In acest articol discutam despre traficul de Voce prin IP. Mai exact vom afla: “ce este VoIP si cum se trimite traficul de voce prin Internet ?” Hai sa incepem !

In Internet exista 3 categorii principale de trafic:
1) Traficul de Date
2) Traficul de Voce
3) Traficul Video

Pana acum am, marea majoritate a discutiilor noastre a avut legatura cu traficul de Date. Acum a venit momentul sa trecem mai departe si sa vorbim si despre traficul de Voce, respectiv video pentru ca acestea vor domina in urmatorii ani Internetul.

Traficul video a crescut de la an la an si se preconizeaza ca in urmatorii ani acesta va ajunge la 80% din banda generata in Internet.

Ce este VoIP ?

VoIP (Voice over IP) este o tehnologie (extrem de interesanta) care ne ofera posibilitatea de a comunica cu oricine (din retea sau din Internet) prin (sau peste) IP.

Tot de ce avem nevoie sunt 2 telefoane capabile sa foloseasca reteaua (cu tehnologie Ethernet) care sa se poata conecta la o centrala telefonica prin unul dintre cele 2 protocoale:

  1. SIPSession Initiation Protocol – protocol de sincronizare standard (poate fi folosit de orice vendor) intre telefoane si centrala telefonica
  2. SCCPSkinny – protocol de sincronizare (proprietar Cisco) intre telefoane si centrala telefonica (aka. CUCM – Cisco Unified Call Manager)

NOTA: In video-ul din seria Invata Retelistica Ep. 60 de mai jos discutam mai multe despre ce este VoIP si cum se trimite Traficul de Voce prin Internet

Traficul de voce prin Internet (VoIP), pentru a functiona la capacitatea lui maxima are nevoie de urmatoarele caracteristici:

Citeste si:  Ce este Virtualizarea si cum Functioneaza pe un Server ? | Tutoriale IT #1

1) Delay – mai mic de 150 ms
2) Packet Loss – mai mic de 1% (asta inseamna 1 pachet la 2 secunde de audio)
3) Jitter – delay-ul variabil mai mic de 30 ms intre fiecare pachet in parte

In tutorialele de mai jos vorbim in detaliu despre traficul de voce:

Partea 1:

 

Partea a 2-a:

Cum functioneaza telefonia prin (IP) Internet ?

Telefonia prin IP (aka. VoIP) ne este oferita de echipamentele fizice destinate pentru asta (aka. Telefoane IP). Aceste telefoane se conecteaza la retea si cu ajutorul unui server central (aka. Centrala Telefonica – CUCM – Cisco Unified Call Manager) 2 sau mai multe telefoane pot comunica (prin IP) in reteaua locala (LAN).

Tehnologia folosita de aceste telefoane pentru a comunica cu centrala se numeste SIP, iar cea pentru transferul de voce intre Telefoanele IP se numeste RTP (Real-Time Transport Protocol) si functioneaza peste protocolul UDP.

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe:

 

Iti multumesc pentru interesul si atentia acordata acestui articol despre “ce este VoIP“. Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Retelistica, atunci te invit sa apesi pe butonul de mai jos pentru a aflam mai multe:

Intra aici

Iti doresc mult spor in ceea ce faci,

Ramon

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ce este VoIP si cum se trimite Traficul de Voce prin Internet ? | Invata Retelistica #20
Author Rating
51star1star1star1star1star