fbpx

Masinile virtuale (MV sau VM – Virtual Machine) au devenit o componenta esentiala in domeniul IT, furnizand flexibilitate si eficienta in gestionarea resurselor hardware. In acest articol, vom explora cu atentie ce reprezinta o masina virtuala si cum aceasta aduce beneficii semnificative in mediul digital contemporan.

Ce Este o Masina Virtuala?

O masina virtuala este o emulare a unui sistem de operare (Linux, Mac, Windows, etc), creata pe un PC/laptop sau server. Aceasta functioneaza ca o instanta de sistem de operare complet izolata si este capabila sa ruleze aplicatii si sa execute sarcini ca si cum ar fi o entitate hardware reala.

Componente Cheie ale unei Masini Virtuale:

 1. Hypervisor (VMM): Este software-ul responsabil pentru gestionarea masinilor virtuale. Există două tipuri principale de hypervisors: Type 1 (bare-metal) care ruleaza direct pe hardware, și Type 2 (hosted) care ruleaza pe un sistem de operare existent.
 2. Imagini de Masina Virtuala: Sunt seturi preconfigurate de software, inclusiv sistemul de operare si aplicatiile asociate, pregatite pentru a fi implementate pe o masina virtuala.
 3. Sistem de Operare Guest: Este sistemul de operare care ruleaza in interiorul masinii virtuale. Poate fi orice sistem de operare suportat de hypervisor.
 4. Resurse Emulate: Masina virtuala are resurse atribuite, precum procesor, memorie RAM, spatiu de stocare si dispozitive de retea, toate emulate de catre hypervisor.

Beneficii ale Utilizarii Masinilor Virtuale:

 1. Consolidare Eficienta: Permite rulearea mai multor masini virtuale pe acelasi hardware fizic, maximizand utilizarea resurselor.
 2. Izolare si Securitate: Fiecare masina virtuala opereaza independent, oferind un grad înalt de izolare intre instantele diferite.
 3. Flexibilitate in Testare si Dezvoltare: Dezvoltatorii pot crea si testa medii de dezvoltare pe masini virtuale fara a afecta sistemul principal.
 4. Backup si Recuperare Rapida: Imaginile de masina virtuala pot fi salvate si restaurate rapid, facilitand procesele de backup si recuperare a datelor.
 5. Scalabilitate si Mobilitate: Masinile virtuale pot fi usor mutate intre servere si pot fi scalate in functie de cerinte fara a necesita modificari hardware semnificative.

Utilizari Curente ale Masinilor Virtuale:

 1. Testare si Dezvoltare de Software: Dezvoltatorii pot crea medii de testare variate pe masini virtuale, fara a afecta infrastructura existenta.
 2. Consolidare a Serverelor: Serverele fizice pot gazdui mai multe masini virtuale, reducand astfel numarul de echipamente necesare.
 3. Gestionarea si Impartirea Resurselor: Administratia resurselor hardware se face mai eficient, asigurand o utilizare optima a acestora.
 4. Infrastructura de Cloud Computing: Baza fundamentala pentru serviciile de cloud, permitand utilizatorilor sa acceseze resurse virtuale la cerere.

Ce este Virtualizarea ? 

Virtualizarea se refera la „rularea” mai multor OS-uri (Linux, Windows, Unix etc.) pe un singur PC (sau Server) fizic. Astfel vom rula mai multe instante a OS-urilor pe o singura masina fizica.

Avantajele virtualizarii sunt destul de clare:

 • Reducerea costurilor (prin reducerea infrastructurii necesare de PC-uri/servere)
 • Usurinta in administrare (software GUI, in general)
 • Flexibilitate (adaugarea/modificarea/stergerea masinilor Virtuale)

Virtualizarea are loc cu ajutorul unui soft special numit Hypervisor (hipervisor). Acest Hypervisor „minte” OS-ul care urmeaza sa fie virtualizat si il face sa creada ca se afla pe o componenta hardware reala (cand defapt el ruleaza peste un alt sistem de operare).

Exista 2 moduri prin care putem face virtualizarea:

 1. Bare-metal (Type 1) – ruleaza ca OS principal (peste care instalam Masini Virtuale)
 2. Hosted (Type 2) – ruleaza peste un OS (ex: Windows peste care instalam o Masina Virtuala)
ce este virtualizarea si ce este un hipervisor
Figura 1

Iata cateva programe software care pot face virtualizarea in aceste 2 moduri:

 • Hosted – VirtualBox, VMware, Hyper-V
 • Bare-metal – VMware vSphere, Xen, Hyper-V

Sistemele de operare virtualizate poarta denumirea de Masini Virtuale.

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe despre ce este virtualizarea si cum functioneaza:

Exemplu Utilizare Soft de Virtualizare (VirtualBox)

In acesta sectiune trecem , pas cu pas, prin procesul de setare si instalare a unei masini virtuale in VirtualBox pe Windows. Eu folosesc Distributia de Linux, Ubuntu. 😉

Programul care face posibila virtualizarea se numeste VirtualBox. Acesta este dezvoltat de catre Oracle si il gasesti gratuit accesand urmatorul link: https://www.virtualbox.org
O alternativa a acestui program este softul de virtualizare de la VMware si anume Workstation sau Player (gratuit) pentru Windows/Linux si Fusion pentru macOS.

In aceste tutoriale eu folosesc VirtualBox deoarece este o solutie relativ stabila si gratuita, astfel il poti descarca si tu de la link-ul de mai sus si te poti juca cu orice OS doresti (fie ca este vorba de Windows XP/7/8.1/10 sau orice alta distributie de Unix sau Linux).

Urmareste in acest clip care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a creea o masina virtuala:

Concluzie: Masinile Virtuale in Evolutia Tehnologiei

Masinile virtuale au devenit coloana vertebrala a infrastructurii IT moderne, oferind flexibilitate, eficienta si scalabilitate. Cu beneficii precum consolidarea resurselor, izolarea si mobilitatea, masinile virtuale raman un instrument esential pentru organizatiile care doresc sa optimizeze gestionarea resurselor lor IT intr-o lume digitala in continua schimbare.

Vrei sa faci reconversie profesionala in Securitate IT lucrand cu masini virtuale?

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT in mai putin de 12 luni, pornind de la zero

➡️ Doresti reconversie profesionala in Securitate Cibernetica? Aplica acum pentru o discutie pentru a afla cum poti face reconversie profesionala in Securitate IT in 9 – 12 luni, pornind de la zero: LINK

SecuritateIT.com

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie