fbpx

Ce este limbajul Java?


Java este un limbaj de programare orientat pe obiecte, lansat initial de Sun Microsystems (actualmente filiala Oracle) in 1995. El deriva din carateristicile originale de la SmallTalk avand o sintaxa similara cu C si C++. In comparatie cu acestea, limbajul Java este foarte usor de invatat pentru ca are foarte putine erori si este bine gandit pe partea de pointeri si gestionare a memoriilor.

Te invit sa urmaresti video-ul de mai jos pentru a afla mai multe despre limbajul Java:

De ce sa inveti programare in Java?


Pentru ca este simplu!
Limbajul Java este un limbaj de programare foarte cunoscut si des utilizat. Daca ai auzit despre Android, atunci trebuie sa stii ca acest sistem de operare este construit in Java. Odata ce inveti cum sa stapanesti limbajul de programare Java, poti sa construiesti aplicatii in Android si pentru servere, mai ales pentru zona de Enterprise, unde este foarte folosit.

Tool-uri utile pentru programare in Java


Pentru a avea acces la Java ai nevoie de un mediu grafic de dezvoltare in care sa scrii cod, si anume – Eclipse. Acest IDE este folosit pentru a-ti compila si rula codul. *Nu-ti face griji in legatura cu sistemul de operare in care scrii cod deoarece, codul scris intr-un fisier va rula pe MacOS, Windows sau Linux. La un simplu search in Google a mediului Eclipse ti se vor afisa o multime de rezultate care fac trimitere catre diverse pagini de download, eu iti recomand sa descarci Eclipse Oxygen de AICI.

Urmatoarele tool-uri de care ai nevoie sunt:
✓ Java Runtime Environment (JRE), care practic, este locul in care va rula programul tau.
✓ Java Development Kit (JDK) – un software dependent de platforma care ofera toate instrumentele si fisierele binare executabile necesare pentru compilare, depanarea si executarea programului in limbajul Java.

Odata ce ai instalate cele 3 tool-uri: JRE, JDK si IDE-ul Eclipse, poti incepe sa scrii cod in Java.

Unde pot sa folosesc limbajul Java?


Dupa cum spuneam, Java sta la baza crearii aplicatiilor in sistemul de operare Android. Apartinand de Google, Android este open-source, asa ca poti sa contribui chiar tu la extinderea acestei comunitati. Tot ce se gaseste in Google Play este creat in limbajul Java, iar daca ajungi sa intelegi acest limbaj, o sa observi cu usurinta cum functioneaza multe aplicatii pentru Android.

Alt lucru pe care il poti face cu Java este sa creezi aplicatii de corportate pentru business-uri mari. Mai exact, sa-l folosesti pe partea de Server Side.  IBM si Oracle folosesc tot timpul Java pentru partea lor de aplicatii. Daca vrei sa fii unul din programatorii care lucreaza la acesti giganti din industria IT, este absolut obligatoriu sa cunosti limbajul Java, ba chiar sa fii expert in domeniu. Bineinteles ca este nevoie de mult exercitiu si sa faci nenumarate incercari prin crearea de aplicatii, dar cu rabdare si studiu intens, poti deveni un programator Java bun.

Trenduri in piata legate de programarea in Java. Ce salarii au programatorii?


Fiind intr-o crestere continua, piata de IT din Romania inregistreaza peste 100.000 de angajati pentru anul 2018, de 4 ori mai mult in comparatie cu anul 2008. Salariul de pornire pentru un programator junior intr-o companie mare este circa 2.500 lei/luna. Un programator senior poate avea intre 9.000 si 13.000 lei/luna, designerii intre 4.000 si 9.000 lei/luna, iar programatorii arhitecti pot castiga intre 13.000 si 16.000 lei/luna.

Iar daca te intrebi ce posibilitati de job-uri ai in acest domeniu, aici ai cateva exemple:

  • Java Developer
  • Java Automation Test Engineer
  • Cloud Developer
  • Android Developer
  • Angular & Go Developer
  • Software Test Automaton Engineer
  • Full Stack Web Developer
  • Embedded Software Engineer.

Acum iti recomand sa urmaresti video-ul de mai jos pentru a afla mai multe despre salariile IT-istilor (si a programatorilor) din Romania.

Cam atat am avut sa-ti spun astazi. Ma bucur ca esti alaturi de noi si te invit sa te gandesti bine la avantajele pe care acest limbaj de programare ti le ofera. Daca vei ajunge sa cunosti Java destul de bine, iti va fi mult mai usor sa intelegi si alte limbaje pe care vrei sa le inveti. In urmatorul tutorial iti arat cum sa incepi programarea cu Java, deci intra AICI pentru a afla mai multe.

Iti multumesc ca ai parcurs acest articol despre limbajul Java. In continuare te invit sa lasi un comentariu si sa-mi spui daca esti hotarat sa inveti programare in Java sau vrei sa inveti/folosesti un alt limbaj de programare.

Cum sa inveti mai multe despre Programarea cu Java?

Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Programarea in limbajul Java, atunci iti recomand cartea mea “Introducere in Programare cu Java”. Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu notiunile de baza ale programarii, programare orientata pe obiecte (POO), structuri de date si multe altele. Click AICI pentru a afla mai multe.

O zi productiva. Ramon Nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie