In acest articol continuam seria despre utilitare in Linux care ne vor face “viata mai usoara” si vorbim despre comprimarea si arhivarea fisierelor in Ubuntu Linux. Hai sa incepem !

In articolele precedente din seria #InvataLinux am vazut cum putem instala Ubuntu intr-o masina virtuala (impreuna cu cateva comenzi de baza). Am vazut cum putem creea, modifica si sterge anumite fisiere (si continutul acestora) sau foldere si chiar cum putem administra partea de retelistica din terminalul Linux.

3)  Comprimarea si Arhivarea  Fisierelor in Ubuntu Linux din Terminal

         Urmatorul utilitar se refera la comprimarea (reducerea dimensiuni pe disk) fisierelor sau a folderelor cu scopul de a reduce marimea acestora pe Hard Disk (sau SSD). Este un procedeu extrem de utilizat (mai ales pe servere) si se foloseste astfel:

#zip nume_comprimare.zip fisier1.txt fisier2.txt fisier3.txt

        Arhivarea fisierelor reprezinta doar gruparea lor intr-un singur pachet. Arhivarea nu reduce dimensiunea unui fisier sau folder de pe disk. Iata cum putem face arhivarea din terminal in Ubuntu Linux:

#tar -cvf arhiva1.tar fisier1.txt fisier2.txt fisier3.txt

comprimarea si arhivarea fisierelor in ubuntu linux

Acum ca stim de arhivare si comprimare, le putem combina. Adica putem arhiva mai multe fisiere dupa care le putem comprima pentru a obtine o stocare mai eficienta pe disk, a acestora:

#tar -cvf arhiva1.tar fisier1.txt fisier2.txt fisier3.txt

#zip arhiva1.tar.zip arhiva1.tar

Astfel, dupa cum poti vedea si in exemplul de mai sus, fisierul arhivat si comprimat are terminatie “.tar.zip“. Acesta este un caz, dar in Internet gasim tot timpul si alte forme de comprimare precum:

  • .gz
  • .rar
  • .xz
  • .bz2
Citeste si:  Ce este o Retea ? | Introducere in Retele de Calculatoare | Invata Retelistica #1

Hai sa mai luam un exemplu cu unul dintre acestea:

#tar -cvf arhiva1.tar fisier1.txt fisier2.txt fisier3.txt

#gzip arhiva1.tar

Si iata un “artificiu” un mod si mai usor de a face arhivarea si comprimarea dintr-o singura comanda:

#tar -czvf arhiva1.tar fisier1.txt fisier2.txt fisier3.txt

Pentru a vedea cum sa pui in practicac aceste 2 utilitare iti recomand tutorialul de mai jos:

 

Te Felicit si iti Multumesc 🙂

        Te Felicit pentru ca ai ales sa inveti mai multe si sa devi mai bun si iti multumesc pentru interes si atentia acordata. In acest articol ai aflat cum putem comprima si arhiva fisierele in Ubuntu Linux.

Da un SHARE acestui articol si ABONEAZA-TE la canalul de YouTube pentru a fi la curent cu ultimele tutoriale! Conecteaza-te cu mine pe LinkedIn !

Descarca #eBook + “Manual de Comenzi Cisco

ebook gratuit retelistica ramon nastase


 

Comments


Ramon

Numele meu este Ramon Nastase, am 23 de ani si sunt Pasionat de IT&C (Retelistica, Linux, Securitate), Training si Dezvoltare Personala. Misunea mea este sa te ajut pe tine sa-ti atingi potentialul maxim in cariera ta din domeniul IT. Practic retelistica de 7 ani, iar in prezent sunt certificat Cisco CCNP R&S si Security, CCNA Voice, CompTIA Security+ si LPIC-102. Livrez cursuri de peste 3 ani, am instruit peste 200 de studenti, si in prezent am postat peste 130 de tutoriale pe YouTube. Toate acestea spun despre mine ca sunt persoana potrivita care sa te indrume, mai departe, pe calea ta din domeniul IT.

Related Posts

Tutoriale

Tutoriale IT

Aceste tutoriale fac parte din seria #TutorialeIT si au scopul de a demonstra diferite concepte care tin de domeniul IT (fie ca este vorba despre Virtualizare, administrare de Servere Windows sau diferite concepte care tin Read more…

Tutoriale

Curs Linux pentru Incepatori

Curs Linux pentru Incepatori GRATUIT pentru oricine doreste sa invete mai multe despre acest Sistem de Operare Linux (cu distributii precum Ubuntu, CentOS, Debian etc.), modul de lucru din linia de comanda (CLI), administrarea de Read more…

Tutoriale

Curs Retele de Calculatoare

Curs Retele de Calculatoare GRATUIT pentru oricine doreste sa invete mai multe despre retele, echipamente de retea si elementele care le compun. SummaryReviewer AdiReview Date 2017-10-19Reviewed Item Curs Retele de Calculatoare | #InvataRetelistica | RamonNastase.roAuthor Read more…