Sunt Ramon si iti urez bun-venit la acest tutorial de Programare in Java! Acesta este primul articol intr-un set de tutoriale de programare in Java. O sa discutam totul despre acest limbaj, si o sa te invat tot de ceea ce ai nevoie pentru a deprinde cunostinte necesare in folosirea accestui limbaj.
Continutul articolului
Ce este Java?
Java este un limbaj de programare orientat pe obiecte, lansat initial de Sun Microsystems (actualmente filiala Oracle) in 1995. Java deriva din carateristicile originale de la SmallTalk avand o sintaxa similara cu C si C++. In comparatie cu cele 2 limbaje mentionate, Java este mai usor de invatat pentru ca, prin natura sa, a fost conceput cu gandul de a evita erorile de compilare si alocare a memoriei (spre deosebire de C/C++ care iti pot da mai multe batai de cap).
Te invit sa urmaresti video-ul de mai jos pentru a afla mai multe despre limbajul de Programare Java:
Dupa cum ai aflat din video-urile pe care le-am facut in Programare in Java, acesta este un limbaj foarte cunoscut si de viitor. Foarte multe tehnologii folosesc Java. Poate ai auzit de Android, sistem de operare ce este construit in Java. Foarte utilizat de oameni in intreaga lume, Android foloseste Java pentru a functiona.
Cunoscand limbajul de programare Java, vei putea construi aplicatii in Android si pentru servere, mai ales pe partea de Enterprise, unde este foarte folosit. Hai sa incepem si sa vedem elementele de care ai nevoie pentru a incepe programarea in Java. In urmatoarele tutoriale o sa te invat sa scrii cod si sa iti exersezi modul in care programezi, pentru a te ajuta sa devii mai eficient.
Trenduri in piata legate de programarea in Java. Ce salarii au programatorii?
Fiind intr-o crestere continua, piata de IT din Romania inregistreaza peste 100.000 de angajati pentru anul 2018, de 4 ori mai mult in comparatie cu anul 2008. Salariul de pornire pentru un programator junior intr-o companie mare este circa 2.500 lei/luna.
Un programator senior poate avea intre 9.000 si 13.000 lei/luna, designerii intre 4.000 si 9.000 lei/luna, iar programatorii arhitecti pot castiga intre 13.000 si 16.000 lei/luna. In figura de mai jos poti vedea o lista cu salariile nete din IT, in Bucuresti. Pentru restul tarii acestea cel mai probabil vor fi cu aproximativ 10 – 15% mai mici.
Iar daca te intrebi ce posibilitati de job-uri ai in acest domeniu, aici ai cateva exemple:
- Java Developer
- Java Automation Test Engineer
- Cloud Developer, Android Developer
- Angular & Go Developer
- Software Test Automaton Engineer
- Full Stack Web Develper
- Embedded Software Engineer
Iata mai jos un video in care vorbesc mai multe despre salariile IT din Romania.
š© Dornic sa te apuci de treaba? Incepe sa studiezi mai multe despre Programarea cu Java prin acest curs online. š CLICK AICI: https://bit.ly/Curs-Java
De ce am nevoie pentru a programa in Java?
Acum presupun ca esti motivat, stii cati bani poti face dintr-o cariera de programator, asa ca hai sa punem bazele primului nostru program in Java. Pentru a avea acces la Java, vei avea nevoie de Eclipse.
Eclipse este un IDE, un mediu de dezvoltare in care tu poti sa scrii cod Java. Acest IDE va compila codul tau si ti-l va rula. Java functioneaza pe orice sistem de operare. Astfel ca, daca vei lua codul pe care l-ai scris intr-un fisier si vei incerca sa il rulezi pe MacOS, Windows sau Linux, acel cod va rula.
Cu o simpla cautare a cuvantului āeclipseā in Google, vei primi rezultate ce te vor trimite la pagina de download a programului. Descarca Eclipse Oxygen de AICI. Ai si alte alternative, dar eu iti recomand Oxygen. E simplu de folosit si eu cu el m-am obisnuit.
Urmatorul pas este descarcarea altor programe care iti compileaza si iti fac programul in Java sa functioneze. Eclipse este doar un mediu grafic de dezvoltare. Ai nevoie Java Runtime Environment (JRE), care este practic locul in care va lucra programul tau, si Java Development Kit (JDK). Acestea doua iti recomand sa le descarci de pe site-ul Oracle, versiunea 1.8, folosind Java 1.8. Pe acest site vei avea tot de ceea ce ai nevoie.
Este important sa treci prin acest proces de instalare pentru ca altfel nu vei putea rula programele. Odata ce esti pe site-ul de la Oracle, cauta, spre exemplu, JDK. Vei primi rezultatele la tot ceea ce ai nevoie pentru a programa in Java. In cele mai multe cazuri, este vorba de varianta 64 de biti ce va trebui downloadata. Cauta JRE si fa acelasi lucru.
Sau, daca nu vrei sa cauti, poti descarca cele 2 programe dand un click pe link-urile mai jos:
- JRE (Java Runtime Environment): https://goo.gl/CfGbzE
- JDK (Java Development Kit): https://goo.gl/ycgamA
Odata ce ai instalat tot ce este necesar (JRE, JDK si IDE-ul Eclipse) te poti apuca sa scrii cod in Java. In prima instanta in tutorialul de mai sus cream un nou proiect in Eclipse, dupa care urmeaza sa creeam clasele in care vom scrie codul nostru.
Cum instalez si pornesc Eclipse pentru a programa in Java?
Dupa ce ai instalat cu un simplu dublu click si cateva apasari ale butonului Next, apuca-te de instalarea Eclipse-ului. Odata ce l-ai descarcat, da dublu click si treci prin procesul de instalare care este destul de simplu. La un moment dat, o sa observi ca ai mai multe resurse din care poti sa alegi.
Ai, spre exemplu, Eclipse IDE for Java Developers, Eclipse IDE for Java EE Developers si asa mai departe. In Eclipse poti sa folosesti mai multe limbaje de programare si in mai multe scoopuri. Poti sa folosesti Eclipse pentru C++, pentru JavaScript sau Web Development si pentru PHP.
Eu iti recomand sa folosesti prima varianta, Eclipse IDE for Java Developers. Da click pe ea si aceasta se va instala, creandu-ti o iconita pe desktop sub numele de Java Eclipse Oxygen.
Da dublu-click pe Java Eclipse Oxygen si vei vedea ca iti va cere sa iti creezi un workspace, adica locul unde toate uneltele si toate proiecctele pe care le creezi vor fi puse. Aici se va si salva tot ceea ce tu ai scris in cod, ca de fiecare data cand deschizi acest program sa poti ajunge la ceea ce ai scris.
Apasa Launch si totul va fi default. Tot timpul vei primi aceasta intrebare despre worskpace, cand vei porni acest program. Vei putea selecta fiecare workspace pe care l-ai creat.
Cum creez un proiect Java in IDE-ul Eclipse?
Mai departe, primul lucru pe care poti sa il faci este sa creezi un proiect. Te vei duce la File, New, unde poti vedea ca ai mai multe optiuni. Ceea ce tu vei face este sa creezi un proiect in care vei pune codul tau. Dar nu vei pune acolo cod pur si simplu. Java functioneaza in felul urmator, ai nevoie de un proiect (gandeste-te la acest proiect ca la un folder), dupa care ai pachete. Acestea au la randul lor clase. In Java, fiecare fisier va determina o clasa.
Aceasta este OOP (Object Oriented Programming), adica Programare Orientat pe Obiecte. Daca inca nu iti este clar ce sunt clasele, vei putea urmari sau citi un alt tutorial in care voi explica totul despre elementele esentiale in Programarea Orientata pe Obiect. Nu voi intra acum in detalii. O sa iti explic mai tarziu ce sunt clasele, ce sunt obiectele si toti acesti termeni cu care va trebui sa te obisnuiesti. Dar sa trecem mai departe.
Creeaza proiectul si da-i un nume. Lasa totul pe default. Vei fi intrebat ce environment vei vrea sa folosesti pentru a rula. Lasa elementele asa cum sunt. Daca nu ai instalat corect JDE-ul si JDK-ul, toate aceste lucruri despre care vorbesc nu vor aparea pe ecranul tau si programul nu va functiona.
Daca totul este in regula, proiectul pe care tocmai l-ai inceput ti se va deschide. Apasand sageata din dreptul numelui proiectului, in stanga, vei vedea ca ai JRE System Library si SRC. Acestea sunt cateva librarii care exista by default si care contin cateva functii. Un limbaj de programare este slab fara functii si librarii scrise de alte persoane. Scopul sau este sa iti puna totul la dispozitie, iar tu sa te folosesti de functiile lui pentru a scrie cod mut mai rapid si mai eficient.
Cum creez clasa Main in Java folosind Eclipse?
Du-te la SRC si da click dreapta. Vei vedea ca trebuie sa creezi o noua clasa si sa ii dai nume. Alege, spre exemplu numele MainClass si apasa Finish. Ti se va crea o clasa in care vei putea scrie cod. Aceasta clasa o vei folosi pe post de Main. Java functioneaza la fel ca C++ cand vine vorba de clase. Numai scrierea este un pic diferita.
Daca in C++ avem Int Main, in Java avem public static void Main, adica locurile in care noi vom crea si vom executa anumite functii, metode si clase pre care le-am creat. Aici se uneste toata ierarhia cu toate clasele. Aici vei pune tot, si tot aici in Main vei rula toate functiile.
Este un fiser principal, de obicei numit class Main, iar in rest vei avea diferite clase care vor da o anumita functionalitate programului. Toate aceste clase trebuie undeva executate si rulate rand pe rand, iar Main este tocmai pentru acest scop.
Mai departe tot ce trebuie sa facem este sa incepem sa scriem cod. Intr-o prima instanta (daca nu ai mai intereactionat cu Java sau cu un alt limbaj de tip OOP) iti recomand sa scriem un programel care afiseaza pe ecran un scurt text:
System.out.println("Hello World");
System.out.println(„Hello World”); |
Aceasta linie de cod ne va afisa in consola textul „Hello World” cu un spatiu dupa aceasta. Daca vrem sa afisam un simplu text fara a adauga un spatiu la final atunci vom recurge la functia:
System.out.print(„Hello World”); |
Dupa cum poti sa vezi este o functie similara, dar are un comportament diferit.
Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe despre programarea in Java:
Intre timp ce scriai aceasta functie banuiesc ca ai descoperit si functia de autocomplete a IDE-ului Eclipse (mai ales in momentul in care ai apasat pe „.„). Este un feature pe care, personal, il consider extrem de benefic si salvator de timp. Vei vedea pe parcurs ce inveti sa programezi mai bine si faci mai mult cat de util iti va fi.
Astfel poti programa mult mai usor fara a avea nevoie de cunostinte legate de sintaxa exacta a liniei de cod. Java si Eclipse ne permit sa facem astfel de lucruri.
Variabile in Programarea cu Java
In aceasta sectiune vom trece mai departe si vom vorbi despre variabile.
O sa vezi cum le poti folosi pentru a face diferite lucruri in Java. Fie ca este vorba de calcule matematice sau manipulari de siruri de caractere, o sa vezi cum poti folosi variabilele. Dupa finalizarea acestor tutoriale, vei fi un programator mai bun si te vei putea angaja in domeniul IT mult mai usor.
Dupa cum ai vazut mai devreme, am folosit Eclipse. Am vazut cum putem sa il instalam in Windows si cum putem incepe sa scriem codul direct in el, folosind Java. In cazul in care inca nu stii ce poti face cu Java, am facut un tutorial separat in care explic ce poti face invatand programare in Java, daca merita sau nu sa inveti acest limbaj de programare. Astazi o sa-ti arat cum poti sa creezi variabile in Java, de cate tipuri sunt aceste variabile si cam ce poti face cu ele.
Hai sa trecem direct in Eclipse. Vom sterge liniile de cod scrise anterior, lasand-o doar pe cea cu āSalut!ā. Acum sa intelegem ce sunt variabilele. Practic, ele sunt cateva medii de stocare in care tu poti pune informatii.
De exemplu, putem sa avem ca variabile (valoarea lor poate sa difere, sunt locatii in memorie care vor stoca diferite valori) cifre sau caractere, siruri de caractere, string-uri. Exista o gramada de moduri in care aceste variabile pot fi manipulate si stocate. O variabila poate sa fie si o valoare boleana. O valoare boleana poate sa fie 0 sau 1, 0 fiind False, 1 fiind True.
Hai sa vedem cateva exemple:
int x = 5; int y = 10; |
Acestea sunt exemple de variabile pe care tu le poti folosi in Java sau in alte limbje de programare. Int inseamna integer, adica numere intregi. Pot fi atat valori pozitive, cat si negative, atata timp cat nu au virgula. Daca vrem numere cu virgula, adica numere rationale, putem folosi float:
float a = 5.1f; float b = 6.2f; |
Am pus f la final ca sa specificam clar ca acestea sunt float. Putem avea fie float, fie double. Sunt diferite moduri prin care putem defini aceste numere rationale.
Hai sa zicem ca dorim sa calculam suma dintre x si y:
int suma = x + y; |
Printam ceea ce am scris mai devreme pe ecran:
System.out.printIn(suma); |
Dupa ce vom da Run, va aparea in partea de jos a ecranului Salut! si suma, care este 15. 5+10 = 15:
Salut!
15
Acum hai sa scriem putin mai frumos. Tot ceea ce scriem cu ghilimele in Java este un sir de caractere. Astfel ca, vom scrie in System.out:
System.out.printIn(āSuma totala este:ā + suma); |
Va trebui sa punem + deoarece āSuma totala este:ā reprezinta un string, iar suma este pur si simplu un numar. Noi va trebui sa facem o operatiune ca +, in care suma se va atasa pur si simplu string-ului, devenind per total un string. Vom da Run din nou, si vom vedea cum pe ecran va aparea:
Salut!
Suma totala este: 15
Hai sa creem si un String:
String abc = āAbcā; System.out.printIn(abc); |
Daca rulam tot ceea ce am scris pana acum in program, va aparea pe ecran:
Salut!
Suma totala este: 15
Abc
Daca ar fi sa scriem:
abc = abc + āaā; |
cand vom afisa pe ecran:
System.out.printIn(abc); |
vom vedea pe ecran ca lui Abc i se va mai adauga inca o litera, inca un string care va fi a. Astfe, ceea ce va aparea printat pe ecran va fi:
Salut!
Suma totala este: 15
Abc
Abca
Te poti juca in foarte multe moduri cu string-urile. Poti face foarte multe. Toate variabilele (int, float) sunt scrise cu litere mici. Acestea sunt variabilele clasice embedded in Java, ce pot fi gasite in orice limbaj de programare, indiferent ca e vorba de C++, Python sau alte limbaje. Aici, String-ul este o clasa, o variabila mai speciala, pentru ca isi poate insusi anumite functii, anumite metode. De exemplu, daca inlocuim:
System.out.printIn(abc); |
cu:
System.out.printIn(abc.); |
vom primi foarte multe functii, sub-functii ale lui abc. Acestea ne ofera diferite valori sau informatii cu care putem sa folosim acest string si sa-l manipulam. Putem selecta:
System.out.printIn(abc.length); |
si vom primi cate caractere contine acest sir abc.
Vei observa ca nu putem sa facem acelasi lucru in:
System.out.printIn(āSuma totala este:ā + suma); |
adaugand:
System.out.printIn(āSuma totala este:ā + suma.length ()); |
Variabila int suma nu a fost gandita in acest mod.
Aceasta este frumusetea la Java. Putem folosi string-uri speciale care sunt de fapt clase in spate, si care ne ofera anumite abilitati in plus cand vine vorba de functii. Si aceste functii sunt foarte benefice. Vei vedea, in timp, ca le vei folosi foarte, foarte des. Acesta este un avantaj al programarii in Java: poti crea astfel de clase si poti avea foarte multe functii in spate, ale diferitelor obiecte.
Stiu ca am vorbit un pic mai detaliat despre programarea orientata pe obiecte, dar nu te ingrijora, vor urma alte tutoriale mai in detaliu. Pana atunci, poti incerca sa faci alte lucruri: adaugare de elemente, scaderi, diferite siruri, etc. Cauta pe Google alte diferite tutoriale despre cum sa faci lucruri in Java si aplica-le.
Instructiuni conditionale – if, for, while in Java
In acesta sectiune vom discuta despre elementele de baza din programare (instructiunile) care fac logica programarii posibila. Aceste instructiuni ne contureaza programele si le ofera o logica (o structura) pe care sa o urmeze cu scopul de a ne ajuta sa rezolvam probleme mult mai complicate. Cand vorbim despre instructiunile conditionale ale limbajelor de programare, avem la dispozitie urmatoarele:
- Instructiunea if – daca se respecta conditia X, atunci se intampla Y
- Instructiunea while – cat timp se respecta conditia X, se intampla Y
- Instructiunea for – pentru o anumita conditie X, (cat timp aceasta este respectata) se intampla Y
Iti recomand sa urmaresti video-ul de mai jos pentru a invata pas cu pas cum sa folosesti instructiunile conditionale – if, for, while:
Cam atat pentru acest prim articol introductiv in Programare cu Java. Daca esti ingrijorat ca inca nu stii ce sunt clasele si ce inseamna public si void, nu iti fa prea multe probleme. Aplica ceea ce ai invatat, iar eu iti voi explica mai multe detalii in articolele si video-urile ce urmeaza. In rest, sper ca ti-a fost util acest tutorial de programare in Java si iti doresc mult spor la treaba!
Rezumat Programare in Java
Java este un limbaj de programare orientat pe obiecte, aparut in 1995 si seamana ca sintaxa cu C si C++. Java este folosit pentru a dezvolta aplicatii enterprise, website backend, aplicatii GUI si aplicatii mobile.
In 3 pasi:
1) Inveti sintaxa de baza al limbajului Java
2) Aplici ceea ce ai invatat prin rezolvarea problemelor la nivelul la care te afli (nu te lasi pana cand nu rezolvi cel putin 15 probleme de programare per etapa).
3) Repeti procesul
Java se afla in momentul de fata in top 3 cele mai cautate si folosite limbaje de programare la nivel global.
Salariile pentru programatorii in Java din Romania incep de la 3.000 RON si pot ajunge pana la 13.000 RON, totul depinzand de experienta si compania la care lucrezi.
Vrei sa inveti mai multe despre Programarea in Java?
Iti multumesc mult pentru atentie! Daca ti se pare ca acest tutorial a fost de ajutor, recomanda-l unui prieten. Nu ezita sa arunci un ochi si peste tutorialele video pe care le-am creat special pentru tine. Urmatorul articol din aceasta serie il gasesti AICI.
Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Programarea cu Java, atunci iti recomand cartea mea „Introducere in Programare cu Java„.
Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu notiunile de baza ale programarii, programare orientata pe obiecte (POO), structuri de date si multe altele. Click AICI pentru a afla mai multe.
Unde poti sa faci un curs de Java?
Cand vine vorba de a face un curs de Java ai mai multe optiuni. Poti alege varianta de:
- a face un curs de Java (offline) intr-o academie (contra cost – 1000+ RON)
- a urma un curs online de Java (contra cost – ~200 RON)
- a invata pe cont propriu de pe Google (cost 0, dar necesita mai mult timp)
In cazul in care te gandesti sa faci un curs de Java, atunci iti recomand sa urmaresti tutorialul de mai jos in care vorbesc despre stilurile de invatare. Odata ce ti-ai identificat stilul de invatare vei putea lua mult mai usor decizia de a face un curs de Java pe intelesul tau:
In cazul in care doresti sa continui alaturi de mine pe aceasta cale, te invit sa te inscrii in cursul meu de programare cu Java organizat pe 10 saptamani cu structura si explicatii clare pentru o invatare simpla, cu accentul pe practica. Click AICI.
Iti multumesc pentru atentie si spor la invatat, Ramon
Buna Ramon,
Tutorialele de Java vor fi incluse in cursul de programare sau in acel curs vor ramane doar tutorialele despre programare in Python?
Ms anticipat.
Buna Claudia. Am creat un curs separat pentru Java: https://cursuri.ramonnastase.ro/p/curs-gratuit-introducere-in-programare-folosind-java/
Salut Ramon! „Sa aflii” se scrie corect „sa afli” de fapt, respectiv cu un singur „i”. Sunt prea multi, era sa zic fraieri, care fac greseala asta ! P.S. Daca stii limbajul de programare Java, ar fi bine sa stii si limbajul de scriere corecta in limba romana! Toata stima!
E in regula. Am modificat.
Tratezi bazele de date springurile si jsp urile?
Deocamdata nu am abordat aceste arii.
Foarte interesant articolul.
Multumesc de info!
Cu drag, Mihai!
de la ce varsta poti sa incepi programare in java?
De la orice varsta.
Buna ziua! Care credeti ca este varsta maxima de la care poti incepe sa inveti programare Java? Multumesc!
Nu cred ca exista o varsta maxima. Atat timp cat va prinde domeniul si puteti petrece timpul facand lucrurile din pasiune, se poate la orice varsta.