fbpx

Ce poti face cu limbajul de programare Java?

Te salut si iti urez bun venit la un nou tutorial din seria “Invata Programare”! In acest tutorial vom vorbi despre limbajul de programare Java si cum acesta iti poate fi de folos. Vei afla cat de mult ti se potriveste acest limbaj prin cateva exemple de folosire a lui pe care ti le voi da. Desigur, nu vorbesc despre Java doar pentru a te face curios sau curioasa. Am pregatit, de asemena, un set de tutoriale din care poti sa inveti mai exact cum sa programezi in acest limbaj si care sunt secretele celor ce fac acest lucru zi de zi.

De ce sa invat Java?

Marea majoritate a companiilor de IT cer ca programatorii sa cunoasca foarte bine Java pentru ca este un limbaj foarte raspandit. Cererea pentru programatori Java este tot mai mare deoarece acest limbaj este perfect pentru crearea de aplicatii. Comparandu-l cu C si C++, Java este foarte usor de invatat pentru ca are foarte putine erori. A fost creat special pentru ca programatorii sa nu mai trebuiasca sa rezolve bug-uri in timp ce programeaza. Este foarte bine facut pe partea de pointeri si gestionare a memoriilor, dar mai mult despre asta in video.

Daca nu vrei sa-ti bati prea mult capul cu detalii in care te poti pierde, te sfatuiesc sa inveti Java pentru ca programarea este mult mai rapida in acest limbaj si proiectele tale vor prinde viata mai usor. Este atat de simplu si usor de folosit incat si un incepator poate ajunge sa-l stapaneasca, intr-un timp destul de scurt. Bineninteles, nu este mai usor de inteles decat Python, dar ocupa cu siguranta locul 2 dupa acesta cand vine vorba de principii de programare si sintaxa. Tutorialele Java pe care le-am pregatit pentru tine iti pot fi de un real folos daca vrei sa inveti programarea in acest limbaj si cum sa devii un programator Java cat mai eficient.  

De ce ma pot ajuta in programarea in Java?

Voi vorbi in video de IDE, mai exact despre Eclipse. Acest IDE iti va arata erorile in cod, asa ca nu esre nevoie ca tu sa cunosti sintaxa Java intr-un mod perfect. Cu alte cuvinte, aduce completari codului tau si te ajuta sa programezi fara a fi nevoit sa memorezi linii intregi de cod. Am AICI un tutorial in care iti explic totul despre Eclipse si cum acesta functioneaza, asa ca nu ezita sa dai play si sa inveti cum poti lucra in Eclipse. Iata mai jos un video in care explic pe larg toate acestea:

Java pentru Android

Cererea tot mai mare de Java este justificata prin faptul ca Android este construit in Java. Asta inseamna ca aplicatiile pentru acest sistem sunt facute in Java si ca si tu poti oricand crea o astfel de aplicatie, doar cunoscand limbajul de programare tocmai mentionat. Nu ai nevoie decat de Eclipse si ceva cunostinte solide de Java pentru a dezvolta diverse aplicatii pentru Android. Apartinand de Google, Android este open-source, asa ca poti sa-ti aduci oricand contributia la el.

Tot ce se gaseste in Google Play este creat in Java, iar daca iti vei face timp sa intelegi si sa inveti acest limbaj, o sa ti se para usor sa vezi cum multe aplicatii pentru Android functioneaza. Poate fi fascinant sa faci acest lucru, asa ca te invit sa incepi cu acest video, dupa care sa continui cu tutorialele Java ce le-am pregatit pentru tine. Daca te intrebai ce poti face cu Java, crearea de aplicatii pentru Google Play este o idee. Am disponibil pentru tine un curs de construire a aplicatiilor Android, chiar AICI. Poti afla tot ce te intereseaza si incepe sa creezi ceva interesant de cum ai ajuns sa lucrezi usor in Java si ai inteles tot ceea ce iti este explicat in acest curs.

Java pentru Server Side

Alt lucru pe care il poti face cu Java este sa creezi aplicatii de corporate pentru business-uri foarte mari. Mai exact, sa-l folosesti pe partea de Server Side. IBM si Oracle folosesc tot timpul Java pentru partea lor de aplicatii. Daca vrei sa fii unul din programatorii care lucreaza la acesti giganti din industria IT, este absolut obligatoriu sa cunosti acest limbaj de programare, ba chiar sa fii expert in domeniu. Bineinteles ca este nevoie de mult exercitiu si sa faci nenumarate incercari prin crearea de aplicatii, dar cu rabdare si studiu intens, poti deveni un programator Java bun, mai ales ca acest limbaj de programare este usor de inteles si nu te poti trezi cu erori la fiecare pas atunci cand programezi.

De ce sa incep cu programarea cu acest limbaj?

Daca doar ce te-ai apucat de programare, acest limbaj poate fi unul benefic pentru ca este un bun punct de intrare in domeniu. Nu conteaza daca vrei sa te axezi pe algoritmica, programare GUI sau networking, in Java poti face toate aceste lucruri. In cazul in care nu te-ai hotarat inca, poti sa accesezi tutorialele de Java pe care le-am pregatit pentru tine si sa decizi cat de mult rezonezi cu acest limbaj. Este un limbaj de programare care permite OOP (Object Oriented Programming), deci inca de la inceput, vei avea acces la ceea ce asta inseamna si iti vei da seama de cat puternic este de fapt acest limbaj de programare.

Cat de mare este concurenta cand vine vorba de programarea in Java?

Daca te intrebai cate lume cunoaste programarea in Java, afla ca domeniul IT duce lipsa de astfel de programatori si companiile sunt chiar in cautare de specialisti Java pentru ca cererea de aplicatii in acest limbaj este tot mai mare. Cu alte cuvinte, nu vei intampina probleme in gasirea unui loc de munca daca ajungi sa cunosti acest limbaj de programare si poti crea aplicatii cat mai interesante folosindu-te de el. Exista desigur, si varianta crearii unei aplicatii de succes si comercializarea ei, ceea ce iti poate aduce o considerabila sursa de venit si recunoastere ca programator de succes.

Ce urmeaza?

Cam atat pentru acest articol despre programare. Te invit sa urmaresti acest video si sa te gandesti bine la avantajele pe care acest limbaj de programare ti le ofera. Daca vei ajunge sa cunosti Java destul de bine, iti va fi mult mai usor sa intelegi si alte limbaje pe care vrei sa le inveti.

Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Programarea, atunci iti recomand cartea mea “Introducere in Programare cu Java”. Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu notiunile de baza ale programarii, programare orientata pe obiecte (POO), structuri de date si multe altele. Click AICI pentru a afla mai multe.

Sa ai o zi productiva, Ramon

cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie