fbpx

Hei, te salut și bine ai revenit la un nou video.

În ultimul timp am primit foarte multe întrebări din partea voastră, și anume: “Ramon, vreau să învăț programare dar nu știu cu ce limbaj de programare să incep. Dă-mi un sfat, cu ce limbaj de programare aș putea să încep?” Păi, ei bine, fix în videoul ăsta o să vorbim despre această temă. Hai să începem!

Programare: Cu ce limbaj de programare sa incepi?

Transcript video:

Hei, te salut și bine ai revenit! Ramon Năstase este numele meu și sunt aici să te ajut pe tine să obții succesul în carieră și, dacă tot vorbim de domeniul IT și o carieră în domeniul IT, cel mai probabil te gândești să mergi în zona de programare și, dacă vorbim de zona de programare, atunci clar trebuie să ne hotărâm cu ce limbaj de programare să începem. După cum am spus, o bună parte din voi m-ați întrebat: “Ramon, nu am experiență în momentul de față, nu am mai lucrat în IT, nu știu matematică. Dă-mi un sfat. Cu ce limbaj de programare să încep?”.

Și ce vreau eu să vă spun este că, în primul rând, nu ai nevoie să cunoști matematică, nu ai nevoie de experiența anterioară, fie în liceu, fie la facultate, fie la un job, fie la un loc de muncă de IT sau de programare. Important e să știi să folosești calculatorul și e important, cel puțin, să îl poți aprinde, pentru că, crezi sau nu, sunt câteva elemente care sunt mandatory. Am avut diferite persoane care nu aveau absolut nicio treabă cu IT-ul, dar nu aveau absolut nicio treabă cu folosirea de bază a unui calculator. Deci dacă tu știi să folosești măcar de bază un calculator, să instalezi o aplicație, să ștergi șamd., atunci ești candidatul potrivit pentru a lucra în viitor în IT. 

Și acum, hai să trecem la treabă și să ne gândim cum poți începe o carieră în domeniul IT și cu ce limbaj de programare, pentru că aici vorbim de programare. Ei bine, un limbaj de programare pe care eu ți-l recomand, cel puțin pentru început, este Python. Python este un limbaj de programare extrem de rapid și ușor de învățat prin care tu poți pur și simplu să te obișnuiești cu modul de gândire, pentru că, foarte multă lume are impresia că trebuie să știi matematică, că trebuie să fi făcut o grămadă de facultăți, o grămadă de chestii.

De ce? Pentru că la mijloc apare acest mod de gândire. Dacă nu ai experiență, dacă nu ai mai făcut programare până acum, va fi necesară foarte multă practică pentru că trebuie să înțelegi modul în care “gândește” un calculator și practic programarea este interfața între tine ca om și calculator prin care tu îl instruiești ce să facă în locul tău. Va face în locul tău lucrurile mult mai bine, mult mai rapid și fără ca tu să depui efort prea mare. Tot ce trebuie să faci e să scrii informațiile sau ideile din mintea ta într-un anumit limbaj pe care calculatorul îl înțelege, pentru ca apoi calculatorul să poată să proceseze și să genereze un anumit rezultat pe care tu ți-l dorești.

Cu Python poți face toate aceste lucruri pentru că Pyhton, în momentul de față, este unul dintre cele mai folosite limbaje de programare și este un limbaj de programare foarte ușor de învățat. Iar dacă tu îți dorești să începi pe partea de programare, atunci Python ar putea fi o alegere foarte bună. Ce te invit să faci dacă vrei să înveți Pyhton, e să accesezi link-ul de mai jos din descriere, unde vei primi acces la un minicurs gratuit, de peste 2 ore, în care poți să înveți foarte ușor Pyhton, și bineînțeles, pe înțelesul tău, pentru că acolo mă vei găsi pe mine explicându-ți toate aceste lucruri pas cu pas.

Odată ce ai învățat Python sau ai prins măcar sintaxa de bază, ți-ai descărcat un IDE, ai început să rezolvi anumite probleme, să faci câteva print-uri, să îți dai seama cum funcționează programarea, e timpul să aplici acele lucruri, să faci chestiile practice, iar apoi e timpul să mergi la next level, next level însemnând “ok, am cam înțeles cu ce se mănâncă programarea, cred că ar fi potrivită pentru mine, acum care ar fi următorul pas? Ce ar trebui să fac eu pe mai departe astfel încât să obțin acel job pe care mi-l doresc?”. Păi, în primul rând, trebuie să te gândești la aria pe care vrei să mergi. Ce anume vrei să faci în IT? Poți să rămâi cu Python și să mergi mai departe să construiești fie site-uri web, fie să faci scripting, fie să construiești diferite aplicații pe care le poți face folosind Python sau poți să te îndrepți către altceva.

Dacă îți dorești web development, atunci îți recomand să mergi în zona de JavaScript, în zona de HTML, CSS șamd. Dacă vrei să faci mobile application development, atunci poți să mergi în zona de Java sau Kotlin. Dacă vrei să faci, de exemplu, programarea jocurilor, atunci C++ te-ar putea ajuta foarte mult. Deci, trebuie să te gândești foarte bine cam ce ai vrea să faci, și aici intervine munca ta, un research pe care tu va trebui să îl faci. Uită-te cam ce job-uri există și lasă la o parte… de fapt lasă la o parte job-urile.

Gândește-te: “Ok, ce aș vrea eu să fac?” sau “Ce mi-ar plăcea să fac în fiecare zi chiar dacă nu aș fi plătit pentru acel lucru? Ce aș face cu plăcere? Păi aș dezvolta jocuri, aș crea site-uri, aș face chestia asta, aș face chestia asta”. Ok, și atunci, odată ce ai cel puțin unul sau două răspunsuri la această întrebare, poți să mergi mai departe și să faci research pe acel topic ca să îți dai seama ce limbaj de programare, ce fel de tehnologii, cam ce fel de experiențe ai nevoie ca să faci toate acele lucruri. Dacă vrei să aflii mai multe detalii despre acest subiect, am creat un video al cărui link o să îl găsești mai jos în descriere sau chiar aici undeva sus, unde poți să vezi cum poți să începi în domeniul IT, care ar fi câțiva pași pe care tu să îi iei astfel încât să ajungi, să zicem de la zero, la angajare sau la o carieră în acest domeniu. 

Ok, odată ce ți-ai ales tehnologia pe care vrei să mergi și ai înțeles cam care ar fi limbajele de programare pe care să le înveți, alege acele limbaje de programare, începe să înțelegi sintaxa de bază și, odată ce cunoști sintaxa de baza, știi să folosești, poate e vorba de Java, de exemplu, sau de C++.

Să zicem că e vorba de Java, înțelege conceptele, cum scrii codul în Java? Care este sintaxa pe care o poți folosi? Ce înseamnă OOP? Cum folosești OOP în Java? Odată ce toate aceste lucruri sunt clare, e timpul să mergi la următorul nivel și să începi să construiești diferite aplicații, diferite proiecte personale, care să îți dea mai multă încredere în tine și în abilitățile tale, și bineînțeles să îți dezvolte aceste abilități. Dar, ca să faci lucrurile și mai simple pe viitor, îți recomand să mergi la next level, adică: “am învățat limbajul de programare, acum este timpul să învăț un framework”.

Un framework e un set de funcții, un set de programe prescrise de către altcineva care te vor ajuta pe tine să construiești mult mai rapid ceea ce vrei să construiești.

De exemplu, dacă vrei să faci programare web și vrei să te ocupi de zona unui site, atât partea de frontend, cât și partea de backend, atunci pe zona de frontend ai putea să iei în considerare AngularJS sau ReactJS. Dacă vrei să faci zona de backend, atunci poți să te gândești la NodeJS sau la VueJS. Toate aceste lucruri te ajută să dezvolți aplicațiile pe care tu ți le dorești mult mai rapid fără să pierzi tu timpul să scrii codul de la zero, pentru că sunt foarte mulți oameni care au contribuit deja, s-a format o comunitate în jurul acestor limbaje de programare pentru că, cu fiecare limbaj de programare, poți să construiești altceva sau poți să construiești anumite lucruri mai bine. Ei bine, această comunitate, în momentul de față lucrează activ la dezvoltarea acestor framework-uri care te vor ajuta pe tine să faci lucrurile mult mai rapide. 

Lasa un comentariu cu ce limbaj de programare ai învățat tu prima dată. Care a fost primul tău limbaj de programare în care ai scris cod, like ever? Pentru mine a fost C sau C++. Sunt curios care a fost pentru tine. Scrie in sectiunea de comentarii de mai jos 👇

Limbaje de programare in functie de aria din IT

In continuare, te invit sa urmaresti acest video in care vorbesc despre limbajele de programare, in functie de aria din IT pe care doresti sa te specializezi:


Curios de cum poti incepe in IT?


Tehnologia se dezvolta. Apar gadget-uri noi, aplicatii noi, software-uri care ne fac viata mai usoara. Sistemele de operare, aplicatii sunt actualizeaza constant, sunt slefuite constant, sunt perfectionate. Asa suntem si noi oamenii, perfectibili, iar pentru asta avem nevoie si noi sa ne actualizam si dezvoltam constant. Avand in vedere ca toate acestea creeaza o cerere foarte mare de specialisti IT:

Misiunea mea este să ajut 100.000 (1% din populatia Romaniei) oamenii să-și descopere vocația, să genereze mai mulți bani și să devină liberi cu ajutorul tehnologiei.

Educatia este la un click distanta, iar noi trebuie doar sa o accesam. Alatura-te platformei de cursuri IT by Ramon Nastase si da START-ul in IT, de la zero pana la angajare. Intra aici: https://training.ramonnastase.ro/

Cursuri IT - Ramon Nastase

Spor la invatat iti doresc,

Ramon Nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie