fbpx

Salutare ! Mergem mai departe cu discutia despre programare in Python si vom afla ce este un Script in Python. Hai sa incepem !

Ce este un Script in Python?

In acest articol / tutorial iti arat cum sa faci un Script in Python. Beneficiul unui script este clar: eficienta si economisirea timpului investit pentru completarea unui task/sarcini.

Faptul ca nu mai trebuie sa scriem codul (in terminal) de fiecare data cand dorim sa executam un program. Putem creea un fisier in care scriem codul, iar apoi sa-l executam de cate ori dorim.

Un script defapt ce este ? Dupa cum am spus si mai devreme este defapt un fisier care contine cod cu un anumit scop (ex: sa automatizeze un task, sa creeze alte fisiere, sa faca update-ul unui program etc.).

In general toate acestea duc la eficienta (economisire) a timpului investit pentru executarea acelui task.

De ce am nevoie de un script in Python?

Un script te poate ajuta deoarece iti potii automatiza munca, astfel tu nu va mai trebui sa faci totul de unul singur. 

De exemplu, sa spunem ca ai un joc in care trebuie sa minezi aur. Daca vrei sa faci si altceva, iar aurul sa se mineze singur pentru tine, poti crea un script care sa te ajute in acest sens. Multi gameri folosesc aceasta metoda care este de fapt un cheat, dar de mare folos cand vrei sa duci gaming-ul la un alt nivel.

De asemenea, daca iti doresti o cariera in IT, vei vedea ca nu poti rezista fara script-uri. Pur si simplu de foarte multe ori va fi necesar sa repeti aceleasi activitati, iar acest lucru este imposibil de realizat fara un script. Toti programatorii aleg sa foloseasca script-uri pentru ca astfel nu mai pierd timpul cu lucruri marunte si nu mai scriu din nou 70% dintr-un cod scris ieri.

Cum sa faci un Script in Python ?

Cand vine vorba de crearea unui Script in Python (in Linux), tot ce trebuie sa facem este sa facem un fisier cu terminatia (extensia) .py, iar apoi sa introducem o linie de cod speciala:

#touch script_python.py
#vim script_python.py

Pe prima linie scriem #!/usr/bin/python3.5      //acesta linie de cod se numeste shebang si tot ce face este sa indice calea absoluta catre executabilul python de pe sistemul de operare (Linux)

ATENTIE: Daca folosesti Windows, atunci tot ce ai de facut este sa creezi un fisier nou pe Desktop sau intr-un anumit folder cu aceeasi denumire si terminatia .py

Dupa aceasta putem incepe sa scriem codul linie cu linie in fisierul deja deschis.

💻 Cum sa faci un Script in Python folosind Linux - - Invata Programare #4
Figura 1

Apoi, din terminal, putem rula codul (scriptul in Python) folosind comanda:

#python3.5 script_python.py

sau

#./script_python.py

Iata in figura de mai un exemplu despre care am vorbit mai sus:

cum sa execut un script in python
Figura 2

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe despre cum sa faci un Script in Python, folosind Linux.

Iar inainte de final mai vreau sa-ti fac o recomandare. Si anume sa nu folosesti vim (cum am facut eu in aceste tutoriale) ci sa folosesti un alt editor text precum Sublime Text sau Visual Studio Code.

editor text pentru a scrie un script

Pentru mai multe detalii te invit sa urmaresti tutorialul de mai jos, in care eu folosesc Sublime Text, pentru ca vei invata cum sa folosesti un editor text pentru a scrie scripturi Python si cum le poti rula in acelasi timp:

Cam atat am avut de spus in acest articol.

Ce iti recomand este sa treci la treaba (asta daca nu ai facut-o deja) si sa incepi sa aplici ceea ce am studiat in acest tutorial de programare pentru incepatori in Python.

Daca esti interesat sa inveti mai multe despre Programare (in general) in limbajul Python, atunci te invit sa intri AICI.

Mult spor iti doresc,
Ramon (cel care te sprijina in procesul tau de crestere)

cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie