fbpx

Probabil te intrebi, ce este atat de special la acest limbaj de programare, Java? 🤔 Ce poti face practiv cu Java?

Ei bine, potrivit TIOBE (care este un index de masurare a popularitatii limbajelor de programare) Java se afla pe locul 1 sau 2 printre cele mai populare limbaje de programare de la crearea acestuia, adica de la mijlocul anilor ’90.

Top limbaje de programare - Vezi ce poti face cu Java

Multe dintre cele mai mari companii din lume folosesc Java pentru a construi aplicatii desktop si sisteme web backend. Iar daca deja ai invatat sa lucrezi in Java, atunci gasirea unui Job pentru tine nu reprezinta o problema. 😄

Popularitatea limbajului Java atunci cand vine vorba de comunitate

Si totusi, de ce este atat de popular acest limbaj de programare?

Pentru asta, iti propun sa te uiti la urmatorii factori:

Portabilitatea


In primul rand, datorita platformei Java Virtual Machine, Java poate rula pe aproape orice sistem. De aceea, scrierea de cod intr-un astfel de limbaj de programare nu iti creaza batai de cap cu diverse sisteme de operare sau tool-uri.

Iar un bonus pentru game developeri este faptul ca Java este cel mai utilizat limbaj pentru programare in Android.

Scalabilitatea


James Governor, co-fondatorul RedMonk, spunea ca atunci cand o companie din mediul digital creste, aceasta devine un magazin Java.

Datorita faptului ca Java este un limbaj static, este usor si rapid de intretinut cand vine vorba de construirea unui site web. Iar daca te gandesti ca una din versiunile noi iti va crea munca in plus, e bine sa stii ca versiunile vechi ale acestui limbaj functioneaza perfect chiar si dupa lansarea celor noi.

Comunitatea


Datorita unei comunitati enorme de utilizatori Java va ramane mereu in top-urile celor mai populare limbaje de programare. Cu ajutorul userilor din comunitatile Stack Overflow si GitHub, programatorii pot gasi rezolvare pentru aproape orice problema.

In continuare vorbim despre 4 lucruri surprinzatoare pe care le poti face cu ajutorul acestui limbaj de programare.

Vezi ce poti face cu Java

Daca vrei sa inveti limbajul de programare Java, iti recomand sa citeste cartea de Introducere in Programare cu Java care o poti gasi AICI.

Dezvoltarea aplicatiilor cloud


Similar multor limbaje de programare, developerii de software folosesc Java pentru a construi servicii de aplicatii bazate pe cloud, API-uri web, aplicatii client si asa mai departe. Java este utila nu doar pentru crearea de noi aplicatii si mutarea celor existente in cloud, dar si pentru posibilitatea de a fi folosit perfect oriunde in mixul modern de aplicatii cloud, mobile si desktop concepute sa functioneze in acelasi mod indiferent de locul in care se intampla sa fie difuzate.

O importanta deosebita pentru dezvoltarea cloud-ului este testarea unitara folosind simulari intr-un proces numit „mocking”, in care obiectele software sunt folosite pentru a simula obiectele din lumea reala si pentru a determina daca testele unificate trec sau nu. Cea mai utila si utilizata sursa în mod obișnuit pentru mocking este Mokito, care are la baza limbajul de programare Java. Cu ajutorul acestuia ai posibilitatea sa-ti folosesti abilitatile combinate intre Mokito și Java pentru a efectua testarea unitatilor de aplicatii si a diverselor dispozitive.

Explorarea spatiului la NASA


Probabil te-ai intrebat ce poti face cu java atunci cand vine vorba de explorarea spatiului. Ei bine, NASA utilizeaza Java pentru o serie de aplicatii interesante. Un exemplu de astfel de aplicatie este World Wind, un kit de dezvoltare software (SDK) care permite sa examinezi in detaliu orice locatie de pe planeta. Sursa de date este o combinatie a imaginilor satelitului Landsat si a datelor misiunii topografice de radar Shuttle.

Internet of Things


Probabil ca ai auzit multe despre Internetului Lucrurilor. In aceste zile IoT este peste tot, de la senzori in masini industriale masive, pana la dispozitive inteligente, cum ar fi camerele de securitate.
Stiai ca termostatul Nest este construit pe baza unui mix de Java si Inteligenta Artificiala?

😏 Pana si in automatele de cafea se gaseste Java. Software-ul unor tonomate de cafea are la baza limbajul de programare Java ce permite urmarirea inventarului materiei prime, temperaturii, umiditatii si locatiei.

Inapoi la scoala


Un numar mare de scoli si institutii de invatamant folosesc aplicatii personalizate construite in Java. Crearea de aplicatii educationale pentru sistemul de invatamant implica scrierea unei game largi de aplicatii mai mici care sunt folosite pentru a urmari statisticile studentilor precum si dezvoltarea proceselor de modelare pentru un laborator.

Pentru mai multe detalii despre limbajul de Programare Java si ce poti face cu el iti recomand sa urmaresti video-ul de mai jos:

🤟 Acestea au fost doar cateva din exemplele mai putin cunoscute despre unde poti folosi limbajul de programare in Java. De sigur, lista poate continua. Daca esti curios sa afli mai multe despre Java, AICI poti gasi informatii utile.

In imaginea de mai jos poti vedea care sunt limbajele de programare cele mai cautate de catre angajatori. Ceea ce trebuie sa stii este ca Java a devenit atat de popular si de larg raspandit incat poate fi chiar drumul tau spre o cariera de succes.

Pe ce loc se afla limbajul Java

Sper ca ti-a fost util acest articol,iar daca esti interesat sa inveti mai multe despre Programarea cu Java, atunci iti recomand cartea mea “Introducere in Programare cu Java“. Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu notiunile de baza ale programarii, programare orientata pe obiecte (POO), structuri de date si multe altele. Click AICI pentru a afla mai multe.
Pe data viitoare. Ramon.

cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie