In acest articol vom incepe discutia despre Linux, mai exact lucrul in Sistemul de Operare (OS) Ubuntu bazat pe kernelul Linux.
        In cele ce urmeaza vom face primii pasi in lumea acestui minunat OS si vom invata cum sa-l instalam pe PC-ul nostru, care sunt pasii de urmat in procesul de instalare, lucrul de zi cu zi in Ubuntu, iar la sfarsit vom intra chiar si in Terminal (arma secreta a acestui OS) si vom da cateva comenzi de baza 🙂 Hai sa incepem !

1) Pregatirea pentru Instalare

        In acest clip trecem , pas cu pas, prin procesul de setare si instalare a unei masini virtuale in VirtualBox pe Windows. Eu folosesc Distributia de Linux, Ubuntu. 😉

        Programul care face posibila virtualizarea se numeste VirtualBox. Acesta este dezvoltat de catre Oracle si il gasesti gratuit accesand urmatorul link: https://www.virtualbox.org
        O alternativa a acestui program este softul de virtualizare de la VMware si anume Workstation sau Player (gratuit) pentru Windows/Linux si Fusion pentru macOS.

        In aceste tutoriale eu folosesc VirtualBox deoarece este o solutie relativ stabila si gratuita, astfel il poti descarca si tu de la link-ul de mai sus si te poti juca cu orice OS doresti (fie ca este vorba de Windows XP/7/8.1/10 sau orice alta distributie de Unix sau Linux).

Urmareste in acest clip care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a creea o masina virtuala:

Link-uri utile:

[1] VirtualBox: https://goo.gl/l3wrf
[2] Ubuntu: https://goo.gl/S4q3Y0

2) Procesul de Instalare

        In general instalarea unui Sistem de Operare (Windows, Linux, macOS etc.) nu este complicata. Selectezi anumite optiuni, Next, Next, Finish si gata ! Exact asa este si cand vine vorba de instalarea Ubuntu.

        Pentru inceput iti alegi:

1) Limba in care doresti sa lucrezi

         Dupa care este timpul:

2)  Sa partitionezi Hard Disk-ul (adica sa alegi ce dimensiune vrei sa aloci pentru Ubuntu (/), pentru utilizator (/home) etc.),

3) Sa alegi locatia (care iti va seta si data si ora specifica)

4) Iar la sfarsit vei definii un Username si o Parola.       

In acest clip trecem , pas cu pas, prin procesul de instalare a OS-ului Ubuntu intr-o masini virtuale in VirtualBox  😉

3) Lucrul de zi cu zi in Ubuntu

       Dupa cum spuneam si la inceputul acestui articol Ubuntu este cea mai populara forma (distributie) de Linux, existenta la ora actuala, iar eu o voi folosii pe tot parcursul acestor tutoriale.

        In clip-ul de mai jos vorbim despre cum arata interfata grafica (GUI) din Ubuntu, testam cateva programe si vorbim pe scurt despre modurile in care putem instala acest OS pe PC/Laptop:

1) Mod Dual-Boot – exista in paralel Windows si Ubuntu, dar alegi unul din aceste 2 OS-uri in momentul in care pornesti calculatorul

2) Folosind o Masina Virtuala – eu prefer acest mod deoarece este mult mai simplu de folosit si instalat. In clip-urile viitoare iti voi arata cum poti sa instalezi un OS intr-o astfel de masina virtuala.

Urmareste clip-ul de mai jos:

Link-uri utile:

[1] VirtualBox: https://goo.gl/l3wrf
[2] Ubuntu: https://goo.gl/S4q3Y0

4) Comenzi de Baza Linux in Terminal

        A sosit momentul sa folosim elementul de baza care face orice distributie Linux (printre care si Ubuntu) populara si anume Terminalul.  Acesta este o unealta foarte puternica, datorita functionalitatii (putem manipula sistemul mai bine fata de modul grafic) si al flexibilitatii pe care il ofera.

        In acest terminal noi folosim shell-ul, un program care ia comenzile (ls, cd, pwd etc.) si le trimite mai departe OS-ului care se va ocupa de procesarea lor si intoarcerea rezultatului.

        Shell-ul default (si in acelasi timp, cel pe care il folosim si noi) din Ubuntu este “bash“. Bash ne permite sa dam toate aceste comenzi si el incearca sa raspunda cu un rezultat pentru fiecare comanda introdusa de noi.

$ls                     //listeaza continutul folder-ului curent
$cd Desktop/  //schimba folderul in care ne aflam
$passwd        //schimba parola curenta  

        Toate aceste comenzi ne intorc un rezultat. In cazul in care am fi introdus comanda $hellothere, bash, by default, nu ar fi stiut de ea si ne-ar fi intors un mesaj de eroare, cum ca acesta comanda nu exista.

Iata toate aceste comenzi ilustrate in urmatorul clip:

Alte comenzi utile:

$pwd //ne indica unde ne aflam in toata structura de foldere
$echo “Text” //va afisa la consola cuvantul Text, il poti folosi pentru a “printa orice cuvant doresti”
$whoami // indica cu ce username esti logat

Te Felicit si iti Multumesc 🙂

        Te Felicit pentru ca ai ales sa inveti mai multe si sa devi mai bun si iti multumesc pentru atentia acordata. 

Da un SHARE acestui articol si ABONEAZA-TE la canalul de YouTube pentru a fi la curent cu ultimele tutoriale! Conecteaza-te cu mine pe LinkedIn !

Descarca #eBook + “Manual de Comenzi Cisco

Primii Pasi in Retelistica_Book_Cover


Citeste si:  Cum editez un fisier din Terminalul Ubuntu Linux cu VIM ? | Invata Linux #5

Summary
Review Date
Reviewed Item
Tutorial Instalare si Folosire Ubuntu Linux | Invata Linux #1
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments


Ramon

Numele meu este Ramon Nastase, am 23 de ani si sunt Pasionat de IT&C (Retelistica, Linux, Securitate), Training si Dezvoltare Personala. Misunea mea este sa te ajut pe tine sa-ti atingi potentialul maxim in cariera ta din domeniul IT. Practic retelistica de 7 ani, iar in prezent sunt certificat Cisco CCNP R&S si Security, CCNA Voice, CompTIA Security+ si LPIC-102. Livrez cursuri de peste 3 ani, am instruit peste 200 de studenti, si in prezent am postat peste 130 de tutoriale pe YouTube. Toate acestea spun despre mine ca sunt persoana potrivita care sa te indrume, mai departe, pe calea ta din domeniul IT.

Related Posts

Tutoriale

Tutoriale IT

Aceste tutoriale fac parte din seria #TutorialeIT si au scopul de a demonstra diferite concepte care tin de domeniul IT (fie ca este vorba despre Virtualizare, administrare de Servere Windows sau diferite concepte care tin Read more…

Tutoriale

Curs Linux pentru Incepatori

Curs Linux pentru Incepatori GRATUIT pentru oricine doreste sa invete mai multe despre acest Sistem de Operare Linux (cu distributii precum Ubuntu, CentOS, Debian etc.), modul de lucru din linia de comanda (CLI), administrarea de Read more…

Tutoriale

Curs Retele de Calculatoare

Curs Retele de Calculatoare GRATUIT pentru oricine doreste sa invete mai multe despre retele, echipamente de retea si elementele care le compun. SummaryReviewer AdiReview Date 2017-10-19Reviewed Item Curs Retele de Calculatoare | #InvataRetelistica | RamonNastase.roAuthor Read more…