Salut si bine ai venit la un nou tutorial din seria “Invata Programare”! Aceasta serie te va ajuta sa te orientezi cand vine vorba de limbajele de programare pe care le poti invata. Din moment ce am vorbit despre Python in articolele precendete, de data aceasta am ales sa-ti prezint C++, un limbaj dezvoltat cu multi ani in urma si care poate fi cerut de foarte multe companii ce angajeaza specialisti in IT. Sper ca acest tutorial sa te ajute in a determina daca merita sa inveti C++.
Continutul articolului
Ce este limbajul de programare C++?
C++ este un limbaj de programare extrem de popular, dezvoltat in anii ’80 de catre Bjarne Stroustrup (cu speranta de a dezolva un limbaj C mult mai bun si mai developer friendly). C++ este un limbaj de programare atat elementele de programare orientata pe obiecte (POO) cat si cele de limbaj procedural.
De ce sa invat programare in C++?
Daca esti la liceu sau facultate si studiezi informatica, sau poate deja ai absolvit deja un profil de Informatica, in mod sigur cunosti un lucru sau doua despre C++. Multi am dat si Bac-ul din acest limbaj de programare. Ei bine, C++ a urmat C-ului si are o cerere relativ mare pe piata.
Sunt o multime de lucruri ce le poti face cu acest limbaj, dar mai multe in video sau in randurile ce urmeaza. Poti studia foarte mult despre C++ urmand o facultate de Informatica sau Automatica. Cu siguranta poti invata C++ si studiind pe cont propriu, dar este nevoie de foarte multa munca si sa citesti o gramada de carti ce te invata totul despre principiile din spatele acestul limbaj de programare.
- C++ pentru Game Development
Daca esti pasionat de jocuri si vrei sa inveti cum sa le programezi, cunoasterea C++ devine o necesitate. Multe companii IT ce creeaza jocuri cer viitorilor angajati sa cunoasca acest limbaj de programare foarte bine. Spre exemplu, foarte multe jocuri de la Ubisoft, companie ce face angajari si in Romania, au engine-ul construit in C++.
Poate jocul Assassin’s Creed iti spune ceva. Afla ca tot ceea ce este in spatele lui foloseste C++. Jocuri de la Blizzard au de asemenea engine-urile construite in C++. Cateva librarii ce iti pot fi de folos in programarea C++ pentru Game Development sunt OpenGL SI OpenCL.
- C++ pentru GUI
Cand vine vorba de GUI (Graphic User Interface), foarte multe companii lucreaza cu C++ sau Python. Spre exemplu, Photoshop de la Adobe este construit in C++. Firefox si totul de la Mozilla sunt iarasi construite in C++, asa ca iti poti da seama cat de complex si de ajutor poate fi acest limbaj. Daca doresti sa faci GUI, poti folosi cateva librarii foarte cunoscute ca Qt. Linux foloseste foarte mult Qt, spre exemplu.
- C++ pentru antivirus
C++ este extrem de eficient in construirea de aplicatii ce opresc malware-ul. Spre exemplu, BitDefender este unul dintre programele antivirius care a fost construit in acest limbaj de programare. Mai exact, C++ se foloseste mai ales la dezvoltarea core-urilor ce fac programele de antivirus sa functioneze.
- C++ pentru AI
Daca doresti sa mergi pe partea de AI (Artificial Intelligence), este necesar sa cunosti C++ pentru ca in cazul programarii de masini si instrumente ce folosesc AI, acest limbaj de programare este extrem de eficient si folositor.
Bineinteles, un program nu este construit strict intr-un singur limbaj de programare. Sunt sute de astfel de limbaje, dar tu trebuie sa te axezi numai pe unul sau cateva pentru ca logica din spatele tuturor este aceeasi, sintaxa fiind cea care difera.
Cu alte cuvinte, daca vei ajunge sa stapanesti C++, invatarea programarii in Java sau Python va deveni extrem de usoara. Lucrand la un proiect, vei colabora cu programatori ce poate sunt experti numai intr-un anumit limbaj. Rezultatul final combina, de cele mai multe ori, cod scris in C++, Java, Python si alte limbaje de programare ce sunt considerate ca pot face programul la care se lucreaza mult mai eficient.
Vezi mai multe in tutorialul video de mai jos despre ce poti face cu limbajul de programare C++:
La ce foloseste C++?
C++ este ideal atat pentru back-end cat si pentru front-end, foarte multi giganti in IT precum Google si Facebook folosindu-l pentru ambele, dar mai ales pentru partea de servere, deci de back-end. MySQL, spre exemplu, este construit in C++.
Cu alte cuvinte, acest limbaj de programare functioneaza atat pentru aplicatii grafice, cat si pentru aplicatii care au in spate date. Sistemele de operare Microsoft, cum ar fi Windows 7 si 10, sunt create in mare parte in anumite variatii C++. Daca vrei sa lucrezi in companii de top, este absolut necesar sa cunosti C++ si sa fii un foarte bun programator. Nu degeaba este predat in liceu si la facultatile cu specializarea Informatica.
Este usor sa invat C++?
Acum ca am stabilit la ce te poate ajuta C++, sa vorbim si despre cat de usor este acest limbaj de programare de invatat. Comparandu-l cu Python, C++ poate fi foarte dificil. Python functioneaza mult mai repede, dar C++ este foarte folositor pentru algoritmica si cerut in facultate sau liceu. Poti folosi librarii ca STL si Boost pentru nu mai lua lucrurile de la zero si a te putea folosi de parti de cod deja implementate. Cu toate acestea, este necesar sa cunosti cum functioneaza o lista sau un hash map. Foarte multe companii, incluzand aici Google, Facebook si Dropbox, cauta programatori ce cunosc foarte bine partea de algoritmica. De aceea, o sa pregatesc pentru tine un set de tutoriale in aceasta directie.
REALIST: In cat timp poti invata programare in C++ (daca esti incepator)?
„Ramon, in cat timp pot invata Programare?”… cred ca e una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primesc, iar raspunsul meu este mereu… DEPINDE.
Depinde de foarte multi factori: experienta ta cu IT-ul / calculatorul, flexibilitatea gandirii, intuitia tehnologica, resursele si metoda de invatare pe care o ai la dispozitie, timpul pe care il investesti saptamanal si multe altele… Iti recomand sa urmaresti pentru vei alfa cum sa inveti (accelerat) Programare intr-un timp mai scurt fata de „media din piata”.
Dar daca ar fi sa fac o medie sau un proces pe care ti-l pot recomanda este urmatorul:
- Alocati 3 luni pentru a invata BAZELE unui limbaj de programare
- Apoi, alocati intre 6 – 9 luni pentru a dezvolta 3 proiecte mai mari (diferite aplicatii care au o functionalitate practica in lumea reala)
- Dupa asta, aloca-ti alte 3 – 6 luni pentru a te pregati de angajare (dpvd. tehnic, al prezentarii, interviu si procesul de recrutare)
Practic, in MEDIE ai nevoie de aproximativ 12 luni pentru a deveni FLUENT in programare (practic in orice limbaj de programare, indiferent ca vorbim de Python, Java, C++, JavaScript, Ruby, Perl, PHP sau altele). FLUENT inseamna ca esti capabil sa transpui majoritatea solutilor sau ideilor pe care le ai intr-un cod functionabil (aka. o aplicatie care sa-si faca treaba).
💻INSCRIE-TE in #Platforma #IT si primesti acces la sute de video-uri, comunitate VIP de oameni pasionati de IT (la fel ca tine) si call-uri Live lunare de Q&A cu mine: https://bit.ly/352uwR2
Ce oportunitati ai cunoscand limbajul de programare C++?
Dupa cum am mai spus, foarte multe companii cauta programatori de back-end care sa cunoasca C++. Fiind stapan pe acest limbaj de programare si algoritmica, te poti angaja la Google, Oracle si multe alti giganti in IT, de care in mod sigur ai mai auzit. Cand vine vorba de Game Development, C++ este o necesitate, asa ca numai cunoscand acest limbaj poti ajunge in companii de jocuri si de renume international. Desigur, nu este exclus sa te poti angaja intr-un mediu foarte placut cunoscand Java sau Python. Si totusi, cand vine vorba de programarea la un nivel inalt, C++ ramane cel mai cerut si apreciat limbaj de programare. Poti incepe cu ceva mai usor si a invata principiile din spatele programarii, pentru ca apoi sa te orientezi catre C++ si sa devii un programator ce este foarte cautat pe piata.
Rezumat programare cu C++
C++ este un limbaj de programare extrem de popular, dezvoltat in anii ’80 de catre Bjarne Stroustrup (cu speranta de a dezolva un limbaj C mult mai bun si mai developer friendly). C++ este un limbaj de programare atat elementele de programare orientata pe obiecte (POO) cat si cele de limbaj procedural.
C++ este ideal atat pentru back-end cat si pentru front-end, foarte multi giganti in IT precum Google si Facebook folosindu-l pentru ambele, dar mai ales pentru partea de servere, deci de back-end. MySQL, spre exemplu, este construit in C++.
Cunoscand C++ poti face:
1) Programare GUI – aplicatii
2) Programare AI & anti-virus
3) Game Development
4) Baze de Date
5)
Iti multumesc pentru interesul fata de acest articol legat de ce poti face cu C++. Sunt curios daca tu ai mai folosit C++ pana acum, ce ai reusit sa faci cu el si cum ai invatat sa programezi in C++?. Lasa mai jos un comentariu cu raspunsul tau 👇
Daca esti interesat sa inveti mai multe despre IT & Programare, atunci iti recomand materialele de AICI.
Click AICI pentru a afla mai multe.