fbpx

In era digitala, comunicarea intre calculatoare a devenit esentiala, facilitand schimbul de informatii si servicii in cadrul vastului spatiu al internetului.

Descopera in acest articol cum functioneaza comunicarea intre calculatoare in internet si ce elemente stau la baza acestei interactiuni digitale.

Cum comunica calculatoarele in retea ?

Pentru a putea comunica, dispozitivele (PC-uri, routere, switch-uri, etc) trebuie sa aiba un identificator unic. In acest caz este vorba de ÔÇőIP (Internet Protocol)ÔÇő.

IP-ul este modul prin care identificam un dispozitiv intr-o retea. El trebuie sa fie unic. Nu pot exista 2 IP-uri la fel in aceeasi retea, deoarece va aparea un conflict la nivelul acesteia.

Hai sa ne gandim la IP ca la un CNP pentru device-uri. Ce rol are CNP-ul ? De a identifica in, mod unic, fiecare persoana din Romania. Statul ne identifica prin CNP (aka IP), iar oamenii ne identifica prin Nume sau Prenume (aka. adresa MAC).

Afla din acest video tutorial, in detaliu despre cum comunica calculatoare in Internet:

Cum comunica Calculatoarele in Internet

Structura de Baza a Comunicarii in Internet:

1. Adrese IP – Identificatori Unici:

Fiecare dispozitiv conectat la internet are o adresa IP unica, precum o carte de identitate digitala. Aceste adrese permit calculatoarelor sa se gaseasca reciproc in retea.

2. Protocoale de Comunicare:

Exist─â protocoale specifice care guverneaz─â modul ├«n care informa╚Ťiile sunt transmise ├«ntre calculatoare. Un exemplu notoriu este TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), care asigur─â livrarea corect─â a datelor.

Procesul de Comunicare in Internet:

1. Cerere si Raspuns:

Cand un utilizator solicita acces la o pagina web sau orice alt continut online, computerul sau trimite o solicitare catre serverul care gazduieste acele informatii.

2. DNS – Sistemul de Nume de Domeniu:

Sistemul DNS traduce numele de domeniu usor de retinut in adrese IP. Acest proces permite utilizatorilor sa acceseze site-uri web utilizand denumiri familiare, in loc de adrese numerice complexe.

3. Pachete de Date:

Informatiile sunt impartite in pachete de date mai mici pentru a fi transmise eficient prin retea. Fiecare pachet contine adresa IP de destinatie, precum ╚Öi informa╚Ťii despre ordinea ╚Öi con╚Ťinutul datelor.

4. Rutare:

Pachetele de date c─âl─âtoresc prin mai multe dispozitive de retea numite rutere. Acestea decid traseul optim pentru a ajunge la destina╚Ťie, asigur├ónd o comunicare eficienta.

5. Servere si Baza de Date:

Atunci când pachetele ajung la server, acesta le procesează si trimite inapoi datele solicitate. Bazele de date pot fi implicate pentru a furniza informatii personalizate sau actualizate.

Securitatea in Comunicarea Online:

1. Criptarea Datelor:

Pentru a proteja informatiile sensibile, datele sunt adesea criptate in timpul transmiterii. Protocolul HTTPS asigura o conexiune securizata intre utilizatori si servere.

2. Firewall ╚Öi Securitate la Nivel de Re╚Ťea:

Dispozitivele folosesc firewall-uri pentru a filtra traficul ╚Öi pentru a preveni accesul neautorizat. M─âsuri suplimentare de securitate la nivel de re╚Ťea sunt implementate pentru a proteja integritatea datelor.

Evolu╚Ťia Tehnologiei de Comunicare in Internet:

1. Internetul Lucrurilor (IoT):

Dispozitivele IoT extind capacitatea de comunicare, permi╚Ť├ónd obiectelor fizice s─â transmit─â ╚Öi s─â primeasc─â date. De la case inteligente la ma╚Öini conectate, IoT schimb─â modul ├«n care interac╚Ťion─âm cu mediul ├«nconjur─âtor.

2. 5G și Viteze Mai Mari:

Dezvoltarea re╚Ťelelor 5G aduce viteze de comunica╚Ťie semnificativ ├«mbun─ât─â╚Ťite, facilit├ónd transferul rapid de date ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťind experien╚Ťa utilizatorului.

Concluzie: Navigand In Lumea Comunicarii Digitale

Comunicarea in internet este un proces complex, implicand multiple tehnologii ╚Öi protocoale. De la simpla solicitare a unei pagini web p├ón─â la transmiterea datelor prin re╚Ťea, cunoa╚Öterea acestor procese este esen╚Ťial─â pentru ├«n╚Ťelegerea modului ├«n care calculatoarele interac╚Ťioneaz─â ├«n spa╚Ťiul digital al internetului.

Vrei sa faci reconversie profesionala in (Securitate) IT?

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT in mai putin de 12 luni, pornind de la zero

Ô×í´ŞĆ Doresti reconversie profesionala in Securitate Cibernetica? Aplica acum pentru o discutie pentru a afla cum poti face reconversie profesionala in Securitate IT in 9 – 12 luni, pornind de la zero: LINK

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie