fbpx

Salutari ! Recent am publicat un nou video pe YouTube (zic eu foarte interesant si cel mai bun al meu de pana acum) despre: „Cum sa devii un Freelancer ?

Acum poate te intrebi: „Hmm… ce este un freelancer ?„,

De ce as vrea sa fiu un freelancer ?” sau

„De ce sa ma stresez sa ajung un freelancer ?

Ei bine, un FREELANCER este o persoana care nu este angajata intr-o firma, ci este (el in sinea lui) o firma care lucreaza cu unul sau cu mai multi clienti (firme). El este propriul lui sef!

Practic un freelancer este o persoana care lucreaza independent cu o firma pe baza de proiect.

In momentul in care proiectul s-a terminat, si contractul dintre cele doua entitati (freelancer si firma) s-a incheiat.

Hai sa vedem in detaliu acest subiect!

Diferenta dintre a fi Angajat sau Freelancer

Practic aici intervine ideea de mindset. Mindset de angajat vs mindset de freelancer (sau poate chiar de antreprenor). Te invit sa urmaresti video-ul de mai jos pentru a vedea care este diferenta dintre cele 2 tipuri de mentalitati si de activitati:

Un Freelancer este propriul lui sef

Exista acea expresie cunoscuta, legata de bani care suna asa „cat muncesti, atat faci„. Intr-adevar asa este, luand in calcul si tipul de serviciu pe care il oferi ca freelancer.

Freelancer-ul care colaboreaza cu un client pe un proiect are inainte de toate un lucru de facut: sa isi faca cunoscut serviciul pe care il ofera intr-un mod cat mai profesionist, egal cu nivelul cu care indeplineste o sarcina. Putem spune ca seful a facut rost de un nou proiect (spun asta pe un ton amuzat).

Dupa asta stabileste impreuna cu clientul conditiile de realizare a produsului / serviciului, costul acestuia si deadline-ul (timpul limita in care trebuie sa se incadreze).

De aici incepe ca el sa fie propriul lui sef. Isi imparte activitatile astfel incat sa se incadreze in deadline (recomand sa se intample asta chiar mai devreme de data stabilita, daca se respecta si doreste sa impresioneze) si sa livreze la calitatea stabilita cu clientul (sau chiar una mai buna).

freelancer

Poate sa nu lucreze toata ziua?

Desigur!

Atata timp cat nu trebuie sa aibe sedinte sau sa comunice activ cu clientul cu care colaboreaza.

Cu alte cuvinte ai o libertate foarte mare atunci cand esti propriul tau sef. Ai doar 3 lucruri mari de respectat:

  • intelegerea cerintei clientului
  • timpul tau de lucru pana la finalizare
  • calitatea la care livrezi si respectarea deadline-ului

De ce sa devii Freelancer?

Hai sa-ti dau cateva beneficii pe care sa le iei in considerare:

1) LIBERTATEA – da, sfanta libertate. Nu ai un program fix de lucru (lucrezi cand vrei, cat vrei si cu cine vrei). Ai nevoie doar de un laptop si o conexiune la internet.

2) PROIECTE VARIATE – iti poti alege orice arie (a IT-ului – si nu numai) pe care o doresti, castigi putina experienta acolo si ai sansa de a alege DOAR proiectele care te PASIONEAZA.

3) ESTI MAI BINE PLATIT – in postura de freelancer vei fi, in general, mai bine platit decat daca ai face aceeasi munca din postura de angajat.

4) ESTE TRENDUL IN INDUSTRIE – tot mai multe firme incep sa colaboreze cu consultanti (sau freelanceri) pentru diferite proiecte in care au nevoie de persoane bine si foarte bine calificate pe o anumita arie.

+ statul in momentul de fata incurajeaza acest lucru (ex: ca PFA – Persoana Fizica Autorizata – vei plati un impozit mult mai mic – 10% sau ±30%, depinde de venit – fata de cel pe care il platesti din postura de angajat – 43% din venitul brut)

Acestea au fost doar cateva beneficii pe care le poti avea din postura de freelancer / consultant.

Nu mai vreau sa lungesc vorba, asa ca te invit sa urmaresti video-ul de mai jos:

Cum sa-ti imparti timpul?

Timpul oricum trece, de ce sa nu stapanesti tu activitatile pe care le ai in agenda?

Acum mult timp, in liceu eram haotic, asta era stilul meu. Faceam ceva dupa cum simteam, nu era ceva gresit, insa lipsea structura. Cum am inceput sa colaborez cu tot mai multe persoane, sa am intalniri de businezz, call-uri si diferite sedinte, am inceput sa pretuiesc tot mai mult disciplina si planificarea propriului program. Asa am inceput sa vad cu alti ochi un „orar”, care pentru mine in copilarie insemna program obligatoriu la scoala, cu trezit devreme cu tot.

Iti spun asta pentru ca in viata iti poti controla propriul program. Ca freelancer e esential sa stii sa-ti imparti timpul. Nu e nevoie sa las totul ca in adolescenta, oamenii se pot schimba.

Astazi te poti apuca deja sa iti scrii intr-o agenda punctele cheie ale fiecarei zile. Nu trebuie sa fie complexe, complicate sau incarcate. Trebuie sa fie doar originale si personale (puse pe hartie de tine). Un freelancer bun stie ce are de facut, e simplu.

Lipsa de directie, nu lipsa de timp este problema. Cu totii avem parte de zile de 24 de ore.

Zig Ziglar

Astfel fii cel care isi cunoaste directia – char ceea ce iti scrii in agenda zilnica.

Care e MINDSET-ul necesar pentru a avea succes?

Pana acum nu am deschis acest subiect pentru ca este unul non-tehnic.

Desi la inceput poate te intrebi ce legatura ar putea avea mindsetul cu freelancingul in IT, iti vei da seama ca fac parte din acelasi lucru. Mai simplu spus, mindsetul te ajuta sa ajungi la urmatorul nivel.

Daca pana o vreme ti-au ajuns avantajele primite odata cu postul de „angajat”, acum e clar ca mindsetul spune STOP. Te impinge catre ceva ce te scoate din zona de confort si te duce catre ceva ce doresti sa faci full-time. (PS: E clar ca daca ai citit pana aici acest articol, cauti sa fii freelancer si stii ca esti in stare sa devii unu! Felicitari!)

Singurul lucru care sta intre tine si obiectivul tau este povestea de doi lei pe care ti-o tot repeti continuu in minte despre cum tu nu poti reusi.

Jordan Belfort

Fricile, mediul (oamenii nocivi sau cu un esec mare in viata lor pe care ii acceptam langa noi pentru prea mult timp) si educatia din coplarie pot fi factorii cu care ne luptam atunci cand vrem sa facem ceva diferit pentru prima data. E clar ca avem de lucru si pe partea profesionala, daca vrem oricare din noi sa devenim freelanceri, dar si pe partea personala.

Cei mai multi freelanceri dau gres tocmai pentru ca nu au lucrat (deloc sau foarte putin doar) la mindset. Si asta in Romania din pacate e destul de greu de recunoscut.

Iti dau cateva punct cheie pe care sa pui accentul d.p.d.v al propriului mindset de freelancer:

  • Invata sa te conectezi cu ceilalti – te poti duce la diferite grupuri de networking, tine legatura cu cei pe care i-ai cunoscut. Daca esti introvertit, va fi mai ciudat la inceput, insa apoi vei vedea ca fiecare om are un fel de a fi, dar oricine se bucura de putina atentie. Conectarea este esentiala atunci cand esti printre oamenii cu care ai aceleasi preaocupari.
  • Ofera valoare prin interactiunile zilnice pe care le ai cu ceilalti, chiar daca nu iti sunt clienti – e simplu sa fi respectuos si deschis (cu informatiile), pe langa asta, nimeni nu vrea sa lucreze cu „o muratura”.
  • Fa un upgrade la cunostintele (tehnice) pe care le ai din domeniul in care activezi – fii cel care este in pas cu noutatile si care chiar sugereaza imbunatatiri (clientului), atunci cand e cazul.
  • Alege clientii cu care doresti sa lucrezi (si nu te baza pe „nu am incotro”). Daca pana acum lucrat cu cine „ti se dadea” sa lucrezi, de acum incolo tu esti cel care alege cu cine lucreaza. In oricecaz tine cont de faptul ca un client nu are acelsi nivel de expertiza ca tine, el cunoaste doar viziunea finala a proiectului asupra caruia lucrezi. Adapteaza-ti limbajul pentru acest client si ofera-i informatii suplimentare daca e nevoie, astfel incat pe orice segment al proiectului sa va aflati pe aceeasi linie.
  • Tine-te de promisiune – oricum ceea ce va contine proiectul ar trebui specificat si in contract, insa mai mult de atat conteaza ca munca ta finalizata sa intreaca asteptarea clientului. La predare acesta va fi placut surprins, ba chiar se poate sa iti mai ofere un nou proiect ori te poate recomanda unei cunostinte.
  • Creaza-ti un portofoliu care contine mostre din proiectele tale anteriorare – prin acesta, viitrul client stie la ce calitate sa se astepte si aveti o baza de unde sa incepeti viitoarele discutii despre un posibil proiect.
  • Acum ca am amintit de portofoliu, axeaza-ti atentia si pe propriul brand – din nou e ceva ce nu tine de IT, insa tine de cum esti perceput si recunoscut de catre cei din jur, iar munca ta de acum incolo are o „semnatura”.

La ce sa fii atent ca Freelancer?

De timp am mai discutat pana acum. Mai ales la inceput, timpul de munca si timpul liber sa vor intersecta des, vei incepe sa inveti cum sa le manage-uiesti. Uneori vei munci peste 12 ore, alteori te vei opri la 4 ore. Hai sa trecem peste asta si sa vedem urmatoarele elemente la care sa fii atent:

  • Unii spun ca in freelancing cu cat muncesti mai mult, cu atat castigi mai mult. La inceput de drum e asa, insa apoi, cand incepi sa ai expertiza si calitatea muncii tale creste, vei cere automat o suma mai mare pentru o munca ma exacta si mai calitativa (asta daca te respecti).
  • Fii atent la contractele pe care le semnezi, la deadline-uri si treci peste toate detaliile trecute in acte! Nu vrei sa te trezesti cu surprize.
  • Daca tot vorbim de contracte, analizeaza cu atentie si conditiile in care vei primi plata pentru serviciul oferit si vezi in ce cazuri ce penalizari se aplica.
  • Focus pe mindset – in momentele grele, incomode, vor veni 2-3 prieteni sau fosti colegi de lucru care iti vor spune ca „era mai bine ca angajat”. Nu ii asculta, chiar daca te chinui cateva luni, tu stii pentru ce muncesti si unde vrei sa ajungi.

Stiu ca unele dintre punctele de mai sus sunt incomode, insa fac parte din realitatea in care traim.

Cum sa faci BANI ca Freelancer?

Avantajele cele mai mari pe care ti le ofera freelancing-ul (pe langa libertate de timp) este si posibilitatea de a avea un venit mult mai mare. In video-ul de mai jos iti explic cum poti sa castigi mai multi bani ca freelancer in Romania:

Iti voi enumera cateva site-uri care sunt facute in mod special pentru a gasi proiecte pentru freelanceri sau freelanceri pentru proiecte. Vezi pe ce domenii sunt ele prezente si care e cererea:

  • Lemon.io – platforma dedicata developerilor (programatorilor) care se focuseaza pe calitatea proiectelor si a interactiunii intre freelanceri si companii
  • Upwork.com – una din cele mai mari platforme de freelanceri la nivel mondial, unde se pune accent pe increderea freelancer – angajator, prin afisarea detaliata a istoricului activitatilor la care s-a lucrat.
  • Freelancer.com – o alta platforma printre cele mai populare, in care peste 80% dintre cele mai multe oferte de proiecte sunt din domeniul IT-ului, bazandu-se pe programare.
  • Guru.com –  platforma care isi onoreaza plata catre freelanceri, astfel a devenit si cunoscuta.
  • Peopleperhour.com  – platforma de freelancing unde munca depusa este platita la ora, iar pretul e stabilit dinainte.
  • Codecanyon.net – o platforma pentru programatori, in care iti poti posta munca, iar dupa ce trece de review si atinge standardele de calitate, devin disponibila pentru public.

Ce forma juridica sa alegi ca Freelancer? PFA vs SRL

Pana acum tot ce am discutat despre avantajele de a nu fi angajat, de cum e sa fii propriul tau sef si despre locurile din care iti poti lua viitoarele proiectele pentru inceput.

Dar daca nu vei fi angajat, atunci ce altceva?

Un viitor freelancer are de luat decizia de ce forma juridica sa aleaga astfel incat totul sa fie legal, dar sa-i fie de folos si din punct de vedere a veniturilor pe care le vei avea.

Discutia de aici iti va raspunde mai ales la „Cum fac sa fie legal?” si la „Ce forma juridica sa aleg?”

In primul rand hai sa lamurim notiunile cheie:

  • PFA – Persoana Fizica Autorizata
  • SRL – Societate cu Raspundere Limitata

Imi place sa le diferentiez spunand ca PFA-ul este o „imbracaminte juridica”, iar un SRL este o firma in toata regula.

Subliniez faptul ca din punct de vedere fiscal, poti fi platit pentru munca ta ca freelancer doar daca esti autorizat pentru activitatea pe care o desfasori.

Stiu ca primul gand are legatura cu raspunderile pe care le ai cu un PFA sau cu un SRL. Ei bine, ca sa simplific intreg procesul si ca sa te linistesc, daca esti la inceput de drum iti recomand din start PFA. SRL-ul poti face mai tarziu (sau in paralel), nu te speria, insa stiu ca siguranta si gandul ca ai toate taxele platite inseamna mult atunci cand te rupi de angajator.

Avantajele unui PFA

Hai sa iti enumar cateva avantaje daca doresti sa iti faci PFA:

  1. Poti „scoate” banii din firma oricand doresti (in comparatie cu SRL-ul, unde ai de asteptat dividendele si ai de platit si impozit pe ele 16%), iar asta e important atunci cand esti chiar la inceput si ai nevoie de bani.
  2. In PFA poti foace foarte usor contabilitatea (fara a avea nevoie sa colaborezi cu un contabil). Pe langa asta, ai avantajul de a avea putine declaratii anuale de facut.
  3. Costul de realizare este mic, ajungand la maxim 230-300 RON, iar timpul de ateptare este scurt. Daca tot vorbim aici de „cum e la inceput”, m-am gandit sa iti dau link-ul catre cele 8 documente necesare pentru a-ti face un PFA.
  4. Impozitul la PFA se face pe profit (Daca scazi din venituri cheltuielile, vei obtine profitul). In video-ul de mai jos detaliez si acest subiect.
  5. Poti deduce cheltuielile afacerii si celelalte pe care le declari (spatiu in care lucrezi si in care locuiesti, calatoriile sau altele care sunt implicate in activitatea ta.)

In aceasta sectiune iti prezint intr-un tutorial video forma juridica pe care sa o alegi daca doresti sa devii freelancer. Tu decizi care sa fie PFA sau SRL 🙂

Afla din acest clip avantajele si dezavantajele de a-ti face un PFA si familiarizeaza-te cu notiunile: venituri, cheltuieli si profit.

Nu e nevoie sa te decizi azi, insa e bine sa cunoscti detaliile si sa te pregatesti sa iti pui bani de-o parte pentru a-ti acoperi cateva luni pana iti vei pune firma pe picioare 🙂

Ce stil de lucru iti doresti? Freelancer vs Angajat

Dupa cum spuneam si mai recent in acest articol, unul dintre avantajele principale din a fi freelancer este ca-ti ofera libertatea de a alege (de unde sa lucrezi, pentru ce perioada de timp, cu cine sa lucrezi etc.).

Totusi, multi freelanceri au fost angajati la inceput de cariera. Asta pentru ca a fi angajat ofera un nivel superior de siguranta, plata este stabila, salarul „intra pe card” in fiecare luna in aceeasi data, iar responsabilitatea este mai mica fata de freelancer. Insa si nivelul de libertat este mai scump, platesti cu zilele si cu anii.

In video-ul de mai jos vorbesc mai in detaliu despre acest aspect:

Interesat in continuare de Freelancing prin Upwork?

Te invitam sa te inscrii in cadrul platformei educationale TeachBit si sa parcurgi cursul de Digital Freelancing prin Upwork.

Cursul de Digital Freelancing te va ajuta sa pui in practica pasii pentru a deveni un Freelancer, cu un minim de experienta, din care sa castigi un venit in plus de 100 de Dolari (aprox. 400 RON) pe saptamana lucrand part-time de oriunde.

Cursul de Digital Freelancing, structurat pe perioada a 12 saptamani, te va lua de la zero si te va duce in punctul in care sa castigi 100 Dolari/saptamana (400 Dolari pe luna) cu un program de lucru part-time (20 de ore). 

Dupa cele 12 saptamani de curs, iti vei aloca urmatoarele 8 saptamani (2 luni) pentru achizitia de clienti (etapa in care vei lua legatura cu potentiali clienti).

Astfel in 6 luni de zile vei fi capabil sa generezi venit in mod constant prin platforma UpWork, ca freelancer, lucrand cu clienti din intreaga lume.

Venitul poate sa difere in functie de timpul alocat, nivelul abilitatilor tehnice si a proiectelor la care vei lucra.

TeachBit Freelancing in IT Ramon Nastase

Multa bafta iti dorim,

Ramon Nastase & echipa TeachBit

O zi cu spor !
cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie