fbpx

VPN security este ceva ce te poate ajuta sa iti protejezi informatiile. Poate nu te-ai gandit pana acum, dar in momentul in care te conectezi la un wireless, exista riscul ca cineva sa iti fure datele sau sa vada ceea ce faci la computer sau telefon.

Hackerii pot face toate aceste lucruri, iar eu vreau sa te ajut sa iti securizezi conexiunea la internet cu un VPN, tocmai pentru a evita cele mai neplacute situatii de hacking.

Salut! Dupa cum te-am obisnuit, sunt Ramon si azi vreau sa iti vorbesc despre securitate. Mai exact, VPN security. Citind acest articol vei afla cum sa iti securizezi telefonul si laptopul cu un VPN.

Intr-o retea, fie ca esti conectat la un wireless public sau la conexiunea 4G, traficul generat de telefonul sau de laptopul tau poate fi deschis unui atac. Presupunem ca aven un router, providerul de internet și serverul Google sau alt server la care dorim conectarea. In aceasta retea putem avea un switch imaginar si calculatorul sau telefonul nostru mobil, care este conectat la routerul wireless.

Ce se poate intampla este ca cineva sa apara în retea – un hacker – si sa incerce sa ne faca sa ii trimitem datele sau traficul, pentru ca el sa il trimita mai departe catre router si in internet. Procesul normal ar fi ca datele sa treaca prin router si apoi direct in internet. Dar in acest caz, informatia va trece intai prin calculatorul atacatorului, si apoi la router si in internet. Acest tip de atac este cunoscut sub numele de MITM (Man in the Middle). Practic, avem pe cineva care “asculta” traficul și foloseste diferite tool-uri ca SSL strip sau ark spoofing, si compromite datele sau fura sesiunile și parolele.

Daca vrei sa stii mai multe despre atacurile cibernetice, te poti informa din cartea mea, Introducere în Securitate Cibernetica, unde vorbesc mai in detaliu despre toate aceste metode de hacking si cum ele pot fi combatute folosind Kali Linux.

Practici VPN Security

Acum sa vedem una dintre solutiile pe care le putem folosi. Ma refer aici la o metoda ce poate fi implementata mai ales de pe telefonul mobil. Probabil deja stii, este vorba de VPN (Virtual Private Network). VPN security ne ofera o conexiune privata in internet si poate fi:

  • VPN site-to-site – intre doua locatii (routere). Conecteaza două retele de internet, formand un tunel VPN ce securizeaza traficul.

  • VPN provider – instalata pe telefon sau computer. Recomand Tunnel Bear deoarece au software intuitiv și usor de folosit, plus ca primii 500MB sunt gratuiti. Este pe baza de abonament si costa minimum $10 pe luna, asta daca nu vrei sa incerci alte planuri de tarifare.

VPN pe telefon prin Tunnel Bear

Tunnel Bear este una dintre cele mai eficiente metode de VPN. Cu acest software, vei folosi serverele lor VPN. Aceste servere se pot gasi peste tot in lume, in România inclusiv. VPN-ul lor va cripta traficul pe care il transmitem. In cazul acesta, datele noastre vor fi transmise criptat si vor trece la VPN, apoi la internet și Google Romania, Google America sa zicem, depinde unde ne aflam sau ce IP folosim, pentru că VPN ne poate schimba și IP-ul. Cu un un alt IP vom putea ajunge la Google US sau alta locatie.

Poate crezi ca gresesc si ca VPN nu funcționeaza in acest mod, si ca traficul va trece întai prin calculatorul hacker-ului. Intr-adevar, traficul va trece prin computerul atacatorului, dar indiferent daca el aplica sau nu SSL strip sau altceva, nu va putea sa vada nimic din ceea ce noi transmitem, deoarece totul va fi criptat. Internetul va merge un pic mai greu, dar traficul nostru va fi securizat.

Această metoda de VPN security este de tip Remote Acess (accesare de la distanta). Este special conceput pentru web security și ofera si anonimitate utilizatorului, Google recunoscandu-ne dupa IP-ul pe care il folosim, si nu dupa cel real. Este de fapt cea mai simpla metoda de a fi anonim pe internet.

Cu un IP diferit, vei obtine cautari pe Google din locatia unde ai IP-ul VPN-ului. Daca te afli intr-o locatie in care nu ai acces la anumite resurse, vei putea folosi VPN-ul pentru a accesa informatia din alta tara.

Spre exemplu, suntem în Romania si vrem acces catre anumite resurse de la Google America. Putem construi de pe telefon o conexiune VPN folosind Tunnel Bear in America, si in acest fel vom obtine acces la resurse din Statele Unite. Un bun exemplu de folosire a VPN-ului in acest scop este ceea ce s-a intamplat in Egipt, cand a fost blocat accesul la internetul din afara tarii. Cetatenii au folosit VPN-uri, au criptat traficul si au castigat acces la internet de oriunde din lume.

Cum Folosim Tunnel Bear?

Sa trecem si la partea practica a folosirii acestei metode de VPN security. Folosind orice telefon, cautam în App Store aplicatia Tunnel Bear, o deschidem si ne creem un cont. Apoi totul va merge de la sine. De fiecare data cand avem nevoie sa ne schimbam IP-ul, deschidem Tunnel Bear si alegem tara din care dorim sa avem IP-ul.

Putem vedea daca suntem conectati cu IP-ul ales uitandu-ne pe telefon langa ceas si wireless. Acolo va aparea o iconita cu VPN. Intrand in browser si verificand, vom vedea un alt IP si o alta locatie. Dand un search pe Google, vom obtine cautari din tara pe care am ales-o.

Stiind toate aceste lucruri despre VPN security si cumparand abonamentul Tunnel Bear, vei castiga mai multa încredere in a folosi internetul din orice locatie mai mult sau mai putin obscura, dar si anonimitate impreuna cu informatii din alte locatii ce te-ar putea interesa.

Iti multumesc pentru atentie, si daca vrei sa afli mai multe despre securitate cibernetica si Hacking, te invit sa citesti cartea mea, Introducere în Securitate Cibernertica si Hacking, disponibila la acest link.

cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie