Ti-ai dorit vreodata sa descoperi tainele unui limbaj de programare dar tot timpul te-ai lasat descurajat nestiind care limbaj este cel potrivit pentru tine? Astazi vom dezbate principalele avantaje si dezavantaje ale unora dintre cele mai cunoscute limbaje de programare si vom incerca sa te indrumam spre cel care indeplineste toate nevoile tale.

Important de retinut este ca experienta nu consta in numarul de limbaje cunoscute, ci mai de graba in cunostintele acumulate in cadrul fiecarui limbaj de programare cunoscut, in parte. O intrebare des intalnita inainte de inceperea parcurgerii unui limbaj este urmatoarea, “Am nevoie de matematica in programare?”, raspunsul la aceasta intrebare este unul impartit.

o intrebare auxiliara care trebuie adresata este, “Ce vrei sa faci cu limbajul pe care urmeaza sa il utilizezi?”, daca vrei sa lucrezi ca Web Developer si vei folosi limbaje din aceasta speta, cel mai probabil nu, dar daca vei lucra pe post de Machine Learning Expert, atunci probabil te vei lovi ceva mai mult de matematica.

In orice caz, important este sa nu te lasi descurajat de matematica, un limbaj de programare poate fi invatat si fara aceasta, iar rolul ei nu este esential. Pe langa toate acestea, nu exista un limbaj “nefolositor”, fiecare are rolul sau si este adaptat pentru un anumit set de nevoi si cerinte.

Urmareste acest video pentru a afla mai multe despre ce limbaj de programare sa inveti pentru a profesa in IT:

Ce limbaj de programare sa inveti?

Cateva dintre limbajele dezbatute vor fi urmatoarele:

    • C / C++ – Limbaje perfecte pentru proiecte low-level, des intalnite in reprogramarea sistemului de operare si utilizate de placutele Arduino, pentru diferite proiecte de automatizare / robotica.
    • HTML + CSS + JavaScript – Un combo excelent pentru realizarea de pagini web statice. Cel mai popular framework care include aceste limbaje de marcare este Bootstrap, un framework dezvoltat de catre creatorii aplicatiei Twitter.
    • PHP – Realizarea Backend-ului pentru o pagina web interactiva, limbaj intalnit si in inlocuirea Shell Script-ului pe Linux. Doua dintre framework-urile populare pentru acest limbaj sunt Laravel si Symfony, de asemenea PHP-ul este adesea folosit impreauna cu SQL-ul, limbaj folosit in programarea bazelor de date.
    • Java / C# / Swift – Limbaje destinate aplicatiilor mobile pentru Android, Microsoft sau Apple.
    • Python, Perl, Ruby – Aceste trei limbaje, sunt catalogate ca limbaje de scripting, deoarece sunt cel mai des intalnite in automatizari. Ultimul dintre acestea, Ruby, poate fi folosit ca inlocuitor al PHP-ului, prin framework-ul Ruby on Rails, destinat Web Developing-ului.

Cele de mai sus sunt cele mai populare din sutele de limbaje de programare existente. Unele din aceste limbaje sunt compilate (C/C++/C#), la acestea este nevoie de un compilator, iar altele sunt interpretate (Python, PHP, Perl), unde sistemul va citi linie cu linie pentru a pune in aplicare instructiunile. Cel mai important este sa va alegeti un limbaj care vi se potriveste nevoilor dumneavoastra, si sa incepeti sa il cunoasteti cat mai bine.

Sunt curios care este parerea ta despre acest subiect. Asa ca intrebarea mea pentru tine este: “Tu ce limbaj de programare vrei sa inveti?” lasa raspunsul tau in comentarii si hai sa incepem sa vorbim 😉  

De asemenea te poti uita si la acest video in care vorbesc mai in detaliu despre diferite ramuri din IT pe care le poti aboorda in functie de dorinta ta. Astfel, alegand o ramura a IT-ului, iti va fi mai clar ce limbaj de programare sa inveti pentru o cariera de succes in IT 😉

Citeste si:  💻 Cum sa inveti Programare de la 0 (folosind Python) ? | Invata Programare #0

Iti multumesc ca ai citit acest articol despre “ce limbaj de programare sa inveti” si sper ca ai gasit limbajul de programare potrivit pentru tine. Pe langa asta eu vreau sa-ti ofer un curs Gratuit despre Programare in Python la care te invit sa te inscrii AICI.

Sper ca ti-a placut acest articol, iar daca da, da-i un SHARE (ma va ajuta foarte mult).

Iti multumesc,
Ramon

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ce limbaj de programare sa inveti?
Author Rating
51star1star1star1star1star