fbpx

In acest articol discutam despre traficul de Voce prin IP, mai exact vom afla: „ce este VoIP si cum se trimite traficul de voce prin Internet?”. In urma acestui articol vei intelege care sunt tipurile principale de trafic dintr-o retea, cum functioneaza telefonia prin retea si care sunt principalele protocoale care ajuta la trimiterea traficului de voce prin VoIP. Hai sa incepem !

In Internet exista 3 categorii principale de trafic:

  1. Traficul de Date
  2. Traficul de Voce
  3. Traficul Video

Pana acum marea majoritate a discutiilor noastre a avut legatura cu traficul de Date. Acum a venit momentul sa trecem mai departe si sa vorbim si despre traficul de Voce, respectiv video pentru ca acestea vor domina in urmatorii ani Internetul. Traficul video a crescut de la an la an si se preconizeaza ca in urmatorii ani acesta va ajunge la 80% din banda generata in Internet.

Ce este VoIP ?

VoIP (Voice over IP) este o tehnologie (extrem de interesanta) care ne ofera posibilitatea de a comunica cu oricine (din retea sau din Internet) prin (sau peste) IP.

Tot de ce avem nevoie sunt 2 telefoane capabile sa foloseasca reteaua (cu tehnologie Ethernet) care sa se poata conecta la o centrala telefonica prin unul dintre cele 2 protocoale:

  1. SIPSession Initiation Protocol – protocol de sincronizare standard (poate fi folosit de orice vendor) intre telefoane si centrala telefonica
  2. SCCPSkinny – protocol de sincronizare (proprietar Cisco) intre telefoane si centrala telefonica (aka. CUCM – Cisco Unified Call Manager)

NOTA: In video-ul din seria Invata Retelistica Ep. 60 de mai jos discutam mai multe despre ce este VoIP si cum se trimite Traficul de Voce prin Internet.

Traficul de voce prin Internet (VoIP), pentru a functiona la capacitatea lui maxima are nevoie de urmatoarele caracteristici:

  1. Delay – mai mic de 150 ms
  2. Packet Loss – mai mic de 1% (asta inseamna 1 pachet la 2 secunde de audio)
  3. Jitter – delay-ul variabil mai mic de 30 ms intre fiecare pachet in parte

In tutorialele de mai jos vorbim in detaliu despre traficul de voce:

Partea 1 a tutorialului despre VoIP:


Partea a 2-a a tutorialului despre VoIP:

Cum functioneaza telefonia prin (IP) Internet ?

Telefonia prin IP (aka. VoIP) ne este oferita de echipamentele fizice destinate pentru asta (aka. Telefoane IP). Aceste telefoane se conecteaza la retea si cu ajutorul unui server central (aka. Centrala Telefonica – CUCM – Cisco Unified Call Manager) 2 sau mai multe telefoane pot comunica (prin IP) in reteaua locala (LAN).

Tehnologia folosita de aceste telefoane pentru a comunica cu centrala se numeste SIP (Session Initiation Protocol), iar cea pentru transferul de voce intre Telefoanele IP se numeste RTP (Real-Time Transport Protocol) si functioneaza peste protocolul UDP.

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe despre cum functioneaza VoIP:


Care sunt urmatorii pasi?

Iti multumesc pentru interesul si atentia acordata acestui articol despre „ce este VoIP„. Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Retele de Calculatoare, iti recomand cartea mea “Introducere in Retele de Calculatoare”, care este #1 Best-Seller pe Amazon.

carte - introducere in retele de calculatoare
carte – introducere in retele de calculatoare

Notiunile explicate in aceasta carte te vor ajuta extrem de mult sa intelegi atat elementele teoretice cat si cele practice care au de a face cu retelele de calculatoare, internetul si cu configurarea echipamentelor Cisco.

Click AICI pentru a afla mai multe.

Spor la invatat iti doresc,

Ramon

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie