Chat with us, powered by LiveChat

In acest articol incepem discutia despre ce este un malware si de cate tipuri pot fi acestea. Mai exact vom discuta despre Virusi, Trojeni, Viermi, Ransomware si alte tipuri de programe (malware) care au fost concepute cu rea intentie.

Ce este un Malware ?

Un malware (aka. malicious software) este un program conceput cu intentii rele (aka. software malitios care vrea sa ne fure, distruga sau corupa datele stocate pe dispozitivele noastre).

😈 Tipurile de Malware (Virusi, Trojeni, Ransomware, etc.) din Internet | Invata Securitate #8

Foarte multa lume foloseste termenul generic de virus, care nu este neaparat corect pentru ca pot exista mai multe tipuri de programe periculoase. Iata mai jos (doar) o partea dintre acestea:
1) Virusi
2) Troieni
3) Viermi
4) Ransomware
5) Spyware
6) Adware

Iata in imaginea de mai jos extrasa de pe Wikipedia, proportia (in 2011) a malware-ului din Internet. De atunci si pana acum multe lucruri sau schimbat, dar este interesant ca avem o astfel de ierarhie cu cele mai intalnite tipuri de malware-uri.

Tipuri de malware

Si acum sa luam cateva dintre aceste malware-uri si sa discutam mai in detaliu despre ele:

1) Virusi

        Un virus este un program cu care totii suntem obisnuiti. Fie ca am avut calculatorul infectat cu un virus sau ca am auzit/vazut la altcineva, stim ca acesti virus pot fi cu adevarat periculosi pentru noi (si mai ales pentru datele noastre stocate pe calculator – elementul cel mai important pentru noi).

Programatorii de virusi profita de vulnerabilitatile existente pe diferite sisteme de operare (in mod special Windows) si scriu software care sa profite de acestea (si de utilizatorii acestor dispozitive).

2) Trojeni

        Un troian este un tip de program conceput sa para in folosul celui care il foloseste, dar in spate exista un cod malitios care are cu totul alte intentii. Aceste tipuri de programe se intalnesc cel mai des in Internet (dupa cum ai putut vedea si in imaginea de mai sus) si sunt folosite pentru ca sunt usor de mascat in fata unui utilizator neexperimentat.

Citeste si:  💻 Cel mai puternic TOOL de Hacking | Introducere in Metasploit | Invata Securitate #19

Astfel in momentul (primei) rularii programului, troianul este instalat si se va ascunde, facandu-si treaba “in liniste”. Termenul de troian vine de la povestea calului troian din mitologia greaca, expusa in filmul Troia.

3) Viermi

        Un vierme (worm) este o forma de malware care odata ce infecteaza un dispozitiv (PC, laptop, server etc.) va face tot posibilul sa se extinda si sa infecteze altele din retea. Astfel un worm reuseste sa incetineasca device-urile conectate la retea (prin consumul de resurse CPU si RAM) si chiar si reteaua pentru ca, calculatoarele infectate vor genera un consum anormal de trafic.

4) Ransomware

        Un tip de malware tot mai popular in ultima perioada este ransomware-ul, a carui scop este sa cripteze hard disk-ul (sau SSD-ul) victime si sa ceara o rascumparare in bani acesteia pentru cheia de decriptare.

5) Adware

        Sunt programe care odata instalate pe un dispozitiv (sau in browser) va incepe sa afiseze reclame (enervante).

6) Spyware

        Sunt programe concepute cu scopul de a extrage anumite date de la utilizatori. Acestea nu sunt gandite sa ingreuneze (prin consumul de resurse) sau sa afecteze in vreun fel victima, ci pur si simplu sa extraga date si sa le trimita catre “serverele mama” (cele care au initiat “spionajul”).

Despre fiecare dintre aceste tipuri de malware poti afla mai multe in acest tutorial:

Iti multumesc pentru interesul si atentia acordata acestui tutorial despre ce este un malware si de cate tipuri poate fi. Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Securitate Cibernetica, atunci te invit sa apesi pe butonul de mai jos pentru a aflam mai multe:

curs online introducere in securitate cibernetica ramon nastase academy

Intra aici

Iti doresc mult spor in ceea ce faci,

Ramon (cel care te sustine in procesul tau de crestere)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Tipurile de Malware (Virusi, Trojeni, Ransomware, etc.) din Internet | Invata Securitate #8
Author Rating
51star1star1star1star1star