Ti-ai dorit vreodata sa descoperi tainele unui limbaj de programare, dar nu ai stiut ce limbaj de programare sa inveti? Tot timpul te-ai lasat descurajat nestiind care limbaj este cel potrivit pentru tine?
Daca esti curios sa afli care sunt top 5 cele mai cautate limbaje de programare in 2019, esti in locul potrivit. Ti-am pregatit un ansamblu de informatii folositoare in acest sens.
Continutul articolului
Care sunt cele mai populare limbaje de programare?
2019 este un an al schimbarilor, a cresterii accelerate si un an in care se pune tot mai multe accentul pe aplicatii Web-based, tehnologii IoT, Game Development, Inteligenta Artificiala & Machine Learning si aplicatii enterprise. Toate aceste tehnologii au la baza anumite limbaje de programare. Defapt lucrurile au incep de la o simpla linie de cod, de la o simpla instructie, iar de-a lungul timpului au evoluat tot mai mult pana la nivelul la care, astazi ne putem folosi de toate aceste tehnologii pentru a face viata noastra (precum si cea a milioane de oameni) mai buna.
In cele ce urmeaza iti voi prezenta topul celor mai populare limbaje de programare din ultimii ani (2016 – 2019), iar apoi tu vei fi cel care va decide pe care sa-l alegi pentru a-ti continua cariera pe o directie anume. Ce iti recomand sa faci este sa te gandesti la ce iti doresti pentru urmatorii ani, apoi sa-ti alegi o tehnologie (sau un trend) care te atrage, dupa care sa incepi sa studiezi acea tehnologie si limbajul de programare + framework-urile pe care le vei folosi pentru a putea implementa acea tehnologie.
Retine, nu trebuie sa scrii lucrurile de la 0 sau sa reinventezi roata, ci pur si simplu te poti folosi de ce au creat altii pentru a creea ceva mai mare, mai bun si mai rapid.
Urmareste video-ul de mai jos pentru a vedea cum aceste tehnologii enuntate mai devreme sunt construite cu ajutorul celor 5 limbaje de programare despre care mentionez mai jos:
Ca o recapitulare a celor mai cautate limbaje de programare in 2019, iata lista urmatoare:
- Java – un limbaj orientat pe obiecte, compatibil cu multe platforme.
- C – perfect pentru proiecte low-level, permitand gestionarea memoriei la cel mai mic nivel.
- Python – limbaj de scripting, foarte des intalnit in automatizari, AI si construire GUI.
- C++ – un limbaj hibrid, fiind unfel de limbaj orientat pe obiecte si in acelsi timp limbaj procedural.
- JavaScript – un limbaj care da dinamica si varietate intr-o pagina web.
1. Java
Java este un limbaj de programare foarte cunoscut si des utilizat, fiind un limbaj orientat pe obiecte. Daca ai auzit despre Android, atunci trebuie sa stii ca acest sistem de operare este construit in Java. Astfel, aplicatiile mobile si diferite programe (pentru continutul web) sunt create in Java. Mai exact, aplicatiile enterprise, interfetele si platformele web pot fi construite folosind acest limbaj de programare.
Luand in considerare cele enumerate mai sus, iti pot spune ca Java este cel mai cautat la ora actuala, fiind compatibil cu multe platforme. Daca esti la o facultate in care inveti si programare, Java sigur se afla printre materiile studiate. (PS: Nu-l confunda cu JavaScript, numele poate e comun, dar nu au nici o legatura.)
Totusi, pe piata muncii este o cerere foarte mare de programatori in Java, de aici tu poti avea avantaj daca optezi sa il inveti.
2. Limbajul C
C este un limbaj de programare perfect pentru proiecte low-level, fiind orientat pe hardware. Este des intalnit in reprogramarea sistemului de operare si utilizat de placutele Arduino (sunt niste placute de dezvoltare bazate pe microcontrolere), pentru diferite proiecte de automatizare / robotica. Avantajul este ca permite gestionarea memoriei la cel mai mic nivel. Daca vrei sa lucrezi in game development sau in programarea sistemelor (systems programming), C este limbajul recomandat.
C este limbajul pe care se bazeaza alte zeci de limbaje, fiind folosit in crearea acestora. Chiar si Java, Javascript si multe altele se afla printre ele. (Uneori mai zic in gluma ca C este bunicul tuturor :)) )
Poate ai auzit deja ca limbajul C este un limbaj procedural, versatil si flexibil, mai simplu spus programatorul are prin el control maxim prin comenzi simple. Totusi, daca esti la inceput, o sa ai de lucru daca doresti ca primul tau limbaj invatat sa fie C.
3. Python
Acest limbaj de programare este catalogat ca fiind un limbaj de scripting, deoarece este foarte des intalnit in automatizari. Asta explica de ce este unul dintre cele mai cautate si cele mai utilizate limbaje de programare, care inca este in trend ascendent.
Cu Python mai poti programa roboti, poate au auzit deja ca in ultima vreme e tot mai cunoscut, fiind folosit si in inteligenta artificiala (AI). Il mai poti folosi pentru a construi platforme web, dar si pentru a construi interfete grafice (GUI). Python este un limbaj usor de folosit si de invatat, avand putine particularitati, iar flexibilitatea de a scrie codul cu el il face extrem de popular.
Daca ma urmaresti de o vreme, sigur m-ai auzit de mai multe ori, si repet si aici: Python este unul dintre cele mai usor de invatat si de utilizat limbaje de programare. Primesc des pe email si pe mess intrebarea daca Python este un limbaj de programare potrivit pentru a incepe sa inveti IT. Raspunsul meu e, daca pana acum nu stii sa programezi, incepe cu el! Sintaxa este simpla, o poti intelege usor chiar si daca nu ai o experienta in programare.
4. C++
Pana acum ai aflat deja cateva lucruri despre C, iar C++ este o versiune updatata a lui C. Unii profesori ii spun limbaj hibrid, fiind unfel de limbaj orientat pe obiecte si in acelsi timp procedural.
C++ este un limbaj scalabil, care poate fi folosit pentru a crea aplicatii pentru desktop cu interfata grafica (GUI), pentru game development (folosind Unity) si pentru dezvoltarea de algoritmi (cum ar fi algoritmii de inteligenta de artificiala).
5. JavaScript
Este (adesea numit si JS) un limbaj de programare orientat obiect (POO) folosit pentru introducerea de functionalitati in pagini web.
JavaScript introduce un element de dinamica si varietate intr-o pagina web care (in momentul incarcarii) este rulata direct de catre browser. Il poti folosi pentru a construi site-uri interactive, mai ales daca ti-ai propus sa intri pe web development.
Ca sa fiu mai precis, JavaScript e folosit de obice pentru front-end development, fiind usor de invatat de catre incepatori. Aceste cunostinte se imbina cu cele de HTML si CSS, pentru un site functional si complet. Daca te-ai gandit ca ai invata JavaScript, am o veste buna. Este usor de folosit, codul il poti schimba usor, rezultatele codului se vad imediat, iar aici nu e necesar sa instalezi ceva in plus pe laptopul tau, ajunge un web browser.
Ce limbaj de programare sa inveti?
Acum ca ai vazut un TOP 5 al celor mai cautate limbaje de programare din 2019, probabil ca te intrebi: „cu care sa incep?”
Cand vine vorba de a alege un limbaj de programare pe care sa-l inveti, lucrurile vor incepe mereu cu tine (nu cu programarea). In ce sens? In sensul ca lucrurile vor incepe cu interesele tale, cu pasiunile tale, cu ceea ce vrei tu sa faci in urmatorii 5 – 10 ani.
Tine cont de faptul ca un limbaj nu se invata in 2 zile, e nevoie de putin mai mult efort (intre 1-3 luni, depinde de implicarea ta). Este esential sa inveti in propriul tau ritm, orice notiune teoretica pe care il inveti, sa o aplici si practic acasa.
Un alt lucru pe care sa il iei in calcul este sa afli ceea ce doresti pe termen lung. Spun foarte des asta si in clipurile de pe Youtube, pentru ca multi ne dorim ceva acum, iar maine uitam pentru ce tragem. Diferenta aici face motivatie, ea este ca un combustibil continuu. Deci stai o perioada, analizeaza, fa research si ia cea mai buna decizie pentru tine. Gandeste in ce arie iti doresti sa fii si peste cativa ani buni. Apoi ia decizia, fa-ti un plan si apuca-te de invatat.
De exemplu, daca tu esti pasionat de masini si vrei sa contribui la imbunatatirea computerului de board care se afla in cele mai noi modele, atunci eu iti pot recomanda sa inveti limbajul de programare C sau C++.
Daca tu vrei sa creezi aplicatii pe mobil care sa faca viata mai usoara a milioane de oameni din intreaga lume, atunci programare in Java (dupa care Android), sau Swift pentru iOS vor fi lucrurile pe care va trebui sa te axezi.
Ce trebuie sa stii daca vrei sa devii programator
Programarea este doar un mod prin care tu, ca persoana poti sa creezi si poti sa construiesti ceva fascinant care sa aiba impact la nivel global. Acum, gata cu vorbaria. Sa trecem la lucruri concrete. Iti recomand sa urmaresti video-ul de mai jos si sa-ti faci o idee legata de limbajul de programare cu care sa incepi:
Atunci cand iti doresti sa devii programator, pregateste-te sa fii constant la curent cu noutatile din domeniul tau. La inceput poate fi bizar, insa apoi vei descoperi placerea de a cunoaste lucruruile si de a fi atent la detaliile noi aparute. Pana la urma va deveni un domeniu cunoscut si placut, in care in orice provocare vei gasi satisfactia de a construi solutia.
Stii deja ca acum, in 2019, exista o cerere mare de programatori. Asta inseamna un avantaj pentru cei care doresc sa se lanseze in domeniul IT. Invantand si dobandind anumite cunostinte care tin de programare (subliniez, cu sau fara diploma de facultate) ai sanse clare de a fi acceptat intr-o companie (corporatie) sau intr-o firma mica de IT. Majoritatea recruiterilor nu pun accent pe foi, ci pe logica, pe cunostintele practice de programare (hard skills) si pe trasaturie de personalitate (increderea in sine, perseverenta, respectul, creativitatea si lista poate continua).
Beneficiile programatorilor
Acum ca tot am vorbit despre top 5 limbaje de programare si despre gasirea unei motivatii personale, iti voi enumera aici cateva avantaje pe care le poti lua in calcul:
- Exista o cerere mare de programatori – mult mai mare decat numarul de specialisti existenti, asta creste sansele tale de a fi acceptat in companie
- Ai libertatea de a lucra pe contro propriu, ca freelancer, sau ca angajat
- Poti lucra remote, in home office (HO) sau chiar de pe plaja
- Mediul in care lucrezi este unul in care te poti dezvolta si poti avansa – fara a te plafona facand ceva repetitiv ce poate fi inlocuit intr-o zi de un robot
- Iti antrenezi creativitatea
- Cel mai inportant: banii – se castiga bine in acest domeniu. recunoastem sau nu, banii fac parte din viata noastra si sunt o forma de energie pe care o folosim si o producem zi de zi.
Rezumat cele mai cautate limbaje de programare
Cand vine vorba de a alege un limbaj de programare pe care sa-l inveti, lucruri vor incepe mereu cu tine (nu cu programarea). In ce sens? In sensul in care lucrurile vor incepe cu interesele tale, cu pasiunile tale, cu ceea ce vrei tu sa faci in urmatorii 5 – 10 ani. Analizeaza, ia decizia, iar apoi planifica urmatorii tai ani!
Cele mai cautate limbaje de programare pe piata muncii din Romania din anul 2019 sunt urmatoare: 1)Java, 2) C, 3) Python, 4) C++, 5) JavaScript. Ramane la latitudinea ta sa decizi pe care-l sa inveti.
Python este unul dintre cele mai usor de invatat limbaje de programare si limbajul pe care il recomand in mod special persoanelor care sunt la inceput in domeniul IT.
Parerea ta conteaza
Sper ca ti-a fost de folos acest video/articol despre cele mai cautate limbaje de programare in 2019 si iti doresc mult succes in cariera. Sunt curios care este parerea ta despre acest subiect. Asa ca intrebarea mea pentru tine este: „Tu ce limbaj de programare vrei sa inveti?” lasa raspunsul tau in comentarii si hai sa incepem sa vorbim 😉
Daca esti interesat sa inveti mai multe despre IT & Programare, atunci iti recomand materialele de AICI. Click AICI pentru a afla mai multe.
Ramon (cel care te sustine in procesul tau de crestere)
Salut,
Urmeaza sa realizati si niste cursuri cu C++ si C
?
Multumesc
Salutare. Da, urmeaza sa fac si cursuri de C/C++
Foarte bun articolul. Imi place ca injurajezi lumea sa se gandeasca si sa se informeze inainte de a lua o decizie la difertite aspecte, cum ar fi ce vor sa faca pe termen lung.
Big like:)