Acest tutorial iti va explica in detaliu ce este Linux si cum acest sistem de operare poate deveni cel pe care tu il folosesti cel mai mult. De fapt, termenul de “sistem de operarenu este tocmai corect pentru a defini Linux (el este un kernel, un nucleu care face legatura cu componentele hardware), dar putem sa il numim astfel pentru o mai usoara intelegere a ceea ce acesta face si cum functioneaza.

Ce Este Linux?

Linux este un software lansat in anii ’90 de catre Linus Torvalds. Poti gasi mai jos un documentar despre intreaga poveste a acestuia si cum este el inspirat din UNIX.

Ceea ce il face deosebit este gratuitatea si faptul ca oricine il poate modifica. Utilizatorii ce detin cunostintele necesare de programare ii pot adauga elemente si chiar schimba interfata grafica, facandu-l un sistem personalizat de operare. Creand distributii pentru Linux, s-au lansat multe sisteme de operare ce il au la baza:

Probabil ai auzit de multe dintre acestea, Kali Linux fiind un instrument foarte eficient de testare a vulnerabilitatilor in retele.

Dupa cum am spus, Linux nu este chiar un sistem de operare, ci un kernel.

Sta la baza altor sisteme de operare si interactioneaza direct cu hard-ul. Dar vei vedea in video cum functioneaza un kernel si de ce alte sisteme Linux se ajuta pentru a face calculatorul sa functioneze.

Unul dintre cele mai raspandite sisteme de operare, mai ales cand vine vorba de servere, Linux este considerat foarte stabil, fiind folosit de multi programatori si specialisti in IT. Il poti folosi chiar daca nu esti un expert in domeniu deoarece este complet gratuit si deloc greu de stapanit.

Aceasta serie de tutoriale te va ajuta sa folosesti Linux pentru calculatorul personal cat si in programare, deoarece este folositor pentru ambele moduri de utilizare si iti poate fi de mare ajutor daca lucrezi in domeniul IT.

De Ce Este Folosit Linux?

Si acum hai sa vedem de ce Linux este utlizat de atat de multa lume si in ce se foloseste el mai exact. O sa fii surprins sa afli pe ce fel de dispozitive poate fi instalat si functiona intr-un mod cat mai eficient.

O parte din motivele principale pentru care Linux este atat de folosit sunt:

  • Faptul ca este Gratuit – oricine il poate downloada, instala si folosi
  • Faptul ca este custmomizabil – se poate face orice intrand in codul sursa, schimband chiar elemente din kernel
  • Este Open Source – sursa lui se afla pe un server de stocare, oricine putand lucra la codul sursa si face adaugiri. Are sute de mii de contribuitori, incluzand Microsoft, care contribuie la imbunatatirea lui.

Urmareste acest video de mai jos pentru a vedea cand si unde este Linux folosit

Unde este Linux folosit?

Cand vorbim despre unde poate fi Linux folosit, afla ca in functie de ceea ce ai nevoie, sisteme de operare dezvoltate din el pot fi instalate pe:

  • Desktop
  • PC-uri
  • Laptopuri
  • Smartphonuri si tablete
  • Device-uri IoT
  • Mai ales servere

De fapt, peste 80% din servere folosesc Linux deoarece are mult mai putine vulnerabilitati decat Windows-ul. Contribuitorii la acest kernel gratuit nu se grabesc sa lanseze un produs nou si sa incaseze castiguri din munca lor, ceea ce inseamna ca eforturile investite in imbunatatirea Linux sunt facute in mod natural si de catre cei care se confrunta cu orice fel de probleme de securitate si functionare, zi de zi.

Daca ai Android pe telefon sau tableta , te folosesti automat de Linux pentru ca acest sistem de operare este facut in totalitate in kernelul despre care eu vorbesc aici. Multi decid sa il instaleze deoarece consuma resurse foarte putine, ceea ce este un avantaj imens fata de celelalte sisteme. Sa nu mai vorbesc de cat de stabil si rapid poate fi, in special cand folosit din linia de comanda.

Citeste si:  💻 Configuratii de Baza pe Routere si Switch-uri Cisco | Invata Retelistica #2

Invata mai departe despre Linux

Iti multumesc ca ai citit acest articol despre “ce este Linux” si sper ca urmeaza ca si tu sa incepi sa folosesti aceasta familie de distributii (Sisteme de Operare). Pe langa acest articol eu vreau sa-ti ofer un curs Gratuit de Introducere in Linux astfel incat tu sa te familiarizezi cu Linux si sa incepi sa lucrezi in linia de comanda (puterea acestui OS). Inscrie-te AICI.

Sper ca ti-a placut acest articol, iar daca da, da-i un SHARE (ma va ajuta foarte mult).

Iti multumesc,
Ramon

Summary
Review Date
Reviewed Item
💻 Ce este Linux ? | Invata Linux #10
Author Rating
51star1star1star1star1star