fbpx

In acest articol vom vorbi despre Routere si modul in care acestea analizeaza si trimit pachetele catre alte retele. Vom discuta despre tabela de rutare a unui router, despre rute statice si modul in care le putem configura.

Hai sa incepem !

Tabela de Rutare

By default, un Router cunoaste doar retelele Direct Conectate. Acesta nu stie cum sa trimita mai departe de aceste retele, pachetele. Aici intervenim noi, cei care administram aceste echipamente si configuram rutele pe device.

In momentul in care porneste, un Router, invata mai intai de retelele direct conectate (cele care incep cu C, in tabelul de mai jos). In figura de mai jos poti vedea Tabela de Rutare a unui Router Cisco, care contine rutele/retelele direct conectate (C) si adresa IP a lui R1 de pe acele interfete (L).

cum-vad-retelele-direct-conectate-la-router-cisco

Dupa cum spunea, Routerul nu stie cum sa trimita (mai departe de retelele direct conectate) traficul. Aici intervenim noi, cei care administram aceste echipamente si configuram rutele pe device.

Rutele Statice

Rutele Statice sunt foarte importante cand vine vorba de conectivitatea in Internet si pe Routere. Exista 2 moduri prin care ii putem spune unui Router cum poate ajunge la o anumita retea (destinatie):

  1. Manual – folosind Rute Statice
  2. Dinamic – Routerele comunica intre ele si stabilesc cea mai buna (rapida) cale catre o retea (destinatie)

In momentul in care introducem o ruta statica in tabela de rutare, aceasta va aparea in felul urmator:

cum-configurez-o-ruta-statica-pe-un-router-cisco-ramon-nastase-tabela-de-rutare

In acest tutorial vorbim despre conceptul de Rute Statice si cum trebuie sa gandim in momentul in care vrem sa le aplicam pe echipamente.

De ce avem nevoie, pentru configurarea unei Rute Statice ?

Pentru setarea unei astfel de rute avem nevoie sa cunoastem de 2 aspecte:

  1. Reteaua Destinatie (si masca acesteia) – ex: 10.0.0.0/24
  2. Next Hop – echipamentul urmator (de obicei un Router), catre care trebuie sa trimit trafic pentru a ajunge la destinatie

Iata un exemplu, pe care Routerele Wi-Fi il folosesc:

Acestea au un port (de obicei albastru) WAN, incare ni se recomanda sa conectam cablul de la ISP (furnizorul de Internet).

Acest Router Wi-Fi are setata o ruta statica (0.0.0.0/0 – ruta default) care va trimite tot traficul destinat Internetului (Reteaua Destinatie), provider-ului tau (Next Hop) de Internet , pentru ca el sa il trimita mai departe, pana la destinatie.

Configurare Rute Statice

Acum, sa luam urmatorul scenariu:

retea-cu-rute-statice-intre-2-routere-cisco-ramon-nastase-1

PC-ul din reteaua A vrea sa accese serviciile (Web, Transfer de Fisiere, etc.) de pe serverul din reteaua S, iar noi trebuie sa facem acest lucru posibil.

Dupa cum spuneam si la inceputul acestui articol, Routerele, by default, nu stiu de exista altor retele in afara de cele direct conectate (in cazul lui R1 – reteaua A si reteaua dintre R1 – R2, iar in cazul lui R2, reteaua S si reteaua dintre R2 si R1). Astfel, R1 stie cum sa ajunga la R2 dar nu stie cum sa ajunga in reteaua S.

Noi vom seta o ruta statica pe R1 catre reteaua S (192.168.10.0/24), dar acest lucru nu e de ajuns pentru a trimite trafic intre cele 2 retele, deoarece R1 stie cum sa trimita trafic catre server, dar traficul de return (intoarcere) se va bloca la R2 (in momentul in care pleaca de la Server catre PC) pentru ca R2 nu stie cum sa ajunga in reteaua A (10.0.0.0/24).

R1(config)#ip route DESTINATION_NETWORK MASK NEXT_HOP

Concret, sunt 2 comenzi pe care trebuie sa le punem, una pentru fiecare Router.

R1(config)#ip route 192.168.10.0 255.255.255.0 77.22.1.2
R2(config)#ip route 10.0.0.0 255.255.255.0 77.22.1.1

Ruta Default (0.0.0.0/0)

Exista o ruta statica speciala, aceasta se numeste Default Route (aka 0.0.0.0/0). Aceasta ruta este utila in momentul in care avem o conexiune catre Internet printr-un singur Router si dorim sa trimitem tot traficul (destinat Internetului) catre acest Router.

ruta-statica-default-catre-internet-printr-un-router-cisco-invata-retelistica-ramon-nastase
R1(config)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 77.22.1.2
R2(config)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 IP_Router_Internet

Acest IP – 77.22.1.2 – va fi Next Hop-ul catre Internet pentru Routerul R1. Adica, R1 va trimite tot traficul catre care nu are o destinatie (in tabela de routare) catre R2 pentru a fi Trimis mai departe catre Internet.

In clip-ul de mai jos configurez o Topologie mai complexa, asadar te invit sa il urmareste pentru a intelege mai bine conceptele explicate mai sus:

Verificarea Setarilor

Pentru a verifica daca totul merge asa cum trebuie avem mai multe comenzi la dispozitie cu ajutorul carora putem verifica/testa, daca ceea ce am configurat functioneaza. De pe R1 vom da urmatoarele comenzi:

R1#show ip route                            // pentru a vedea tabela de routare

R1#show run | section route     // pentru a verifica comenziile introduse mai devreme

R1# ping 192.168.10.1                      // pentru a vedea daca avem access la reteaua S a serverului
cum-verific-rute-statice-configurata-pe-echipamente-cisco

Pune in Practica – Exerseaza, exerseaza !

Repetitia este mama invataturii, spunea un proverb romanesc, asa ca te las cu acest exercitiu. Spor !

configurare-rute-statice-pe-routere-cisco-1

Descarca Topologia in Packet Tracer, de aici.

Daca nu ai instalat Cisco Packet Tracer atunci in gasesti aici. (versiunea 7.0)

Te Felicit si iti Multumesc 🙂

 Te Felicit pentru ca ai ales sa inveti mai multe si sa devi mai bun si iti multumesc pentru atentia acordata. In acest articol ai aflat ce este o adresa IPv6, cum arata si cum poti seta una.

Da un SHARE acestui articol si ABONEAZA-TE la canalul de YouTube pentru a fi la curent cu ultimele tutoriale! Conecteaza-te cu mine pe LinkedIn.

Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Retele de Calculatoare, atunci iti recomand cartea mea “Introducere in Retele de Calculatoare”, care este #1 Best-Seller pe Amazon. Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu retelele de calculatoare, internetul si cu configurarea echipamentelor Cisco. Click AICI pentru a afla mai multe.

cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie