fbpx

In acest articol vom studia ce este Internetul, cum functioneaza (behind the scenes) si cum iti poti aprofunda studiile.

Ce este Internetul?

Internetul a fost creat in 1969 cu scopul de a conecta centrele universitare din US. Acesta cuprinde 4,5 miliarde de utilizatori, iar 7 miliarde de dispozitive sunt conectate la internet cu o adresa IP.

La baza Internetului stau Retelele de Calculatoare. Ce sunt retelele de calculatoare? O gruparea de dispozitive (PC, laptop, telefon, Smart TV, camere IP, etc) interconectate printr-un Router, Switch care permit comunicarea intre ele.

Mai multe despre partea de retele de calculatoare poti citi AICI.

Internetul este o retea de retea. Stim ca pare complicat termenul, dar asa este.

Din ce este format Internetul?

Gandeste-te la reteaua ta de acasa la care esti conectat (cel mai probabil) prin Wireless. Aceea este o retea in aceasta lume mare a Internetului. La noi, la TeachBit, avem o alta retea. Google are o alta retea, samd.

La un moment dat, apare un ISP (Internet Service Provider) cum ar fi Digi, Telekom, Orange, Vodafone care vine la mijloc si ne conecteaza retele. Astfel, din aproape in aproape se conecteaza retelele la nivel global si ajunge sa se dezvolte Internetul.

Asadar, Internetul este compus din foarte multe retele, interconectate.

Cum functioneaza Internetul?

Te invitam sa urmaresti video-ul de mai jos pentru a intelege mai bine ce se intampla cand un dispozitiv doreste sa se conecteze la Internet.

Ce este Internetul si cum functioneaza prin Retele

Iar in video-ul de mai jos poti vedea ce se intampla atunci cand un calculator se conecteaza pentru prima data la Internet:

Structura Internetului:

Internetul este alcatuit dintr-o retea mare de servere, routere si cabluri de fibra optica care strabat intreaga planeta. Aceasta infrastructura globala permite transferul eficient al datelor de la un punct la altul, creand o retea in care informatiile pot calatori in fractiuni de secunda pe distante impresionante.

Rolul Internetului in Comunicare:

Una dintre cele mai semnificative transformari aduse de internet este revolutia in comunicare. Oamenii din intreaga lume pot comunica instantaneu prin e-mail, mesagerie instantanee, apeluri video si retele de socializare. Aceasta conectivitate a redus distantele, permitand colaborarea globala si schimbul liber de idei.

Impactul Internetului in Sfera Educatiei si a Lucrului:

Internetul a deschis noi orizonturi in domeniul educatiei si al locurilor de munca. Invatarea online, teleconferintele si posibilitatea de a lucra de la distanta sunt acum realitati comune, oferind acces la o educatie mai ampla si la oportunitati de angajare in orice colt al lumii.

Internetul si Afacerile:

Pentru antreprenori si companii, internetul este o resursa vitala. O prezenta online bine gestionata poate deschide noi piete, poate atrage clienti si poate facilita comertul electronic. De asemenea, instrumentele de marketing digital si analizele online permit afacerilor sa-si optimizeze strategiile pentru a atinge succesul.

Viitorul Internetului:

Odata cu evolutia tehnologiei, viitorul internetului este plin de promisiuni. Dezvoltarea tehnologiilor precum Internetul 5G, inteligenta artificiala si internetul lucrurilor (IoT) va continua sa schimbe modul in care interactionam cu mediul online, deschizand noi oportunitati si provocari.

In concluzie, internetul este inima vietii digitale, conectand oameni, idei si informatii intr-un mod fara precedent. Este o forta care modeleaza societatea noastra si redefineste constant felul in care traim si lucram.

Vrei sa inveti si mai multe despre Retele, Internet si Securitate IT?

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT (Linux, Servere, Retele, Securitate Cibernetica) in mai putin de 12 luni, pornind de la zero

šŸ’» Doresti sa faci reconversie profesionala pe partea de Securitate IT? Participa la urmatorul curs de Securitate Cibernetica cu mentorat din partea lui Ramon Nastase. Completeaza acum, formularul de inscriere de aici: LINK

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti oferĀ 3 Lectii GratuiteĀ practice despre Securitate ITĀ prin care sa iti arate cum saĀ faci asta

Ā 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie