fbpx

In acest articol incepem discutia despre ce este un malware si de cate tipuri pot fi acestea. Mai exact vom discuta despre Virusi, Trojeni, Viermi, Ransomware si alte tipuri de programe (malware) care au fost concepute cu rea intentie.

Ce este un Malware ?

Un malware (aka. malicious software) este un program conceput cu intentii rele (aka. software malitios care vrea sa ne fure, distruga sau corupa datele stocate pe dispozitivele noastre).

😈 Tipurile de Malware (Virusi, Trojeni, Ransomware, etc.) din Internet | Invata Securitate #8

Foarte multa lume foloseste termenul generic de virus, care nu este neaparat corect pentru ca pot exista mai multe tipuri de programe periculoase. Iata mai jos (doar) o partea dintre acestea:

  1. Virusi
  2. Troieni
  3. Viermi
  4. Ransomware
  5. Spyware
  6. Adware

Iata in imaginea de mai jos extrasa de pe Wikipedia, proportia (in 2011) a malware-ului din Internet. De atunci si pana acum multe lucruri sau schimbat, dar este interesant ca avem o astfel de ierarhie cu cele mai intalnite tipuri de malware-uri.

Tipuri de malware

Si acum sa luam cateva dintre aceste malware-uri si sa discutam mai in detaliu despre ele:

➡️ Doresti sa afli mai multe despre Securitatea IT si siguranta pe Internet?

Inscrie-te aici la cursul Gratuit de Securitate IT: INCEPE ACUM CURSUL GRATUIT

SecuritateIT.com

1) Virusi – Tipuri de Malware

Un virus este un program cu care totii suntem obisnuiti. Fie ca am avut calculatorul infectat cu un virus sau ca am auzit/vazut la altcineva, stim ca acesti virus pot fi cu adevarat periculosi pentru noi (si mai ales pentru datele noastre stocate pe calculator – elementul cel mai important pentru noi).

Programatorii de virusi profita de vulnerabilitatile existente pe diferite sisteme de operare (in mod special Windows) si scriu software care sa profite de acestea (si de utilizatorii acestor dispozitive).

2) Trojeni Tipuri de Malware

Un troian este un tip de program conceput sa para in folosul celui care il foloseste, dar in spate exista un cod malitios care are cu totul alte intentii. Aceste tipuri de programe se intalnesc cel mai des in Internet (dupa cum ai putut vedea si in imaginea de mai sus) si sunt folosite pentru ca sunt usor de mascat in fata unui utilizator neexperimentat.

Astfel in momentul (primei) rularii programului, troianul este instalat si se va ascunde, facandu-si treaba „in liniste”. Termenul de troian vine de la povestea calului troian din mitologia greaca, expusa in filmul Troia.

3) Viermi – Tipuri de Malware

Un vierme (worm) este o forma de malware care odata ce infecteaza un dispozitiv (PC, laptop, server etc.) va face tot posibilul sa se extinda si sa infecteze altele din retea. Astfel un worm reuseste sa incetineasca device-urile conectate la retea (prin consumul de resurse CPU si RAM) si chiar si reteaua pentru ca, calculatoarele infectate vor genera un consum anormal de trafic.

4) Ransomware – Tipuri de Malware

Un tip de malware tot mai popular in ultima perioada este ransomware-ul, a carui scop este sa cripteze hard disk-ul (sau SSD-ul) victime si sa ceara o rascumparare in bani acesteia pentru cheia de decriptare.

5) Adware – Tipuri de Malware

Sunt programe care odata instalate pe un dispozitiv (sau in browser) va incepe sa afiseze reclame (enervante).

6) Spyware – Tipuri de Malware

Sunt programe concepute cu scopul de a extrage anumite date de la utilizatori. Acestea nu sunt gandite sa ingreuneze (prin consumul de resurse) sau sa afecteze in vreun fel victima, ci pur si simplu sa extraga date si sa le trimita catre „serverele mama” (cele care au initiat „spionajul”).

Despre fiecare dintre aceste tipuri de malware poti afla mai multe in acest tutorial:

Rezumat despre Malware

Ce este un malware?

Un malware (aka. malicious software) este un program conceput cu intentii rele (aka. software malitios care vrea sa ne fure, distruga sau corupa datele stocate pe dispozitivele noastre).

De cate tipuri poate fi un malware?

O parte din cele mai intalnite tipurile de malware cuprind:
1) Virusi
2) Trojeni
3) Viermi
4) Ransomware
5) Adware
6) Spyware

Cum te poti proteja de malware?

Folosind tehnicile de buna practica din securitate cibernetica:
1) Foloseste un software anti-virus/anti-malware
2) Nu da click site-urile sau link-urile suspecte de pe site-uri sau mail
3) Fii atent la ce retele Wi-Fi te conectezi si la sensibilitatea datelor cu care lucrezi
4) Daca ai ocazia, foloseste un software VPN pentru a-ti securiza conexiunea in Internet

Vrei sa faci reconversie profesionala in Securitate IT?

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT in mai putin de 12 luni, pornind de la zero

💻 Doresti sa faci reconversie profesionala pe partea de Securitate IT? Participa la urmatorul curs de Securitate Cibernetica cu mentorat din partea lui Ramon Nastase. Aplica aici: LINK

SecuritateIT.com
cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie