fbpx

Acest tutorial iti va explica in detaliu ce este Linux si cum acest sistem de operare poate deveni cel pe care tu il folosesti cel mai mult. De fapt, termenul de “sistem de operarenu este tocmai corect pentru a defini Linux (el este un kernel, un nucleu care face legatura cu componentele hardware), dar putem sa il numim astfel pentru o mai usoara intelegere a ceea ce acesta face si cum functioneaza.

Ce Este Linux?

Linux este nucleul (kernelul) care sta la baza unei familii de sisteme de operare extrem de larga la nivel global. Linux este kernelul care „alimenteaza” in ziua de astazi sisteme de operare precum:

  • Ubuntu (pentru sisteme desktop),
  • Android (pentru smartphone-uri, pentru smartwatch-uri, pentru software-ul masinii etc.),
  • Kali Linux (Hacking si Penetration Testing),
  • CentOS (pentru partea de servere), etc.

Linux a avut ca inspiratie un alt sistem de operare si anume Unix, extrem de popular in anii ’80. Unix reprezinta o alta familie de sisteme de operare, similara cu Linux. Sisteme de operare care au la baza Unix sunt:

  • macOS – OS-ul de la Apple pentru laptop-uri si Desktop-uri
  • iOS – OS-ul de la Apple pentru smartphone-uri si tablete
  • IBM – o parte din software-urile de la IBM sunt construite pe Unix
  • pfSense – cel mai folosit firewall OS pentru securizarea retelelor

Revenind la Linux, el ca software a fost lansat in anii ’90 de catre Linus Torvalds. Poti gasi mai jos un documentar despre intreaga poveste a acestuia si cum este el inspirat din UNIX.

Ceea ce il face deosebit este gratuitatea si faptul ca oricine il poate modifica. Utilizatorii ce detin cunostintele necesare de programare ii pot adauga elemente si chiar schimba interfata grafica, facandu-l un sistem personalizat de operare.  

Dupa cum am spus, Linux nu este chiar un sistem de operare, ci un kernel.

 Sta la baza altor sisteme de operare si interactioneaza direct cu hard-ul. Dar vei vedea in video cum functioneaza un kernel si de ce alte sisteme Linux se ajuta pentru a face calculatorul sa functioneze. 

Unul dintre cele mai raspandite sisteme de operare, mai ales cand vine vorba de servere, Linux este considerat foarte stabil, fiind folosit de multi programatori si specialisti in IT. Il poti folosi chiar daca nu esti un expert in domeniu deoarece este complet gratuit si deloc greu de stapanit.

 Aceasta serie de tutoriale te va ajuta sa folosesti Linux pentru calculatorul personal cat si in programare, deoarece este folositor pentru ambele moduri de utilizare si iti poate fi de mare ajutor daca lucrezi in domeniul IT.

 

De Ce Este Folosit Linux?

 Si acum hai sa vedem de ce Linux este utlizat de atat de multa lume si in ce se foloseste el mai exact. O sa fii surprins sa afli pe ce fel de dispozitive poate fi instalat si functiona intr-un mod cat mai eficient. O parte din motivele principale pentru care Linux este atat de folosit sunt:

  • Pentru ca este Gratuit – oricine il poate downloada, instala si folosi
  • Pentru ca este customizabil – se poate face orice intrand in codul sursa, schimband chiar elemente din kernel
  • Pentru ca este Open Source – sursa lui se afla pe un server de stocare, oricine putand lucra la codul sursa si face adaugiri. Are sute de mii de contribuitori, incluzand Microsoft, care contribuie la imbunatatirea lui.

Urmareste acest video de mai jos pentru a vedea cand si unde este Linux folosit 

Unde este Linux folosit?

 Cand vorbim despre unde poate fi Linux folosit, afla ca in functie de ceea ce ai nevoie, sisteme de operare dezvoltate din el pot fi instalate pe:

  • Desktop
  • PC-uri
  • Laptopuri
  • Smartphonuri si tablete
  • Device-uri IoT
  • Mai ales servere

De fapt, peste 80% din servere folosesc Linux deoarece are mult mai putine vulnerabilitati decat Windows-ul. Contribuitorii la acest kernel gratuit nu se grabesc sa lanseze un produs nou si sa incaseze castiguri din munca lor, ceea ce inseamna ca eforturile investite in imbunatatirea Linux sunt facute in mod natural si de catre cei care se confrunta cu orice fel de probleme de securitate si functionare, zi de zi.

Daca ai Android pe telefon sau tableta , te folosesti automat de Linux pentru ca acest sistem de operare este facut in totalitate in kernelul despre care eu vorbesc aici. Multi decid sa il instaleze deoarece consuma resurse foarte putine, ceea ce este un avantaj imens fata de celelalte sisteme. Sa nu mai vorbesc de cat de stabil si rapid poate fi, in special cand folosit din linia de comanda.

 Vrei sa inveti mai departe despre Linux si sa faci reconversie profesionala in (Securitate) IT?

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT in mai putin de 12 luni, pornind de la zero.

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie