In acest articol vom incepe discutia despre Linux, mai exact lucrul in Sistemul de Operare (OS) Ubuntu bazat pe kernelul Linux.
In cele ce urmeaza vom face primii pasi in lumea acestui minunat OS si vom invata cum sa-l instalam pe PC-ul nostru, care sunt pasii de urmat in procesul de instalare, lucrul de zi cu zi in Ubuntu, iar la sfarsit vom intra chiar si in Terminal (arma secreta a acestui OS) si vom da cateva comenzi de baza 🙂 Hai sa incepem !

1) Pregatirea pentru Instalare

        In acest clip trecem , pas cu pas, prin procesul de setare si instalare a unei masini virtuale in VirtualBox pe Windows. Eu folosesc Distributia de Linux, Ubuntu. 😉

        Programul care face posibila virtualizarea se numeste VirtualBox. Acesta este dezvoltat de catre Oracle si il gasesti gratuit accesand urmatorul link: https://www.virtualbox.org
        O alternativa a acestui program este softul de virtualizare de la VMware si anume Workstation sau Player (gratuit) pentru Windows/Linux si Fusion pentru macOS.

        In aceste tutoriale eu folosesc VirtualBox deoarece este o solutie relativ stabila si gratuita, astfel il poti descarca si tu de la link-ul de mai sus si te poti juca cu orice OS doresti (fie ca este vorba de Windows XP/7/8.1/10 sau orice alta distributie de Unix sau Linux).

Urmareste in acest clip care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a creea o masina virtuala:

Link-uri utile:

[1] VirtualBox: https://goo.gl/l3wrf
[2] Ubuntu: https://goo.gl/S4q3Y0

2) Procesul de Instalare

        In general instalarea unui Sistem de Operare (Windows, Linux, macOS etc.) nu este complicata. Selectezi anumite optiuni, Next, Next, Finish si gata ! Exact asa este si cand vine vorba de instalarea Ubuntu.

Pentru inceput iti alegi:

1) Limba in care doresti sa lucrezi

Dupa care este timpul:

2)  Sa partitionezi Hard Disk-ul (adica sa alegi ce dimensiune vrei sa aloci pentru Ubuntu (/), pentru utilizator (/home) etc.),

3) Sa alegi locatia (care iti va seta si data si ora specifica)

4) Iar la sfarsit vei definii un Username si o Parola.       

In acest clip trecem , pas cu pas, prin procesul de instalare a OS-ului Ubuntu intr-o masini virtuale in VirtualBox  😉

3) Lucrul de zi cu zi in Ubuntu

       Dupa cum spuneam si la inceputul acestui articol Ubuntu este cea mai populara forma (distributie) de Linux, existenta la ora actuala, iar eu o voi folosii pe tot parcursul acestor tutoriale.

        In clip-ul de mai jos vorbim despre cum arata interfata grafica (GUI) din Ubuntu, testam cateva programe si vorbim pe scurt despre modurile in care putem instala acest OS pe PC/Laptop:

1) Mod Dual-Boot – exista in paralel Windows si Ubuntu, dar alegi unul din aceste 2 OS-uri in momentul in care pornesti calculatorul

2) Folosind o Masina Virtuala – eu prefer acest mod deoarece este mult mai simplu de folosit si instalat. In clip-urile viitoare iti voi arata cum poti sa instalezi un OS intr-o astfel de masina virtuala.

Urmareste clip-ul de mai jos:

Iti multumesc pentru interesul si atentia acordata acestui articol despre instalarea Ubuntu Linux intr-o masina virtuala folosind programul de virtualizare Virtualbox. Daca esti interesat sa inveti mai multe despre  Linux atunci te invit sa te inscrii in RamonNastase.ro Academy si sa parcurgi cursul de Linux:

Citeste si:  Tutoriale IT

Intra aici

Iti doresc mult spor in ceea ce faci,

Ramon (cel care te sustine in procesul tau de crestere)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Tutorial Instalare si Folosire Ubuntu Linux | Invata Linux #1
Author Rating
51star1star1star1star1star