Salut! Sunt Ramon si iti urez bun-venit la acest tutorial de Programare in Java. Acesta este primul articol intr-un set de tutoriale de programare in Java. O sa discutam totul despre acest limbaj, si o sa te invat tot de ceea ce ai nevoie pentru a deprinde cunostinte necesare in folosirea accestui limbaj. Vei fi pregatit sa te angajezi ca programator la sfarsitul acestei serii.

La Ce Ma Poate Ajuta Java?

Dupa cum ai aflat din video-urile pe care le-am facut in Programare in Java, acesta este un limbaj foarte cunoscut si de viitor. Foarte multe tehnologii folosesc Java. Poate ai auzit de Android, sistem de operare ce este construit in Java. Foarte utilizat de oameni in intreaga lume, Android foloseste Java pentru a functiona.

Cunoscand limbajul de programare Java, vei putea construi aplicatii in Android si pentru servere, mai ales pe partea de Enterprise, unde este foarte folosit. Hai sa incepem si sa vedem elementele de care ai nevoie pentru a incepe programarea in Java. In urmatoarele tutoriale o sa te invat sa scrii cod si sa iti exersezi modul in care programezi, pentru a te ajuta sa devii mai eficient.

De Ce Avem Nevoie Pentru Programare in Java?

Pentru a avea acces la Java, vei avea nevoie de Eclipse. Eclipse este un IDE, un mediu de dezvoltare in care tu poti sa scrii cod Java. Acest IDE va compila codul tau si ti-l va rula. Java functioneaza pe orice sistem de operare. Astfel ca, daca vei lua codul pe care l-ai scris intr-un fisier si vei incerca sa il rulezi pe MacOS, Windows sau Linux, acel cod va rula.

Cu o simpla cautare a cuvantului “eclipse” in Google, vei primi rezultate ce te vor trimite la pagina de download a programului. Descarca Eclipse Oxygen de AICI. Ai si alte alternative, dar eu iti recomand Oxygen. E simplu de folosit si eu cu el m-am obisnuit.

Urmatorul pas este downloadarea altor programe care iti compileaza si iti fac programul in Java sa functioneze. Eclipse este doar un mediu grafic de dezvoltare. Ai nevoie Java Runtime Environment (JRE), care este practic locul in care va lucra programul tau, si Java Development Kit (JDK). Acestea doua iti recomand sa le descarci de pe site-ul Oracle, versiunea 1.8, folosind Java 1.8. Pe acest site vei avea tot de ceea ce ai nevoie.

Este important sa treci prin acest proces de instalare pentru ca altfel nu vei putea rula programele. Odata ce esti pe site-ul de la Oracle, cauta, spre exemplu, JDK. Vei primi rezultatele la tot ceea ce ai nevoie pentru a programa in Java. In cele mai multe cazuri, este vorba de varianta 64 de biti ce va trebui downloadata. Cauta JRE si fa acelasi lucru.

Sau, daca nu vrei sa cauti, poti descrca cele 2 programe dand un click pe link-urile mai jos:
* JRE (Java Runtime Environment): https://goo.gl/CfGbzE
* JDK (Java Development Kit): https://goo.gl/ycgamA

Odata ce ai instalat tot ce este necesar (JRE, JDK si IDE-ul Eclipse) te poti apuca sa scrii cod in Java. In prima instanta in tutorialul de mai sus cream un nou proiect in Eclipse, dupa care urmeaza sa creeam clasele in care vom scrie codul nostru.

Cum Instalez si Cum Pornesc Eclipse?

Dupa ce ai instalat cu un simplu dublu click si cateva apasari ale butonului Next, apuca-te de instalarea Eclipse-ului. Odata ce l-ai descarcat, da dublu click si treci prin procesul de instalare care este destul de simplu. La un moment dat, o sa observi ca ai mai multe resurse din care poti sa alegi.

Ai, spre exemplu, Eclipse IDE for Java Developers, Eclipse IDE for Java EE Developers si asa mai departe. In Eclipse poti sa folosesti mai multe limbaje de programare si in mai multe scoopuri. Poti sa folosesti Eclipse pentru C++, pentru JavaScript sau Web Development si pentru PHP.

Eu iti recomand sa folosesti prima varianta, Eclipse IDE for Java Developers. Da click pe ea si aceasta se va instala, creandu-ti o iconita pe desktop sub numele de Java Eclipse Oxygen.

Da dublu-click pe Java Eclipse Oxygen si vei vedea ca iti va cere sa iti creezi un workspace, adica locul unde toate uneltele si toate proiecctele pe care le creezi vor fi puse. Aici se va si salva tot ceea ce tu ai scris in cod, ca de fiecare data cand deschizi acest program sa poti ajunge la ceea ce ai scris.

Apasa Launch si totul va fi default. Tot timpul vei primi aceasta intrebare despre worskpace, cand vei porni acest program. Vei putea selecta fiecare workspace pe care l-ai creat.

Cum Creez un Proiect Jav in IDE-ul Eclipse?

Mai departe, primul lucru pe care poti sa il faci este sa creezi un proiect. Te vei duce la File, New, unde poti vedea ca ai mai multe optiuni. Ceea ce tu vei face este sa creezi un proiect in care vei pune codul tau. Dar nu vei pune acolo cod pur si simplu. Java functioneaza in felul urmator, ai nevoie de un proiect (gandeste-te la acest proiect ca la un folder), dupa care ai pachete. Acestea au la randul lor clase. In Java, fiecare fisier va determina o clasa.

Citeste si:  💻 Metode si Functii in Java | Programare in Java #3

Aceasta este OOP (Object Oriented Programming), adica Programare Orientat pe Obiecte. Daca inca nu iti este clar ce sunt clasele, vei putea urmari sau citi un alt tutorial in care voi explica totul despre elementele esentiale in Programarea Orientata pe Obiect. Nu voi intra acum in detalii. O sa iti explic mai tarziu ce sunt clasele, ce sunt obiectele si toti acesti termeni cu care va trebui sa te obisnuiesti. Dar sa trecem mai departe.

Creeaza proiectul si da-i un nume. Lasa totul pe default. Vei fi intrebat ce environment vei vrea sa folosesti pentru a rula. Lasa elementele asa cum sunt. Daca nu ai instalat corect JDE-ul si JDK-ul, toate aceste lucruri despre care vorbesc nu vor aparea pe ecranul tau si programul nu va functiona.

Daca totul este in regula, proiectul pe care tocmai l-ai inceput ti se va deschide. Apasand sageata din dreptul numelui proiectului, in stanga, vei vedea ca ai JRE System Library si SRC. Acestea sunt cateva librarii care exista by default si care contin cateva functii. Un limbaj de programare este slab fara functii si librarii scrise de alte persoane. Scopul sau este sa iti puna totul la dispozitie, iar tu sa te folosesti de functiile lui pentru a scrie cod mut mai rapid si mai eficient.

Cum Creez Main Class in Eclipse ?

Du-te la SRC si da click dreapta. Vei vedea ca trebuie sa creezi o noua clasa si sa ii dai nume. Alege, spre exemplu numele MainClass si apasa Finish. Ti se va crea o clasa in care vei putea scrie cod. Aceasta clasa o vei folosi pe post de Main. Java functioneaza la fel ca C++ cand vine vorba de clase. Numai scrierea este un pic diferita.

tutorial de programare in java

Daca in C++ avem Int Main, in Java avem public static void Main, adica locurile in care noi vom crea si vom executa anumite functii, metode si clase pre care le-am creat. Aici se uneste toata ierarhia cu toate clasele. Aici vei pune tot, si tot aici in Main vei rula toate functiile.

Este un fiser principal, de obicei numit Main Class, iar in rest vei avea diferite clase care vor da o anumita functionalitate programului. Toate aceste clase trebuie undeva executate si rulate rand pe rand, iar Main este tocmai pentru acest scop.

Mai departe tot ce trebuie sa facem este sa incepem sa scriem cod. Intr-o prima instanta (daca nu ai mai intereactionat cu Java sau cu un alt limbaj de tip OOP) iti recomand sa scriem un programel care afiseaza pe ecran un scurt text:

System.out.println("Hello World");

Aceasta linie de cod ne va afisa in consola textul “Hello World” cu un spatiu dupa aceasta. Daca vrem sa afisam un simplu text fara a adauga un spatiu la final atunci vom recurge la functia:

System.out.print("Hello World");

Dupa cum poti sa vezi este o functie similara, dar are un comportament diferit.

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe despre programarea in Java:

Intre timp ce scriai aceasta functie banuiesc ca ai descoperit si functia de autocomplete a IDE-ului Eclipse (mai ales in momentul in care ai apasat pe “.“). Este un feature pe care, personal, il consider extrem de benefic si salvator de timp. Vei vedea pe parcurs ce inveti sa programezi mai bine si faci mai mult cat de util iti va fi.

Astfel poti programa mult mai usor fara a avea nevoie de cunostinte legate de sintaxa exacta a liniei de cod. Java si Eclipse ne permit sa facem astfel de lucruri.

Iti multumesc ca ai citit acest prim tutorial in Progamare in Java. Daca esti ingrijorat ca inca nu stii ce sunt clasele si ce inseamna public si void, nu iti fa prea multe probleme. Aplica ceea ce ai invatat, si eu iti voi explica mai multe detalii in articolele si video-urile ce urmeaza. In rest, sper ca ti-a fost util acest tutorial de programare in Java si iti doresc mult spor la treaba,

Ramon (cel care te sustine in procesul tau de crestere)

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Tutorial de Programare in Java pentru Incepatori | Programare in Java #1
Author Rating
51star1star1star1star1star