Astazi vei afla principalele avantaje si dezavantaje ale unora dintre cele mai cunoscute limbaje de programare si vei putea decide in final ce limbaj de programare sa inveti.
Ti-ai dorit vreodata sa descoperi tainele unui limbaj de programare, dar nu ai stiut ce limbaj de programare sa inveti? Tot timpul te-ai lasat descurajat nestiind care limbaj este cel potrivit pentru tine?
Scopul e ca la finalul articolului sa te indrepti spre acel limbaj care indeplineste toate nevoile tale.
Daca tu pana acum ai citit tone de articole bazate pe limbajele de programare si tot nu ai ajuns la cel care e optim pentru tine, atunci parcurge acest articol full pentru ca iti va fi de folos.
Continutul articolului
Ce trebuie sa stii inainte de a incepe sa inveti un limbaj de programare?
Important de retinut este ca experienta nu consta in numarul de limbaje cunoscute, ci mai de graba in cunostintele acumulate in cadrul fiecarui limbaj de programare cunoscut, in parte.
Vezi si clipul despre asta:
Ce mesaje primesc?
De data aceasta, odata cu inceperea anului scolar, primesc mesaje de la elevi, dar si de la studenti care sunt la inceput de drum.
Cand le citesc, chiar vad cum au nevoie de acel sfat… Eu nu ii cunosc, nu am de unde sa stiu ce le face lor bine si ce ii avantajeaza. In general, daca intrebarea nu e prea detaliata, iar el/ea nu s-a prezentat, incep sa cer mai multe informatii, ca sa cunosc persoana cu care vorbesc. Am nevoie sa cunosc background-ul persoanei, sa schimbam cateva cuvinte, ca apoi sa imi fie totul mult mai clar.
“Am nevoie de matematica in programare?”
O intrebare des intalnita inainte de inceperea parcurgerii unui limbaj este urmatoarea: “Am nevoie de matematica in programare?”, raspunsul la aceasta intrebare este unul impartit.
Cateodata raspund cu o alta intrebare necesara, si anume: “Ce vrei sa faci cu limbajul pe care urmeaza sa il utilizezi?”, daca vrei sa lucrezi ca Web Developer si vei folosi limbaje din aceasta speta, cel mai probabil nu, dar daca vei lucra pe post de Machine Learning Expert, atunci sta altfel treaba. Probabil te vei lovi ceva mai mult de matematica (si nu prea draguta).
Voi enumara din acest articol denumit Cum sa devii un programator de succes? cateva cunostinte matematice de baza pe care ori le stii, ori le vei invata pe parcurs, insa sigur le vei folosit:
- Adunarea, scaderea, inmultirea si impartirea – important e sa stii cand sa le aplici si cum sa te verifici daca le-ai aplicat corect.
- Tipurile de variabile pentru numere – Sunt numerele naturale, numerel intregi si numerele reale (negative sau pozitive).
- Sistemul de numeratie: zecimal, octal, binar si hexazecimal – Suna complex, insa e simplu dupa ce intelegi pe exemplele date.
- Numerele pare si impare (si restul impartirii) – Pe scurt, sa intelegi logic cum 5 impartit la 2 este 2, cu restul 1, deci e numar impar. Iar 8 este unul par. Operatia care afla restul impartirii este mod si e reprezentat in cod prin semnul %.
- Numerele negative si pozitive – Si multiplicarea lor, cum ar fi (-5) * (-3) = 15, un numar pozitiv care e rezultatul a doua numere negative.
In orice caz, important este sa nu te lasi descurajat de matematica, un limbaj de programare poate fi invatat si fara aceasta, iar rolul ei nu este esential atunci cand te afli la inceput. Pe langa toate acestea, nu exista un limbaj “nefolositor”, fiecare are rolul sau si este adaptat pentru un anumit set de nevoi si cerinte.
Urmareste acest video pentru a afla mai multe despre ce limbaj de programare sa inveti pentru a profesa in IT:
Din cate ai vazut, atunci cand vrei sa inveti un limbaj si esti la inceput de drum, logica e cea care face diferenta, si nu
Pasii de gasire a limbajului de programare potrivit tie
Va urma sa iti conturez o intreaga imagine de anasamblu care acopera ariile principale. Astfel, chiar daca ai 12 ani sau 80 de ani, in final vei ajunge la o concluzie proprie.
Scopul tau aici e sa alegi acel limbaj care nu doar te avantajeaza in viitor, dar iti si face placere sa il practici timp indelungat.
PASUL 1: Luarea “deciziei” – ia-o mai usor
Prima regula si aici, dar si in alte domenii e ca daca nu stii ce limbaj sa alegi, alge unul dintre cele mai populare. Nu putem declara ca aici reclamele vazute la TV te influenteaza intr-un fel inluarea deciziei. Nu! Aici e cu totul altceva. Industria tehnologiei este uriasa, astfel e un cumul de companii care se bazeaza pe un anumit limbaj X, care apoi colaboreaza cu firma Y care deja are ceva in comun cu compania (fiind pe acelasi limbaj).
Aici schimbarile industriei au loc incet si sigur. Nu vei vedea maine la stiri ca Python a cazut :))
Iar aici vine sfatul meu:
Relaxeaza-te! Alege pur si simplu un limbaj de START, pentru ca apoi oricum vei mai invata 2-3, odata cu piata si mediul in care vei lucra (ca angajat sau ca freelancer). Odata ce vei cunoaste sintaxa si logica din spate, iti va fi de 10 x ori mai usor!
PASUL 2: Gaseste motivul pentru care vrei sa inveti un limbaj de programare
- Daca esti un copil/adolescent – Iti recomand sa incepi cu Scratch, iar apoi cu Python. Stiu ca primul gand e “mai am timp”, insa daca ai aflat deja de programare, ar fi pacat sa treaca timpul si sa nu te distrezi invatandu-l.
- Daca vrei sa faci bani – vezi prin ce metoda dintre cele doua de mai jos vrei sa ii faci:
- I. Daca vrei sa te angajezi: intai vezi daca doresti sa lucrezi pentru:
- banii primiti de la o companie mare (care cel mai probabil se bucura sa ia noi oameni care au cunostinte bune de programare si logica)
- dragul de a invata web development, fie Front-end sau Back-end
- ca esti fascinat de gaming si grafica 3D
- sau ca iti place mobile dev
- II. Daca ai o idee de startup: unde tii cont intai pe ce platforma vrei sa iti dezvolt proiectul, laund apoi o decizie cunoscand punctul I.
- I. Daca vrei sa te angajezi: intai vezi daca doresti sa lucrezi pentru:
- Daca vrei doar sa inveti, cel mai simplu si cel mai des recomandat e limbajul Python. Din ce cauza? E ca jocul LEGO, nu are cum sa nu-ti placa!
Dintre toate cele enumerate mai sus sunt sigur ca exista una ca iti face mai mult cu ochiul sau chiar unul pe care stii ca il vrei 100%.
Alege una singura si treci la ultimul pas!
PASUL 3: Alege si incepe!
Acum ca esti aici, opreste-te pentru o clipa si imagineaza-ti cum va fi cand chiar vei lucra in acel domeniu. Intre acea clipa si prezentul de acum (stiu ca suna filosofic :)), dar o zic pe bune) sta doar un pod. Acel pod esti tu si munca pe care o s-o depui pana ajungi acolo!
Vezi ce ti-ai ales de la punctul anterior si care limbaj e cel mai folositor in prezent pentru asta:
- Daca iti doresti sa lucrezi intr-o companie mare si inca nu ai cunostinte prea multe in programare si in logica, cel mai recomandat e limbajul Python!
- are o sintaxa simpla si e usor de invatat
- suporta mai multe paradigme de programare (orientat pe obiecte, functiona, imperativ)
- In ce poti folosi Python mai exact?
- Aplicatii web (si desktop)
- Servere
- ML – Machine Learning
- AI – Inteligenta Artificiala
- (IOT – Internet of Things)
- Daca iti place web development, atunci ai la dispozitie:
- Python – e limbajul de care vorbesc la punctul 1, cel mai friendly.
- JavaScript – esential in front-end, pe langa HTML si CSS.
- PHP – (e mai tanar cu un an fata de mine) e cel mai folsoit limbaj de script open-source si server-side.
- Java – mari sanse sa fii angajat pe web dev, cunoscand acest limbaj. (Daca vre chiar acum sa incepi sa il studiezi, click aici: https://ramonnastase.ro/ebook-introducere-in-programare-in-java/ )
- Swift – pentru iubitorii de iOs si macOS
- Daca te atrage gaming-ul si grafica 3D, fii pe faza:
- C++ e un limbaj de nivel inalt, orientat pe obiecte care iti este primul pe lista, fiind folosit de cele mai mari companii de gaming. C++ ofera si mult control (putand sa gestionezi memoria) si astfel si mai multa performanta in joc.
- C# este mai limitat decat C++ insa si mai confortabil
- Java accepta multithreading (pentru a folosi mai putina memorie) si diferite socket-uri (pentru jocurile multyplayer).
- Pentru mobile dev sta mai simplu treaba, ai de ales doar intre:
- Android (iar aici, inainte e nevoie sa stii bine Java)
- iOS (limbajul objective C)
- Nu in ultimul rand, daca ai o idee de startup, fa astfel incat sa stabilesti platforma pe care o vei invata, iar apoi alege unul dintre limbajele care sigur vr fi folosite in dezvoltare. “Viata de startup” nu seamana deloc cu cea obisnuita. Inveti multe lucruri care au zero elemente in comun cu programarea si iti petreci mult timp dandu-ti seama cum sa iti faci si mai mult timp ca sa poti termina treaba propusa pe acea saptamana. Programul de lucru e de 12 ore :)) si pe langa cele 5 zile de lucru iti vei mai da bonus o zi: Sambata! Asa e la inceput viata de startup, pana se aseaza lucrurile.
Treci prin cei 3 PASI si incepe sa inveti chiar de acum!
Recapitulez aici ce limbaj de programare poti sa incepi sa inveti
Ca sa treci mai usor prin aceasta sectiune, vezi clipul de mai jos:
Cateva dintre limbajele de programare dezbatute vor fi urmatoarele:
- C / C++ – Limbaje perfecte pentru proiecte low-level, des intalnite in reprogramarea sistemului de operare si utilizate de placutele Arduino, pentru diferite proiecte de automatizare / robotica.
- HTML + CSS + JavaScript – Un combo excelent pentru realizarea de pagini web statice. Cel mai popular framework care include aceste limbaje de marcare este Bootstrap, un framework dezvoltat de catre creatorii aplicatiei Twitter.
- PHP – Realizarea Backend-ului pentru o pagina web interactiva, limbaj intalnit si in inlocuirea Shell Script-ului pe Linux. Doua dintre framework-urile populare pentru acest limbaj sunt Laravel si Symfony, de asemenea PHP-ul este adesea folosit impreauna cu SQL-ul, limbaj folosit in programarea bazelor de date.
- Java / C# / Swift – Limbaje destinate aplicatiilor mobile pentru Android, Microsoft sau Apple.
- Python, Perl, Ruby – Aceste trei limbaje, sunt catalogate ca fiind limbaje de scripting. Ele sunt cel mai des intalnite in automatizari. Ultimul dintre acestea, Ruby, poate fi folosit ca inlocuitor al PHP-ului, prin framework-ul Ruby on Rails, destinat Web Developing-ului.
Cele de mai sus sunt cele mai populare din sutele de limbaje de programare existente. Unele din aceste limbaje sunt compilate (C/C++/C#), la acestea este nevoie de un compilator, iar altele sunt interpretate (Python, PHP, Perl), unde sistemul va citi linie cu linie pentru a pune in aplicare instructiunile. Cel mai important este sa va alegeti un limbaj care vi se potriveste nevoilor dumneavoastra, si sa incepeti sa il cunoasteti cat mai bine.
Sunt curios care este parerea ta despre acest subiect. Asa ca intrebarea mea pentru tine este: “Tu ce limbaj de programare vrei sa inveti?” lasa raspunsul tau in comentarii si hai sa incepem sa vorbim 😉
De asemenea te poti uita si la acest video in care vorbesc mai in detaliu despre diferite ramuri din IT pe care le poti aboorda in functie de dorinta ta. Astfel, alegand o ramura a IT-ului, iti va fi mai clar ce limbaj de programare sa inveti pentru o cariera de succes in IT 😉
Vrei sa incepi sa inveti programare?
Daca esti interesat sa inveti mai multe despre IT & Programare, atunci iti recomand materialele de AICI:
https://ramonnastase.ro/carti-despre-it-ramon-nastase/
E o nebunie pe tema asta!!! Asa am ajuns sa fac si acest live pe care l-am pus si pe canalul de Youtube:
Click AICI pentru a afla mai multe.
Php
Bună ramoniac vreau python sa învăț! !!!
python
C++
C / C++
App Mobile-Java Android
javascript
javascript si php
Javascript, HTML si CSS
Assembly
Buna!
Java si JavaScript as dori sa invat la inceput.