fbpx

Motivatia fiecaruia dintre noi ne poate impinge mai mult sau mai putin catre obiectivele noastre, iar rezultatele vor fi pe masura.

Iar in IT, atunci cand ai o eroare si ii cauti sursa de 4 ore sau cand inveti si ceva nu ā€œfaceā€ sens, desi tot recitesti aceleasi fraze, crede-ma,Ā motivatia e cea care te mai tine in priza!

De aceea, ea este mai importanta decat credem la prima vedere.

Astazi vom vorbi despreĀ cum am inceput sa invat in domeniul IT. Fiind un subiect foarte des cerut, dar si personal, mi-am zis ca e nevoie sa iti scriu si sa iti impartasesc din motivatia care ma tine pe acest drum de o perioada lunga de timp.

* Citeste intreaga mea poveste, ca sa afli ce poti face si tu.

Aveam 5 ani pe vremea cand am inceput. Imi amintesc si acum ca eram la Internet Cafe-ul unchiului meu, undeva prinĀ Nadlac, la granita, in judetul Arad.

Cum am inceput

La varsta respectiva, desi eram mic, il priveam cu admiratie pe unchiul meu care adauga constant calculatoare, instala diferite sisteme si aducea o varietate larga de jocuri pentru mica sa afacere.

Era pasionat de ceea ce facea!Ā Il vedeam cum avea aparate care conectau calculatoarele impreuna si pur si simplu nu imi puteam opri curiozitatea de a nu il intreba despre tot ce mi se pareaĀ wow.

DesiĀ eram curios de tot ce se intampla si imi petreceam mult timp in clubul de calculatoare, nu am avut o structura clara si astfel am invatat lucrurile haotic. La varsta aceea nu stiam despre programare, ci mai degraba eram focusat sa ma joc, ca orice copil. Prietenia si calculatoarele erau pe primul loc.

Deoarece familia considera ca este o pierdere de timp ceea ce faceam eu acolo (vazand ca tot ce fac e sa ma joc), au incercat prin diferite metode sa imi distraga atentia. Am ajuns sa lucrez pana si la magazinul mamei mele, lucru care imi displacea total.

Intr-un final, am auzit de la prietenii mei ca au aparut noi šŸ‘¾ jocuri. Am decis sa fac tot posibilul pentru a le avea, fara sprijinul parintilor. Dupa toata osteneala, cand credeam ca pot sa ma joc, vedeam ca nu imi pot instala jocul.

Cred ca ai mai patit si tu asta.

Acela a fost momentul in care am inceput sa imi pun singur intrebarea:Ā ā€œCe fac acum? Cum pot sa rezolv problema asta, astfel incat sa ma pot juca X?ā€

Solutiile vin intotdeauna cu lectii

Gasindu-i o solutie, am vazut ca sunt in stare de mai mult. In scurt timp am ajuns sa ii ajut si pe prietenii mei si chiar ne jucam in retea, de capul nostru. Atunci mi-am dezvoltat, cum imi place sa-i zic,Ā intuitia tehnologica. Este abilitatea aceea mai flexibila deĀ problem-solvingĀ pe IT si tehnologie.

La un moment dat a trebuit sa ma mut din orasul Nadlac, la Arad. Daca pana atunci ne intalneam si ne jucam in retea la clubul de networking, acum trebuia sa venim cu alte solutii pentru a ne intalni in mediul virtual. Am tot cautat pe internet si am inteles ca avem nevoie de servere, pentru a ne conecta cu totii la joc.

Eram varza, nu a functionat! :)) Pe atunci nu cunosteam termenii de IP, TCP, port, fisiere de configurare, hostā€¦ Si am ajuns sa ne jucam pe serverele altora.

La un moment dat, de Craciun (aveam cam 15 ani), ma aflam la masa impreuna cu familia. Din vorba in vorba am inceput sa-l intreb pe unchiul meu despre servere, conexiuni, iar in final mi-a spus ca el are o clasa la care preda retelistica.

Acum deja stii, cursul se numea CCNA, era de la CISCO.

Primul lucru a fost sa dau inapoi. Am mai auzit de ei, de acest curs, dar stiam ca e dificil.Unchiul mi-a zis:Ā ā€œStai linistit, te descurci. Nu-i deloc greu! Ai nevoie doar de putina engleza.ā€

Am zis sa-l incerc.

Si ASTFEL am inceput sa explorez, sa invat lucruri noi. Acel prim curs mi-a dat sansa sa-mi deschid si celelalte usi. Prin studiu si perseverenta!

Poate ai auzit deja ca la finalul fiecarui capitol se dau examene, apoi si la finalul unui modul. Trebuia sa invat in mod constant.Mai aveam si liceul.Mai aveam si pasiunea mea pentru jocuriā€¦

Treaba a devenit serioasa

In aceasta perioada am observat ca:Ā informatiile pe care le invatam intr-o zi, le puteam deja aplica instant acasa.

Dupa doar o saptamana de studiu am ajuns deja sa-mi pot crea propriul server si sa il fac disponibil si prietenilor mei, ca sa ne conectam intr-un loc si sa ne jucam, ca pe vremuri.Ā Asa am inceput eu sa studiez IT si retelistica. Incet-incet nu mai stateam la PC doar ca sa ma joc, ci si ca sa invat!

Aici a inceput intreg entuziasmul!

Studiam ce sunt router-ele, switch-urile, cum functioneaza ele si cum se conecteaza PC-urile in retea. La un moment dat, i-am rugat pe ai mei sa-mi dea bani nu pentru jocuri, ci ca sa-mi cumpar astfel de echipamente. Ca sa le am la mine acasa.

Noile mele ā€œjucariiā€ au devenit aceste echipamente. Invatarea a devenit o joaca pentru mine. Eram curios si voiam sa explorez lucruri noi.

Iar lucrurile au inceput sa se lege.

La un moment dat, un profesor de la scoala mi-a spus:Ā ā€œRamon, vad ca-ti plac internetul, retelele, toate astea. Vezi ca exista un concurs national care se va organiza in curand. Se numeste AcadNet.ā€

Asa am inceput sa ma pregatesc pentru acel prim concurs. Chiar in primul an in care am participat, m-am calificat la nationala. Imagineaza-ti ca pentru mine a fost ceva extraordinar.

Asta nu e tot…

Urmatoarea data cand am participat la concurs m-am pregatit intens si am luatĀ locul al III-lea. A fost fantastic sa vad cum citind si studiind materialele de la Cisco, reuseam asa ceva.

Iar urmatorul an, cand urma sa am BAC-ul, am decis ca voi invata atat de bine pentru acest concurs incat sa iau locul I.

Sincer, acel an a fost un record personal pentru mine:

  • Mi-am luat certificarea CCNA de la Cisco.
  • Am inceput sa invat CCNA Security.
  • Am ajuns sa castigĀ locul IĀ la acel concursĀ nationalĀ organizat de AcadNet.
  • Iar la etapaĀ internationalaĀ am luatĀ locul IIIĀ pe Europa Centrala si de Est.
  • Am luat si BAC-ul.
  • Doua luni mai tarziu am intrat la facultatea de Automatica si Calculatoare, la Bucuresti.

Prin aceste concursuri castigate am putut alege aproape orice facultate din tara, pentru ca nu mai trebuia sa dau examenul de admitere, fiind deja olimpic.

A fost extraordinar pentru mine! Cu cativa ani inainte nici nu visam la asa ceva.

Peste o foarte scurta perioada de timp, pe cand aveam 20-21 de ani, cu ajutorul anumitor profesori am ajuns sa devin instructor in cadrul academiei din cadrul Politehnicii. Invatam oamenii care veneau la aceste cursuri speciale, de aici si pasiunea mea in a-i invata pe ceilalti.

Apoi mi-am inceput canalul de YouTube.Ā Intreaga poveste o gasesti aici:

Peste cativa ani m-am angajat la o corporatie, am continuat sa predau si, bineinteles, mi-am continuat studiul, din pasiune.

Asta este povestea mea šŸ‘† siĀ astfel am ajuns unde sunt in prezent!

Am spusĀ ā€œDaā€Ā cursurilor si materialelor de studiu din partea Cisco.

Acum poti incepe si tu

Si tot Cisco este compania pentru care sunt cel mai recunoscator pentru ca mi-a schimbat complet viata. Multumita ei, prin pura curiozitate am reusit!

Si cred ca si tu poti sa reusesti, iar acum ai si metoda in fata ta: Cei de la Cisco au pregatit unĀ curs de introducere in Securitate Cibernetica.

* Acest curs este online, GRATUIT.

Este un curs in limba romana, pe care il poti studia in ritmul tau, il poti parcurge de acasa, online. Prin el inveti lucrurile fundamentale legate de securitate cibernetica. Cisco mi-a schimbat viata si prin intermediul acestui curs si prin intermediul a ceea ce fac ei, ti-o pot schimba si pe a ta.

Fa acest pas si inscrie-te la cursul gratuit deĀ Securitate Cibernetica, fiiĀ awareĀ de riscurile din aceasta perioada si de cum sa le minimizezi si studiaza cele 5 capitole:

  1. Notiunea de Securitate Informatica
  2. Atacuri, concepte si tehnici
  3. Protejarea Datelor si a Confidentialitatii
  4. Protejarea Organizatiei
  5. Viitorul dvs. este in securitatea cibernetica?

Durata acestui curs este de aproximativĀ 15 ore,Ā iar dupa sustinerea examenului final vei obtineĀ Certificatul de Finalizare a cursuluiĀ siĀ Insigna Digitala Cisco Networking Academy.

āœ… Inscrie-te gratuit la acest curs care contine si 8 activitati si 7 exercitii de laborator, prin link-ul urmator:
https://cs.co/IntroSec

Eu personal ti-l recomand, pentru ca iti poate fi super-folositor daca esti la inceput de drum.

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti oferĀ 3 Lectii GratuiteĀ practice despre Securitate ITĀ prin care sa iti arate cum saĀ faci asta

Ā 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie