fbpx

Salutare,

Astazi m-am gandit sa vorbim despre bani. Stiu, „banii nu-ti aduc fericirea”, in schimb avem nevoie de ei ca schimb de energie. Dar ce se intampla daca vrem mai multa energie, sub forma de bani?

In IT, angajatul lucreaza 6-8 ore 👨💻, depinde cate pauze isi ia, si aplica la job anumite solutii. Angajatorul in schimb ii ofera o suma de bani 💸 pentru energia depusa.

Aici ajungem la punctul cheie: Pentru ce esti platit? Angajatorul plateste pentru valoarea pe care tu o produci companiei. Aceasta valoare este compusa din doua lucruri:

1. 🕑 Productivitatea de care dai dovada

2. 💡 Competentele pe care le ai in momentul de fata

Daca te gandesi la o marire de salariului, intreaba-te: „Cum pot sa cresc punctul 1. sau 2. astfel incat sa aduc mai multa valoare?” Poate te intrebi daca asta inseamna sa muncesti mai mult, sa faci overtime. Nu, nu e vorba despre a sta la birou pana la 10 noaptea. Asta te-ar epuiza si ai ajunge la burnout. In schimb, poti sa fii mai productiv muncind mai eficient.

-> Afla AICI cat castiga un programator in IT, in functie de experienta.

Poti sa-ti dezvolti competentele studiind un lucru folositor pe care apoi sa-l aplici la job. Ti-am pregatit aici 5 PASI prin care tu iti poti creste salariul. Totul e practic, asa ca ai nevoie de o foaie 📄 si un pix 🖊️. Creierul raspunde atunci cand ii punem intrebari: „Cat am dormit?” – „Cam 7 ore.” „Mi-e foame?” – „Nu prea.” Tocmai asta vom aplica si mai jos. Insa vei avea nevoie de putin mai mult timp de gandire. Scrie-ti orice idee iti vine!

PASUL #1: Stabileste-ti targetul financiar (salarial)

E vorba despre a-ti stabili cat vrei sa castigi pana la o data stabilita. Tine cont si de timpul de studiu, de cateva luni bune, si de timpul in care aplici ceea ce stii noi la job. Apoi esti platit in plus pentru asta 💸 (adica primesti marirea de salariu). Un exemplu de exprimare ar fi: „Obiectivul meu este sa castig 5.500 de lei pana la finalul anului 2021.”

PASUL #2: Cunoaste-ti media salariului din piata

Sa spunem ca esti programator junior, in Python, iar in prezent salariul tau este de 3.000 de lei. Media este de 4.500 de lei si tu vrei sa ajungi la 5.500 lei pana la finalul lui 2021. Cu cunostintele de acum asta nu va fi posibil, insa invatand si trecand la nivel mediu sau chiar senior, pana in 2021 ai toate sansele sa iti atingi targetul. 👉E important sa stii asta, pentru avea obiective si asteptari realiste.

PASUL #3: Vezi cat castiga alte persoane

Stii deja ca veniturile pot diferi in functie de orasul in care esti, chiar daca ai aceeasi functie. Totusi, e importat sa stii daca exista oameni in compania la care lucrezi care au un salariu apropiat de obiectivul tau. Scopul e sa stii ca esti intr-un loc bun, in care e spatiu pentru crestere si se rasplateste pe masura. Dar daca nu esti? Pleaca, inseamna ca acea companie nu iti poate oferi ceea ce tu iti doresti, realist, chiar daca tu vei avea cunostintele tehnice necesare.

Totusi, e importat sa stii daca exista oameni in compania la care lucrezi care au un salariu apropiat de obiectivul tau. Scopul e sa stii ca esti intr-un loc bun, in care e spatiu pentru crestere si se rasplateste pe masura. Dar daca nu esti? Pleaca, inseamna ca acea companie nu iti poate oferi ceea ce tu iti doresti, realist, chiar daca tu vei avea cunostintele tehnice necesare.

PASUL #4: Cum iti poti dezvolta PRODUCTIVITATEA?

Vezi daca ai un laptop sau un instrument de lucru prea lent. Gaseste ce anume poti automatiza si ce te incetineste. Stii si tu cum e. ✍️Repet, orice idee iti vine, s-o scrii. Atunci cand nu-ti place sa faci ceva, nu te apuci de acel lucru, chiar daca tu stii ca pana la finalul zilei trebuie facut. Deleaga sau discuta cu superiorul tau si spune-i deschis ca nu te ajuta la productivitate acel task.

PASUL #5: Cum iti poti dezvolta COMPETENTELE?

Gandeste-te, ce lucruri noi ai putea sa inveti? Ce ai studia pentru a avansa in post? Scopul e sa vezi ce poti face astfel incat sa oferi valoare la job. Marirea salariului Acum ca ai terminat si ai trecut prin cei 5 pasi, e timpul sa vedem cand poti sa ceri marirea salariului: Exista evaluari ai angajatilor pe care fiecare companie o face, cel putin o data pe an. Daca este o companie medie / mare, evaluarile au loc si semestrial si trimestrial. 👉

Daca deja te gandesti de unde afli cum poti aduce valoare companiei, da, e foarte bine sa te duci la manageri si sa-l intrebi deschis: „La ce te uiti la mine (d.p.d.v. al evaluarii)? Vreau sa castig mai mult si sa aduc un plus de valoare companiei. Ce as avea de facut / de atins?” 📈Apoi, la acele evaluari voi vedeti daca ai crescut liniar, exponential. Acolo e momentul in care poti spune ca targetul tau e suma X, iar acum doresti o marire de salar cu Y lei. Fii transparent! Astfel evaluatorul va vedea ca ai un target clar, daca apar noutati, stie catre cine sa vina. Va sti cine cauta oportunitati de crestere prin cursuri interne sau externe, iar tu vei sti ca esti in perioada in care iti cresti salarul activ, in compania potrivita.

▶️Clipul pe tema asta il poti vedea mai jos. Vezi clipul video si spune-mi , printr-un comentariu mai jos daca ti-a placut acest subiect despre marirea salariului in IT.

Mult spor in continuare, Ramon (cel care te sustine in procesul tau de crestere) PS: Cu totii lucram 6-8 ore ⌛pe zi, de ce sa n-o facem cu placere, pe banii 💰 pe care ni-i dorim?!

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie