fbpx

In acest articol vom incepe discutia despre Linux, mai exact lucrul in Sistemul de Operare (OS) Ubuntu bazat pe kernelul Linux.

In cele ce urmeaza vom face primii pasi in lumea acestui minunat OS si vom invata cum sa-l instalam pe PC-ul nostru, care sunt pasii de urmat in procesul de instalare, lucrul de zi cu zi in Ubuntu, iar la sfarsit vom intra chiar si in Terminal (arma secreta a acestui OS) si vom da cateva comenzi de baza 🙂 Hai sa incepem !

Ce este Linux?

Inainte de a incepe cu procesul de instalare, vreau sa clarificam cateva lucruri. In primul rand hai sa vedem ce este Linux si la ce este ele folosit?

Linux este nucleul (kernelul) care sta la baza unei familii de sisteme de operare extrem de larga la nivel global. Linux este kernelul care “alimenteaza” in ziua de astazi sisteme de operare precum:

  • Ubuntu (pentru sisteme desktop),
  • Android (pentru smartphone-uri, pentru smartwatch-uri, pentru software-ul masinii etc.),
  • Kali Linux (Hacking si Penetration Testing),
  • CentOS (pentru partea de servere), etc.

Linux a avut ca inspiratie un alt sistem de operare si anume Unix, extrem de popular in anii ’80. Unix reprezinta o alta familie de sisteme de operare, similara cu Linux. Sisteme de operare care au la baza Unix sunt:

  • macOS – OS-ul de la Apple pentru laptop-uri si Desktop-uri
  • iOS – OS-ul de la Apple pentru smartphone-uri si tablete
  • IBM – o parte din software-urile de la IBM sunt construite pe Unix
  • pfSense – cel mai folosit firewall OS pentru securizarea retelelor

Ceea ce il face deosebit este gratuitatea si faptul ca oricine il poate modifica. Utilizatorii ce detin cunostintele necesare de programare ii pot adauga elemente si chiar schimba interfata grafica, facandu-l un sistem personalizat de operare.  

Dupa cum am spus, Linux nu este chiar un sistem de operare, ci un kernel.

 Sta la baza altor sisteme de operare si interactioneaza direct cu hard-ul. Dar vei vedea in video cum functioneaza un kernel si de ce alte sisteme Linux se ajuta pentru a face calculatorul sa functioneze.

➡️ Doresti sa afli mai multe despre Securitatea IT si siguranta pe Internet?

Inscrie-te aici la cursul Gratuit de Securitate IT: INCEPE ACUM CURSUL GRATUIT

SecuritateIT.com

1) Pregatirea pentru Instalarea Linux

In acest clip trecem , pas cu pas, prin procesul de setare si instalare a unei masini virtuale in VirtualBox pe Windows. Eu folosesc Distributia de Linux, Ubuntu. 😉

Programul care face posibila virtualizarea se numeste VirtualBox. Acesta este dezvoltat de catre Oracle si il gasesti gratuit accesand urmatorul link: https://www.virtualbox.org

O alternativa a acestui program este softul de virtualizare de la VMware si anume Workstation sau Player (gratuit) pentru Windows/Linux si Fusion pentru macOS.

In aceste tutoriale eu folosesc VirtualBox deoarece este o solutie relativ stabila si gratuita, astfel il poti descarca si tu de la link-ul de mai sus si te poti juca cu orice OS doresti (fie ca este vorba de Windows XP/7/8.1/10 sau orice alta distributie de Unix sau Linux).

Urmareste in acest clip care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a creea o masina virtuala:

Link-uri utile:

[1] VirtualBox: https://goo.gl/l3wrf
[2] Ubuntu: https://goo.gl/S4q3Y0

2) Procesul de instalare al Linux

In general instalarea unui Sistem de Operare (Windows, Linux, macOS etc.) nu este complicata. Selectezi cateva optiuni, Next, Next, Finish si gata ! Exact asa este si cand vine vorba de instalarea Ubuntu.

Pentru inceput iti alegi:

1) Limba in care doresti sa lucrezi

Dupa care este timpul:

2)  Sa partitionezi Hard Disk-ul (adica sa alegi ce dimensiune vrei sa aloci pentru Ubuntu (/), pentru utilizator (/home) etc.),

3) Sa alegi locatia (care iti va seta si data si ora specifica)

4) Iar la sfarsit vei definii un Username si o Parola.       

Pentru a face lucrurile mai simple pentru tine, iti recomand sa urmaresti tutorialul de mai jos. In acest clip trecem , pas cu pas, prin procesul de instalare a OS-ului Ubuntu intr-o masini virtuale in VirtualBox  😉

3) Lucrul de zi cu zi in Linux

Dupa cum spuneam si la inceputul acestui articol Ubuntu este cea mai populara forma (distributie) de Linux, existenta la ora actuala, iar eu o voi folosii pe tot parcursul acestor tutoriale. In clip-ul de mai jos vorbim despre cum arata interfata grafica (GUI) din Ubuntu, testam cateva programe si vorbim pe scurt despre modurile in care putem instala acest OS pe PC/Laptop:

1) Mod Dual-Boot – exista in paralel Windows si Ubuntu, dar alegi unul din aceste 2 OS-uri in momentul in care pornesti calculatorul

2) Folosind o Masina Virtuala – eu prefer acest mod deoarece este mult mai simplu de folosit si instalat. In clip-urile viitoare iti voi arata cum poti sa instalezi un OS intr-o astfel de masina virtuala.

Urmareste clip-ul de mai jos pentru a vedea procesul de instalare :

Rezumat despre instalarea Linux

Ce este Linux?

Linux este nucleul (kernelul) care sta la baza unei familii de sisteme de operare extrem de larga la nivel global. Linux este kernelul care “alimenteaza” in ziua de astazi sisteme de operare precum:

Cum instalezi Linux?

Ai la dispozitie 2 moduri principale prin care poti instala Linux pe sistemul tau (laptop sau desktop):
1) Dual-Boot – un OS paralele cu cel existent
2) Masina Virtuala – ca o aplicatie pe Desktop-ul tau Windows/Mac

Vrei sa faci reconversie profesionala in Securitate IT (Retele, Linux, Securitate)?

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT in mai putin de 12 luni, pornind de la zero

💻 Doresti sa faci reconversie profesionala pe partea de Securitate IT? Participa la urmatorul curs de Securitate Cibernetica cu mentorat din partea lui Ramon Nastase. Aplica aici: LINK

SecuritateIT.com

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie