fbpx

Poate te-ai gandit deja de ce anume sa tii cont atunci cand alegi o facultate in Romania.

Acum ca se apropie perioada „after-BAC”, primesc zeci de intrebari legate de facultate.

Mai exact intrebarea cheie este: Ce facultate 🎓 sa aleg?”

Nu o sa te mint. Nu exista un raspuns alb sau negru la intrebarea de mai sus. Si eu am fost in situatia in care am fost nevoit sa aleg si stiu cum se simte.

Pentru a alege o facultate, desigur, intai ai de ales domeniul pe care vrei sa-l studiezi. Dupa asta iei harta in fata ta si incepi sa cauti TOP 3 orase in care ai putea sa te duci la facultate.

Bun bun, dar in functie de care criterii sa iei decizia corecta?

Despre asta am scris in acest articol.

Intai hai sa-ti spun povestea mea „after-BAC” .

👼 Cu 6 ani in urma am avut de ales intre: Arad, Timisoara sau Bucuresti. M-am gandit si am analizat multe ore oare care poate sa ma duca cel mai aproape de scopul meu in cariera din viitor.

Asa am ales capitala Romaniei, Bucuresti. Poate te intrebi cum asa. Toata atentia si toate criteriile mele erau concentrate pe ceea ce se va studia la facultate, si nu ma refer aici la primii ani de licenta… Nu, m-am lasat cucerit de ceea ce se va studia la masterat, mai exact.

Abia live am vazut si posibilitatile oferite in seminariile si in hackathoan-e sustinute in cadrul facultatii de catre cei mari: Google, Facebook, BitDefender si Microsoft.

Ce este un hackathon?

Este un eveniment creat pentru mai multe echipe de programatori care prin „hack”-ing 👨‍💻 fac „maraton” 🏃‍♀️ , de aici si numele. Tematicile si conditiile de participare vin de la organizatori si de la sponsori. In general subiectul se cunoaste de dinainte, iar participantii pot veni deja cu echipele formate.

Aici tu poti sa te duci cu 2-3 prieteni si puteti incepe chiar sa construiti un proiect serios. Un hackathon poate dura o zi sau chiar si o saptamana, scopul final este sa ai in fata un proiect functional care sa indeplineasca acele functii si conditii subliniate initial de catre organizatori.

Cum ar trebui sa iti alegi facultatea potrivita?

Pentru asta am filmat acest clip, iti recomand sa urmaresti video-ul de mai jos:

E simplu. Incepi de la cel mai apropiat oras in care studiezi in prezent (poate chiar cel in care locuiesti) pana la cel mai indepartat si mai activ, Bucuresti.

Daca tu ar trebui sa iei o decizie strict dupa cele enumerate mai sus, pana aici clar ai alege Bucuresti.

🧐 Cum asa?

In celelalte orase sunt mult mai rare activitatile comparativ cu cele din capitala. Daca vrei sa participi frecvent la asemenea consursuri, activitati si vrei sa ai din ce alege, vrei sa ajungi in TOP, go go go. Mai tine cont aici de un lucru: fii pregatit din punct de vedere al abilitatilor necesare.

Fa mult research pentru admitere si fa-ti un backup.

Research pentru admitere

Aici la research e mult de lucru. Daca ai mai multe optiuni, iti recomand sa iti faci un excel in care pui detaliile core: nume facultate, specializare, materii din care se da admiterea, data admiterii, documente necesare, unde te-ai putea caza in acel oras (camin sau chirie) si care a fost ultima nota cu care s-a intrat.

E folositor sa treci detaliile legate de suma investita daca intri la buget vs. daca intri la taxa.

Pe langa toate astea te mai sfatuiesc sa faci o coloana in care sa pui si ponderea 🧮 dupa propria apreciere, adica sa pui de exemplu 10 la ceva ce iti place cel mai mult si 8 la ceva la care te-ai duce in cazul in care nu ai intra la celelalte doua optiuni la care ai dori sa intri.

Tine cont de ce vei fi dupa ce vei primi diploma de licenta: inginer sau subinginer.

Acum ca ti-ai facut research-ul, daca ai timp, viziteaza-ti facultatile TOP 3 din lista. Asta te ajuta sa stii aproximativ la ce sa te astepti, unde gasesti campusul si cum arata aria din zona universitatii, cum e vibe-ul.

Iti reamintesc de Ziua portilor deschise, care dureaza 3-4 zile si are loc in general in lunile februarie – martie. Pe parcursul acestor zile poti participa la cursuri deschise, poti discuta cu profesorii si cu studentii si ai vizite ghidate in facultate si chiar in salile de lectura. Vezi daca iti place, daca iti imaginezi sa studiezi in acel loc timp de 3-4 ani.

Avand cele 3 optiuni alese, verifica fiecare facultate in parte daca sigur se potriveste cu asteptarile tale de cariera.

Criterii pentru facultate

Mai tine cont de cateva aspecte peste care poate ai sarit la inceput:

  • pregatirea pentru admitere: sa iti fie clare cerintele de la admitere si modul de desfasurare a examenul de admitere
  • trend-urile in IT
  • relatii si netwokring: dupa un workshop dute si vorbeste cu speaker-ul care a prezentat ceva ce te pasioneaza, astfel dai de oameni cheie cu care poti dezvolta relatii
  • informatii utile
  • proiecte oferite: hackathoane, concursuri si activitati din campus
  • oportunitati de business/cariera: pana la urma pentru asta faci facultatea
  • ce stil de viata doresti sa ai si in cat timp
  • ce distante vei parcurge: daca vei face sau nu naveta

Hai ca ti-am povestit pana in prezent plusurile.

👎 Acum iti spun doar trei minusuri legate de Bucuresti: e mare, e aglomerat si e scump.

E responsabilitatea ta

Voi vorbi despre ceva ce doare. Am trecut prin asta, stiu cum e, cu totii trecem. Asuma-ti ca pana nu termini facultatea, nu stii 100% daca a fost o alegere buna sau nu. Da, stiu ca avem parinti si prieteni care ne pot influenta, dar alegerea asta e 100% responsabilitate proprie.

Voi divaga putin. E ca si cum ai intra in depasire si apoi ai da vina pe celalalt. Tu esti in masina, tu-l conduci, alegeti drumul dorit cu viteza dorita si cu propriul tau stil de condus.

Daca ai citit pana aici, sigur ti-a placut articolul. 👍 Multumesc!

Clipul video il ai aici.

La acest capitol al vietii exista anumite aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere daca esti intr-un astfel de moment in viata ta.

Eu ti-am prezentat cateva dintre ele, acum depinde de tine sa faci o analiza a ceea ce inseamna optiunile pe care le ai si ce presupun fiecare dintre ele.

Bafta la examene! ✌️

Ramon

cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie