In acest articol vom discuta despre lucrul cu foldere si fisiere in Ubuntu Linux. Aceea ce vom studia in urmatoarele randuri este general valabil pentru toate distributiile de Linux si Unix. Hai sa ne apucam de treaba !

In articolul precedent am vorbit despre retelistica in Linux (cum putem configura o adresa IP pe Ubuntu, cum putem adauga un default gateway etc.). Acum a venit momentul sa trecem la discutia despre foldere si fisiere in Ubuntu.

Lucrul cu Fisiere in Ubuntu

Hai sa o luam cu inceputul:

1) Crearea unui fisier

Pentru inceput sa vedem cum putem crea un fisier folosind terminalul in Ubuntu. Pentru a face asta trebuie sa aplicam urmatoarea comanda:

#touch file1.txt

Dupa cum poti sa vezi acest proces este unul extrem de simplu, la fel de simple vor fi si urmatoarele.

cum-creez-un-fisier-in-ubuntu-linux-ramon-nastase

2) Vizionarea continutului fisierelor

Pentru a vedea continutul unui fisier avem mai multe optiuni (in functie de ce locul si informatia pe care o dorim).

#cat file1.txt

Comanda #cat (care provine de la concatenate) ne va afisa in Terminal tot continutul fisierului, indiferent de numarul de linii pe care il are acesta. Pe langa aceasta comanda mai avem si altele care ne pot ajuta sa filtram rezultatul afisat.

#head  file1.txt
#tail file1.txt

Comanda #head ne va arata primele 10 linii din fisier (by default), iar comanda #tail ne va afisa ultimele 10 linii din fisier. Daca adaugam argumentul -n, putem specifica cate linii dorim sa vedem:

#head -n 4 file1.txt
#tail -n 4 file1.txt

Mai avem o optiune destul de interesanta pentru a vedea fisierul intr-un mod mai ordonat si segmentat. Aceasta comanda este:

#more file1.txt

Urmareste tutorialul pentru a vedea cum poti aplica fiecare din aceste comenzi:

3) Copierea, Mutarea si Redenumirea fisierelor

        Cand vine vorba de copierea, mutarea sau redenumirea unui fisier avem la dispozitie urmatoarele comenzi:

#cp file1.txt copy_file1.txt

cum-copiez-un-fisier-din-terminal-in-linux-1

Dupa cum poti vedea, in exemplul de mai sus am folosit comanda “#diff file1.txt copy_file1.txt”. Aceasta comanda compara cele 2 fisiere si daca exista diferenta intre acestea le va afisa. In cazul de fata fisierele sunt identice, deci aceasta nu ne va afisa nimic.

#mv file1.txt Folder/
#mv file1.txt fisier.txt

mutarea-si-redenumirea-fisierelor-in-ubuntu-linux-ramon-nastase

Prima comanda va muta fisierul “file1.txt” de pe Desktop in folderul “Folder”, iar cea de a 2 a comanda va redenumi fisierul nostru intr-un fisier cu numele “fisier.txt“.

Citeste si:  De cate calorii am nevoie pentru a slabi ? | Totul despre Calorii

4) Stergerea fisierelor

Cand vine vorba de stergerea unui fisier lucrurile sunt extrem de simple (la fel ca si celelalte operatii discutate pana acum):

#rm file1.txt
#rm file2.txt file3.txt
#rm *

cum-stergi-folder-si-fisiere-in-ubuntu-linux-din-terminal

Prima comanda va sterge fisierul “file1.txt”, cea de a 2-a va sterge ambele fisiere, iar cea de a 3-a (#rm *) va sterge tot continutul dintr-un folder. Urmareste acest tutorial pentru a invata mai multe:

Lucrul cu Foldere (Directoare) in Ubuntu

      In aceasta sectiune vom vorbi despre Foldere, si mai exact cum putem crea, copia, muta, redenumii si sterge unul sau mai multe foldere.

1) Crearea unui Folder

Pentru a crea un folder din Terminal trebuie sa dam urmatoarea comanda:

#mkdir Folder

Atat ! E un procedeu extrem de simplu (la fel ca si celelalte discutate pana acum). Singura “problema” cu toate aceste comenzi este: in ciuda faptului ca sunt simple si relativ usor de retinut, ele incep sa se adune, incep sa fie din ce in ce mai multe comenzi care trebuiesc tinute minte.

Singurul mod prin care le poti retine este sa pui in practica !

2) Copierea, Mutarea si Redenumirea Folderelor

Pentru a copia un  folder (impreuna cu continutul lui) vom folosi tot comanda cp, la care vom adauga argumentul -r:

#cp -r Folder/ Folder2/

De asemenea, mutarea si redenumirea se fac prin folosirea comenzii #mv la care adaugam argumentul -r:

#mv -r Folder/ Folder2/ //va muta Folder in Folder2
#mv Folder/ Group1/ //va redenumi folderul

 cum-creez-si-sterg-un-folder-si-fisier-in-ubuntu-linux-din-terminal

3) Stergerea unui Folder

Pentru a sterge un folder impreuna cu tot continutul lui, trebuie sa execum urmatoarea comanda:

#rm -rf Folder/

Aceasta comanda il va sterge cu totul de pe disk:

-r = executa recursiv comanda (pe tot continutul folderului)

-f = forteaza stergerea

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe:

 

Te Felicit si iti Multumesc 🙂

        Te Felicit pentru ca ai ales sa inveti mai multe si sa devi mai bun si iti multumesc pentru interes si atentia acordata. In acest articol ai aflat cum putem comprima si arhiva fisierele in Ubuntu Linux.

Da un SHARE acestui articol si ABONEAZA-TE la canalul de YouTube pentru a fi la curent cu ultimele tutoriale! Conecteaza-te cu mine pe LinkedIn !

Descarca #eBook + “Manual de Comenzi Cisco

ebook gratuit retelistica ramon nastase


 

Comments


Ramon

Numele meu este Ramon Nastase, am 23 de ani si sunt Pasionat de IT&C (Retelistica, Linux, Securitate), Training si Dezvoltare Personala. Misunea mea este sa te ajut pe tine sa-ti atingi potentialul maxim in cariera ta din domeniul IT. Practic retelistica de 7 ani, iar in prezent sunt certificat Cisco CCNP R&S si Security, CCNA Voice, CompTIA Security+ si LPIC-102. Livrez cursuri de peste 3 ani, am instruit peste 200 de studenti, si in prezent am postat peste 130 de tutoriale pe YouTube. Toate acestea spun despre mine ca sunt persoana potrivita care sa te indrume, mai departe, pe calea ta din domeniul IT.

Related Posts

Tutoriale

Tutoriale IT

Aceste tutoriale fac parte din seria #TutorialeIT si au scopul de a demonstra diferite concepte care tin de domeniul IT (fie ca este vorba despre Virtualizare, administrare de Servere Windows sau diferite concepte care tin Read more…

Tutoriale

Curs Linux pentru Incepatori

Curs Linux pentru Incepatori GRATUIT pentru oricine doreste sa invete mai multe despre acest Sistem de Operare Linux (cu distributii precum Ubuntu, CentOS, Debian etc.), modul de lucru din linia de comanda (CLI), administrarea de Read more…

Tutoriale

Curs Retele de Calculatoare

Curs Retele de Calculatoare GRATUIT pentru oricine doreste sa invete mai multe despre retele, echipamente de retea si elementele care le compun. SummaryReviewer AdiReview Date 2017-10-19Reviewed Item Curs Retele de Calculatoare | #InvataRetelistica | RamonNastase.roAuthor Read more…