata Ethernet (LAN), Wi-Fi, Bluetooth si altele (depinde de configuratia OS-ului). Informatiile afisate sunt:

  • Adresa IPv4
  • Masca de retea
  • Default gateway
  • Adresa IPv6

Iar daca dorim sa aflam si mai multe informatii precum adresa MAC, adresa serverului DNS sau a serverului DHCP, avem la dispozitie comanda >ipconfig /all.

Ok, si pana la urma cum am configura aceasta adresa IP ? Iata in figurile 2 si 3, cum putem face asta:

cum configurez dns pe windows
Figura 2

Un mod foarte simplu de a face aceasta setare statica a adresei IP este de a merge, mai intai, in Control Panel -> Network and Sharing Center dupa care, in partea stanga, “Change adapter settings” (sau, alt mod Network and Internet -> Network Connections) si vei ajunge la o fereastra similara cu cea care apare in figura de mai jos.

cum setez dns pe windows
Figura 3

Aici ne intereseaza “Local Area Connection 2” (in cazul tau poate avea alt nume), pe care il vom selecta si vom da click dreapta -> Properties. Astfel vom ajunge sa ni se deschida fereastra din partea dreapta unde vom selecta IPv4 si apoi vom apasa pe Properties. Iar acum am ajuns la figura de mai jos, lucul in care putem seta (in sfarsit) adresa IP:

dns pe windows
Figura 4

Odata ajunsi la figura 4 poti selecta „Use the following IP address” si vei introduce manual adresele VALABILE pentru reteaua ta. Eu am ales reteaua 192.168.1.0/24 din care IP-ul 192.168.1.170 l-am asignat PC-ului (Windows 7), masca /24 in decimal arata astfel 255.255.255.0, iar default gateway-ul (Routerul conectat la Internet) are IP-ul 192.168.1.2.

De asemenea, am setat si serverul DNS (cel care ne ajuta cu rezolvarea de nume: dintr-un domeniu (ex: google.ro) ne va oferi adresa IP a acestuia (ex: 216.58.214.227)) cu IP-ul 8.8.8.8.

Acum ca am facut toate aceste setari, putem verifica (din CMD) folosind comenzile:

>ping 8.8.8.8                        //verifica conexiunea la 
Internet (mai exact la 8.8.8.8, care se afla in Internet

>ping google.ro                      //verifica serviciul DNS si
conexiunea la Internet

>nslookup google.ro                  //verifica serviciul DNS

Iata mai jos un exemplu in care protocolul HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) merge mana in mana cu DNS. HTTPS este un protocol care ne ajuta sa accesam site-urile web intr-un mod securizat. HTTP este varianta nesecurizata care ofera doar functionalitatea (posibilitatea accesarii paginilor web). Iata mai in figura 5 un exemplu:

Screenshot 2017-10-12 11.56.59.png
Figura 5

Iar in figura 6 de mai jos poti vedea IP-ul rezultatul in urma requestului DNS, al comenzii nslookup in figura de mai jos (comanda a fost data dintr-un terminal de Linux):

ce este dns
Figura 6

In tutorialul de mai jos poti vedea cum putem verifica functiile DNS din Windows (atat din terminal cat si din GUI):

Dupa cum ai vazut si in tutorialul de mai sus din seria Invata Retelistica, pentru a verifica functionalitatea serviciului DNS avem nevoie de un CMD si de urmatoarele comenzi:

#ping google.ro                  //verific faptul ca se face
 translatarea domeniului google.ro intr-o adresa IP
#nslookup google.ro             //primesc mai multe detalii asupra
 domeniului google.ro

In concluzie, iata un rezumat legat de DNS si caracteristiciile lui:

  • Descriere: gaseste IP-ul unui nume de domeniu (ex: google.ro -> 172.217.18.67)
  • Port: 53
  • Protocol de Transport: UDP (client), TCP (server)

Rezumat despre DNS

Ce este DNS?

DNS vine de la Domain Name Services si are rolul de a traduce un nume de domeniu (ex: www.google.ro) intr-o adresa IP.

Cand este folosit DNS?

Practic toate aceste dispozitive au nevoie de o adresa IP pentru a putea trimite traficul in Internet, iar DNS-ul ne face pe noi, oamenii, sa retinem mult mai rapid si usor numele unui site din Internet. Deci putem spune ca DNS ne-a salvat de un mare chin: cel de a retine o adresa IP similara cu aceasta 216.58.206.3 vs. un nume precum google.ro.

Cum functioneaza DNS?

DNS este o aplicatie de retea care apare la nivelul 7 din modelul OSI si care ne ajuta sa accesam Internetul fara sa ne intereseze adresa IP a vreunui server, ci doar numele de domeniu (www.google.ro sau ramonnastase.ro).

Vrei sa studiezi mai multe despre DNS si Retele de Calculatoare?

Iti multumesc ca ai citit acest articol despre ce este DNS, iar daca te-am facut curios si vrei sa inveti mai multe (astfel incat sa profesezi sau doar din pura placere in domeniul Retelelor de Calculatoare) atunci iti recomand cartea de Introducere in Retele de Calculatoare in care vorbesc mult mai pe larg despre tot ce inseamna Retele si Retelistica:

carte - introducere in retele de calculatoare
eBook – Introducere in Retele de Calculatoare

Cartea este #1 Best-Seller pe Amazon. Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu retelele de calculatoare, internetul si cu configurarea echipamentelor Cisco.

Click AICI pentru a afla mai multe. Spor la invatat, Ramon

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie