fbpx

Adresa MAC, (cunoscuta si sub denumirea de Media Access Control), reprezinta un element cheie in lumea internetului. In acest articol, vom explora ce este o adresa MAC, cum functioneaza si de ce este esentiala pentru comunicarea eficienta intre dispozitivele din retea.

Ce Este o Adresa MAC?

O adresa MAC este un identificator unic alocat fiecarui dispozitiv de retea, fie ca este vorba de un calculator, un smartphone, o imprimanta sau orice alt dispozitiv care utilizeaza o interfata de retea. Aceasta adresa este formata din sase perechi de caractere hexazecimale (0-9 si A-F), oferind astfel o identitate distincta pentru fiecare dispozitiv.

Structura Adresei MAC:

Adresa MAC este formata din sase grupuri de doua caractere hexazecimale, separate de doua puncte sau liniute. De exemplu, o adresa MAC ar putea arata astfel: 00:1A:2B:3C:4D:5E.

In figura de mai jos poti vedea un exemplu de adresa MAC.

cum aflu arata o adresa mac pe windows ramon nastase

Iti poti afla si tu adresa MAC a PC-ului, accesand bara Start -> cmd -> scrie comanda ipconfig.

Importanta Adresei MAC in Comunicarea in Retea:

Identificare Unica a Dispozitivelor: Adresa MAC asigura identitatea unica a fiecarui dispozitiv in cadrul unei retele. Acest aspect este crucial pentru a asigura ca pachetele de date sunt directionate corect si ca fiecare dispozitiv este identificat distinct.

Controlul Accesului la Retea: Adresa MAC este esentiala pentru controlul accesului la retea. Routerul sau switch-ul utilizeaza adresa MAC pentru a decide cum sa dirijeze pachetele de date in cadrul retelei.

Securitatea Retelei: Adresele MAC pot fi utilizate in implementarea unor masuri de securitate, cum ar fi filtrarea dispozitivelor permise sa se conecteze la retea sau restrictionarea accesului la anumite resurse.

Modul in Care Functioneaza Adresa MAC:

Atunci cand un dispozitiv este conectat la retea, sistemul sau de operare atribuie o adresa MAC fiecarei interfete de retea. Aceasta adresa este apoi utilizata pentru a directiona pachetele de date catre destinatia corecta in cadrul retelei.

Iti recomand sa urmaresti acest tutorial pentru a afla mai multe despre cum functioneaza adresele MAC si switch-urile de retea:

Viitorul Adreselor MAC:

Pe masura ce tehnologia evolueaza, s-au propus si implementat diferite tehnologii precum adresele MAC aleatoare pentru a creste nivelul de confidentialitate si securitate in retelele wireless.

Concepte de Baza despre Switch

Switch-ul este un echipament de retea care functioneaza la nivelul 2 al modelului OSI. Scopul acestuia este de a conecta mai multe device-uri (PC-uri, Laptop-uri, Servere, Imprimante, etc.) in aceeasi retea locala (LAN). Acest echipament contine mai multe port-uri (24 sau 48, depinde de model) care ii permit sa faca legatura in retea.

cum-arata-un-switch-cisco-ramon-nastase

Marea majoritate a Switch-urilor din ziua de astazi folosesc tehnologia Ethernet. Unul din motive fiind acela ca ne ofera viteze net superioare (1 Gbps / 10 Gbps / 40 Gbps sau chiar 100 Gbps) fata de tehnologiile existente (Token Ring, FDDI, etc.) pe piata in momentul adoptiei.

Switch-ul trimite datele de la un dispozitiv la celalalt pe baza adreselor MAC (sursa si destinatie). O adresa MAC reprezinta un mod de identificare unic, al fiecarui device dintr-o retea. Acesta este scrisa, din fabrica, pe placa de retea a fiecarui PC, smartphone, laptop, tableta si are urmatoarea forma:

Figura 4.2

Este reprezentata in format hexadecimal, pe 48 de biti (12 caractere, 4 biti fiecare caracter). Primii 24 de biti (00-1B-63) reprezinta partea specifica vendor-ului (ex: Cisco, Apple, Intel etc.), iar urmatorii 24 de biti (84-45-E6) reprezinta partea specifica device-ului, care il identifica in mod unic in retea.

Cum invata si foloseste un Switch adresele MAC ?

Scopul unui Switch este cel de a interconecta mai multe dispozitive in aceeasi retea locala (LAN). El face asta cu ajutorul adreselor MAC (sursa si destinatie). Adresa MAC destinatie este folosita pentru trimiterea traficului catre o destinatie anume, iar adresa MAC sursa este folosita pentru a memora portul pe care se afla un dispozitiv.

Deci practic, Switch-ul invata despre fiecare device din retea pe baza adresei MAC sursa si ia decizia de a trimite pe un port (spre destinatie) anume pe baza adresei MAC destinatie. Switch-ul retine toate aceste informatii intr-o memorie speciala: CAM (Content-Addressable Memory).

Aceasta tabela CAM descrie ce adresa MAC (sursa) se afla pe un port (altfel spus, face o mapare/asociere adresa MAC sursaport) – exemplu: Adresa MAC X se afla pe portul Fa0/5, Adresa MAC G se afla pe portul Fa0/9.

Adrese IP vs. Adrese MAC: Cei Doi Piloni ai Comunicarii in Retea

In lumea conectata a dispozitivelor si a retelelor, atat adresele IP, cat si adresele MAC sunt elemente fundamentale pentru comunicarea eficienta intre dispozitive. In acest articol, vom explora diferentele cheie dintre adresele IP si adresele MAC si modul in care acestea lucreaza impreuna pentru a facilita transferul de date in retea.

Adresele IP:

Definitie: Adresa IP (Internet Protocol) este un identificator numeric atribuit fiecarui dispozitiv conectat la o retea care utilizeaza protocolul IP. Aceasta adresa permite routerelor sa directioneze corect pachetele de date in cadrul retelei.

Structura: Adresele IP sunt formate din patru grupuri de numere separate de puncte, de exemplu, 192.168.1.1. Exista doua tipuri principale de adrese IP: IPv4 (cu patru grupuri de cifre) si IPv6 (cu opt grupuri de cifre si litere hexazecimale).

Rolul: Adresele IP faciliteaza identificarea unica a dispozitivelor in cadrul unei retele si permit routerelor sa le dirijeze corect in timpul transmiterii de date intre dispozitive.

Adrese MAC:

Definitie: Adresa MAC (Media Access Control) este o adresa unica atribuita fiecarei interfete de retea a unui dispozitiv. Aceasta adresa este utilizata la nivelul legaturii de date in retea si permite identificarea unica a dispozitivului la acest nivel.

Structura: Adresele MAC sunt formate din sase perechi de caractere hexazecimale, de exemplu, 00:1A:2B:3C:4D:5E. Aceasta adresa este permanenta pentru fiecare interfata de retea, desi exista tehnologii care permit utilizarea de adrese MAC aleatoare in anumite scenarii.

Rolul: Adresele MAC faciliteaza transmiterea de date la nivelul fizic al retelei, asigurand ca fiecare dispozitiv este unic identificat in cadrul segmentelor de retea locale.

Adresele IP vs Adresele MAC:

Nivelul de Operare: Adresele IP functioneaza la nivelul retelei, permitand routerelor sa dirijeze pachetele de date. Adresele MAC opereaza la nivelul datalink, asigurand conectivitatea fizica intre dispozitivele din retea.

Unicitatea Adreselor: Adresele IP trebuie sa fie unice in cadrul unei retele, dar pot exista adrese identice in retele diferite. Adresele MAC sunt unice la nivel global, fiind atribuite de producatorii de echipamente de retea.

Mobilitatea Dispozitivelor: Adresele IP pot fi schimbate sau atribuite dinamic prin intermediul protocolului DHCP, permitand dispozitivelor sa se deplaseze intre retele diferite. Adresele MAC raman fixe pentru o interfata de retea specifica.

Colaborarea Adreselor IP si MAC:

Intr-o retea, adresele IP si adresele MAC colaboreaza pentru a asigura o comunicare eficienta. Atunci cand un dispozitiv trimite date catre altul, adresa IP determina destinatia la nivel de retea, iar adresa MAC asigura ca datele ajung la destinatie la nivel fizic.

Urmareste acest video pentru a afla mai multe:

In concluzie, adresa MAC serveste ca o amprenta digitala unica pentru fiecare dispozitiv conectat la retea. Cu roluri esentiale in identificare, controlul accesului si securitate, aceasta adresa ramane un element fundamental in infrastructura retelelor moderne.

Vrei sa inveti si mai multe despre Kernel, Retele, Internet, Servere si Securitate IT?

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT (Linux, Servere, Retele, Securitate Cibernetica) in mai putin de 12 luni, pornind de la zero

šŸ’» Doresti sa faci reconversie profesionala pe partea de Securitate IT? Participa la urmatorul curs de Securitate Cibernetica cu mentorat din partea lui Ramon Nastase. Completeaza acum, formularul de inscriere de aici: LINK

SecuritateIT.com

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti oferĀ 3 Lectii GratuiteĀ practice despre Securitate ITĀ prin care sa iti arate cum saĀ faci asta

Ā 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie