fbpx

Acest Curs GRATUIT de Linux pentru Incepatori este un curs practic despre Linux, pentru oricine doreste sa invete mai multe despre acest Sistem de Operare (cu distributii precum Ubuntu, CentOS, Debian etc.), modul de lucru din linia de comanda (CLI), administrarea de servere, dezvoltarea de software Open Source si DevOps (toate acestea avand la baza Linux).

Ce Este Linux?

Linux este un software lansat in anii ’90 de catre Linus Torvalds. Poti gasi mai jos un documentar despre intreaga poveste a acestuia si cum este el inspirat din UNIX.

Ceea ce il face deosebit este gratuitatea si faptul ca oricine il poate modifica. Utilizatorii ce detin cunostintele necesare de programare ii pot adauga elemente si chiar schimba interfata grafica, facandu-l un sistem personalizat de operare. Creand distributii pentru Linux, s-au lansat multe sisteme de operare ce il au la baza:

Probabil ai auzit de multe dintre acestea, Kali Linux fiind un instrument foarte eficient de testare a vulnerabilitatilor in retele.

Dupa cum am spus, Linux nu este chiar un sistem de operare, ci un kernel.

Sta la baza altor sisteme de operare si interactioneaza direct cu hard-ul. Dar vei vedea in video cum functioneaza un kernel si de ce alte sisteme Linux se ajuta pentru a face calculatorul sa functioneze.

Unul dintre cele mai raspandite sisteme de operare, mai ales cand vine vorba de servere, Linux este considerat foarte stabil, fiind folosit de multi programatori si specialisti in IT. Il poti folosi chiar daca nu esti un expert in domeniu deoarece este complet gratuit si deloc greu de stapanit.

De Ce Este Folosit Linux?

Si acum hai sa vedem de ce Linux este utlizat de atat de multa lume si in ce se foloseste el mai exact. O sa fii surprins sa afli pe ce fel de dispozitive poate fi instalat si functiona intr-un mod cat mai eficient.

O parte din motivele principale pentru care Linux este atat de folosit sunt:

  • Faptul ca este Gratuit – oricine il poate downloada, instala si folosi
  • Faptul ca este custmomizabil – se poate face orice intrand in codul sursa, schimband chiar elemente din kernel
  • Este Open Source – sursa lui se afla pe un server de stocare, oricine putand lucra la codul sursa si face adaugiri. Are sute de mii de contribuitori, incluzand Microsoft, care contribuie la imbunatatirea lui.

Dupa cum ti-am spus la inceput, mai jos gasesti un intreg curs gratuit despre Linux pentru incepatori pe care te invit sa-l urmaresti:

Sper ca acest curs gratuit despre Linux pentru incepatori, ti-a fost de folos, iar daca vrei sa inveti mai multe despre domeniul IT si tehnologie, iti recomand sa intri AICI unde vei gasi cartile scrise de catre mine care te vor ajuta sa inveti IT de la 0.

Succes, Ramon

cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie