fbpx
Cum sa ceri o marime de salariu

Te intrebi si tu care-i semnul pe care trebuie sa il urmaresti ca sa ai un salariu mai mare?

Crezi ca exista vreun semn care iti indica momentul oportun pentru a putea cere mai mult pentru ceea ce lucrezi, pentru munca ta? 

Daca raspunsul este „DA”, atunci hai sa disutam mai multe despre acest subiect.

Intrebarea aceasta o am inca de saptamana trecuta, unde, in timpul live-ului, Razvan a venit si a punctat o tema foarte buna de discutie.

Aici, planul meu este acesta: 

Daca tu esti capabil sa oferi un anumit set de valori unei anumite companii, compania respectiva o sa te rasplateasca in functie de ceea ce tu ii oferi.

Adica tu vii si spui: 

„Acesta e setul meu de abilitati – eu stiu in momentul de fata sa construiesc un site basic. Daca acesta este nivelul meu, atunci voi fi platit cu o anumita suma.”

Firma de asemenea, iti va spune: 

„Ok, noi avem nevoie sa ne ajuti sa construim business-ul nostru SAAS, dar tu stii sa faci doar partea de form contact si zona de logare. Pentru asta noi iti oferim un 3000- 3500 de lei pe luna.”

Sa revenim la cazul lui Razvan: El este un junior developer si a inceput sa construiasca („sa build-uiasca”) la abilitatile sale. Si au trecut 8 luni.
Intrebarea pe care poti sa ti-o adresezi, daca te afli in papucii lui Razvan, este: 

„Cat de mult s-au schimbat abilitatile mele din momentul in care m-am angajat, pana in acest moment in care ma aflu acum?”

Adica 8 luni mai tarziu, cat ai crescut din punct de vedere al skill-urilor?
Daca la inceput ai stiut Java, HTML si CSS, acum ce ai adus nou la cunostintele tale? Ai invatat si baze de date? Ai invatat Angular? Ai invatat sa iti scrii codul mai bine, sa il documentezi? Ai invatat principii de project management? Te-ai integrat in echipa? Ti-ai atins indicatorii pe care ti i-a setat compania asta?
Care din aceste elemente sunt indeplinite de catre tine?

Odata ce poti arata evolutia ta, anagajatorul va trebui sa vina langa tine si sa iti creasca salariul, doar pentru ca tu te-ai dezvoltat in tot acest timp. Clar, investeste in ceva ce creste, se dezvolta si aduce mai multa valoare companiei.

3 Piloni de sustinere
Bine, tot vorbesc de evolutie, dar ce reprezinta de fapt, ea atat pentru angajator cat si pentru tine?

Ei bine, e nevoie sa ai in vedere cei 3 piloni de sustinere dupa care sa te ghidezi:

1. Skill-urile: tehnice (ce adaugi nou la cunostintele tale)

2. Team Work (cum te-ai integrat cu ritmul lor de munca)

3. Indicatorii de performanta: KPIs (sunt indicatorii tai de performanta care ti-au fost atribuiti. Aici va trebui sa stii daca i-ai atins, i-ai depasit sau esti sub acestia.

Daca dupa aceasta analiza, niciuna din elementele de mai sus nu sunt valabile, nu iti recomand ca in luna a 8-a sa ceri o marire de salariu, ci iti recomand sa mergi pe cifra rotunda.

De exemplu: Dupa 12 luni, sa zicem, ca ai inceput la 3000 de RON. Poti merge la angajator si sa ii prezinti schematic analiza ta spunandu-i exact ce ai reusit sa faci (sa atingi indicatorii de performanta, sa cresti de la un punct, sa ii arati proiectele la care ai lucrat in cadrul firmei, sa ii mentionezi ca te-ai integrat asa bine cu echipa si astfel ai devenit productiv.

Asadar si prin urmare, doresti sa iti cresti venitul. Intreaba-l ce alt proiect iti poate oferi.

Atentie! Marirea de salariu nu se bazeaza pe cat timp ai stat tu in compania respectiva.

Cunosc oameni care au stat la o companie 10, 15, 20 de ani si au acelasi venit. Ceea ce inseamna ca ei au ramas la acelasi nivel.

In IT nu prea e posibil asta deoarece IT-ul te obliga sa te dezvolti si sa treci la urmatoarea etapa, pentru ca daca nu faci asta, o sa vina tehnologia peste tine si o sa te ia pe sus si nu o sa ajungi mai departe.

Adica poate veni cineva si sa imi spuna ca stie ceva specific, insa poate acel ceva era actual acum 3 ani de zile insa acum nu mai e. Ce poate sa faca el? Ori se pune pe invatat, ori vine cineva si ii ia locul.
Asa functioneaza IT-ul. 

Lucrurile avanseaza atat de mult si de repede incat este necesar ca si tu sa evoluezi soft, hard. Daca simti ca esti depasit de situatie sau simti ca nu mai poti sa tii pasul, atunci trebuie sa te recalibrezi. Poti sa treci intr-o pozitie de project manager, treci intr-o pozitie de manager, treci intr-o pozitie diferita la o alta companie sau faci altceva.

Reconfigureaza traseul daca simti ca locul tau nu mai este acolo! 
Ce te rog sa faci in acest moment este sa iti raspunzi la intrebarea: 

„Eu ce am reusit sa fac anul acesta?”

Stiu ca si tu crezi ca anul acesta nu este un an pierdut! Cel putin sper ca asa este.Gandeste-te ce lectii ai avut de invatat atat la job cat si acasa.
Poate anul acesta ai trecut de teama de a invata un nou limbaj de programare. Poate anul acesta ai trecut de teama ta de a conduce un proiect. Poate anul acesta ai reusit sa finalizezi 3 proiecte pe care ti le-ai propus. Poate anul acesta ti-ai dezvoltat portofoliul. Poate anul acesta i-ai prezentat managerului tau modelul acesta de analiza asupra cresterii tale si ti-ai crescut venitul.

Pentru ca toti angajatorii isi doresc oameni mai buni, mai inteligenti, care progreseaza, care cresc. Indiferent de nivelul la care ai fost in momentul in care te-ai angajat. Si angajatorii isi doresc ca tu sa devii mai bun.
Ei vor sa te plateasca mai mult. Insa de ce oare? Pentru ca dezvoltandu-te, reusesti sa le generezi lor un venit mai mare. E win-win!

Si atunci ei te vor bonusa cu o parte din profitul pe care tu il vei produce.
Deoarece oamenii sunt cel mai important element din companie. Iar un angajator competent contientizeaza acest lucru esential.
Si daca ajungi sa nu fii platit in companie pe baza valorii pe care tu o oferi, trebuie sa te intrebi:

„Ceea ce eu castig, este pe merit? E prea mult, e prea putin?”
Iti spun asta deoarece in momentul in care te angajezi, venitul este mai mare fata de cat meriti tu. Pentru ca tu tocmai ce te-ai angajat!

Tu nu produci nimic pentru compania respectiva in primele saptamani si luni. Inca nu esti familiarizat cu ritmul lor de munca, nu stii exact care este procesul lor de meeting-uri, care e proiectul si care e clientul.
Si e normal!

De aceea ai o perioada de 3 – 6 luni in care inveti tehnologiile lor, in care inveti modul in care fac ei lucrurile intern, in care inveti clientii, in care inveti proiectele si toate cele reprezentative firmei.

Vreau sa tii minte ca fiecare companie are un proces de knowledge transfer. Adica vei avea o introducere – o perioada care dureaza cateva saptamani, dupa care ai parte de training-ul de cunostinte pe care tu le vei folosi in cadrul firmei.

Bineinteles, daca, in decurs de 18 luni nu primesti nimic, asta e un semn de alarma si ai face bine sa pui aceasta problema in fata managerului.

Vrei sa faci reconversie profesionala in Securitate IT cu un salariu de pana la 9.237 RON?

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT in mai putin de 12 luni, pornind de la zero

➡️ Doresti reconversie profesionala in Securitate Cibernetica? Aplica acum pentru o discutie pentru a afla cum poti face reconversie profesionala in Securitate IT in 9 – 12 luni, pornind de la zero: LINK

SecuritateIT.com
cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie