fbpx

Domeniul Securitatii IT este unul in plina crestere. In fiecare zi sute de milioane de atacuri cibernetice au loc in Internet. Peste 360 de milioane doar in ziua de 31 decembrie 2023, dupa cum poti vedea in figura de mai jos.

Acest lucru face ca si cererea de specialisti sa fie din ce in ce mai mare. In acest articol vei afla pasi clari pentru a incepe in domeniul securitatii IT, de la zero fara sa ai nevoie de experienta anterioara.

Cum sa incepi in Securitate IT

Pentru a incepe in domeniul securitatii cibernetice, iata cativa pasi pe care ii poti urma:

Cum sa incepi in Securitate IT

1. Educatie si Invatare Continua:

  • Obtine o baza solida in cunostintele de informatica si retele. Poti opta pentru studii in domeniul IT sau poti accesa resurse de invatare online, cum ar fi cursuri pe platforme precum Coursera, edX sau Udemy.

2. Certificari in Securitate IT:

  • Obtine certificari relevante in securitate IT. Certificari populare includ CompTIA Security+, Certified Information Systems Security Professional (CISSP), Certified Ethical Hacker (CEH) sau Offensive Security Certified Professional (OSCP).

3. Practica in Laboratoare Virtuale:

  • Experimenteaza in laboratoare virtuale pentru a aplica cunostintele dobandite. Poti utiliza platforme precum Hack The Box sau Virtual Hacking Labs pentru a obtine experienta practica in domeniul hacking-ului etic si al testelor de securitate. Iata mai jos un exemplu de laborator de Hacking:
šŸ“¶ Laboratorul de Hacking si cum sa folosesti Kali Linux | Invata Securitate #17

PS: in cazul in care esti curios sa afli mai multe despre Kali Linux si cum sa-l instalezi, poti parcurge acest tutorial de aici.

4. Participarea la Comunitati Online:

  • Alatura-te comunitatilor online si forumurilor specializate in securitate IT. Reddit (subredditul r/netsec), Twitter si forumurile precum Stack Exchange sunt locuri bune pentru a afla de la profesionisti si pentru a ramane la curent cu noutatile din domeniu. Gasesti aici o comunitate Gratuita in limba romana pentru cei care vor sa inceapa in domeniul Securitatii IT

5. Construirea unui Portofoliu:

  • Creeaza un portofoliu care sa evidentieze proiectele sau provocarile de securitate IT la care ai lucrat. Acest lucru poate fi esential in procesul de aplicare pentru pozitii in domeniu. Iata aici ce este, cum arata si de ce este important sa ai un portofoliu.

6. Participarea la Evenimente si Conferinte:

  • Participa la evenimente si conferinte in domeniul securitatii cibernetice. Black Hat, DEF CON si conferintele locale de securitate sunt oportunitati excelente pentru networking si invatare. Sau la cele gratuite pe care le organizam in fiecare luna pe YouTube.

7. Cauta Oportunitati de Internship sau Proiecte Freelance:

  • Incepe cu stagii sau proiecte freelance in domeniul securitatii cibernetice pentru a castiga experienta practica si pentru a construi relatii in industrie.

8. Dezvoltarea Competentelor Tehnice si Soft:

  • Dezvolta nu doar abilitatile tehnice, ci si cele soft. Comunicarea eficienta, rezolvarea de probleme si abilitatile de echipa sunt esentiale in securitatea cibernetica.

9. Ramai Informat:

  • Mentine-te la curent cu ultimele tendinte si amenintari din domeniul securitatii cibernetice prin citirea blogurilor, urmarirea webinariilor si participarea la training-uri.

10. Aplica pentru Pozitii Entry-Level:

  • Cauta pozitii entry-level in securitate IT, precum analist de securitate sau tehnician de securitate, pentru a obtine experienta pe teren.

Prin urmarea acestor pasi, vei putea sa-ti construiesti o cariera in securitatea cibernetica si sa te dezvolti intr-un domeniu dinamic si solicitant.

Cum sa faci primii pasi in Securitate IT

Urmareste acest webinar in care vorbesc in detaliu despre cele 3 Secrete (de stiut) in Securitate IT inainte de a face Reconversie Profesionala in 2024

āž”ļø Doresti reconversie profesionala in Securitate Cibernetica? Aplica acum pentru o discutie pentru a afla cum poti face reconversie profesionala in Securitate IT in 9 – 12 luni, pornind de la zero: LINK

SecuritateIT.com
cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti oferĀ 3 Lectii GratuiteĀ practice despre Securitate ITĀ prin care sa iti arate cum saĀ faci asta

Ā 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie