In acest articol vom incepe discutia despre terminalul Linux si mai exact vom vedea cateva comenzi de baza in Linux. In cele ce urmeaza vom face primii pasi in lucrul de zi cu zi in Ubuntu Linux, iar la sfarsit vom intra chiar si in terminal (arma secreta a acestui OS) si vom da cateva comenzi de baza in Linux 🙂
Hai sa incepem !
Venim aici in continuarea articolului #1 din seria Invata Linux, in care am vazut cum putem instala Ubuntu Linux intr-o masina virtuala pe Windows.
3) Lucrul de zi cu zi in Ubuntu
Dupa cum spuneam si la inceputul articolului trecut, Ubuntu este cea mai populara forma (distributie) de Linux, existenta la ora actuala, iar eu o voi folosii pe tot parcursul acestor tutoriale.
In clip-ul de mai jos vorbim despre cum arata interfata grafica (GUI) din Ubuntu, testam cateva programe si vorbim pe scurt despre modurile in care putem instala acest OS pe PC/Laptop:
- Mod Dual-Boot – exista in paralel Windows si Ubuntu, dar alegi unul din aceste 2 OS-uri in momentul in care pornesti calculatorul
- Folosind o Masina Virtuala – eu prefer acest mod deoarece este mult mai simplu de folosit si instalat. In clip-urile viitoare iti voi arata cum poti sa instalezi un OS intr-o astfel de masina virtuala.
Urmareste clip-ul de mai jos:
4) Comenzi de Baza in Linux din Terminal
A sosit momentul sa folosim elementul de baza care face orice distributie Linux (printre care si Ubuntu) populara si anume Terminalul. Acesta este o unealta foarte puternica, datorita functionalitatii (putem manipula sistemul mai bine fata de modul grafic) si al flexibilitatii pe care il ofera.
In acest terminal noi folosim shell-ul, un program care ia comenzile (ls, cd, pwd etc.) si le trimite mai departe OS-ului care se va ocupa de procesarea lor si intoarcerea rezultatului.
Daca esti interesat sa inveti mai multe despre IT & Linux, atunci iti recomand materialele de AICI.
Shell-ul default (si in acelasi timp, cel pe care il folosim si noi) din Ubuntu este “bash“. Bash ne permite sa dam toate aceste comenzi si el incearca sa raspunda cu un rezultat pentru fiecare comanda introdusa de noi.
$ls //listeaza continutul folder-ului curent $cd Desktop/ //schimba folderul in care ne aflam $passwd //schimba parola curenta
Toate aceste comenzi ne intorc un rezultat. In cazul in care am fi introdus comanda $hellothere, bash, by default, nu ar fi stiut de ea si ne-ar fi intors un mesaj de eroare, cum ca acesta comanda nu exista.
Iata toate aceste comenzi ilustrate in urmatorul clip:
Alte comenzi utile:
$pwd //ne indica unde ne aflam in toata structura de foldere $echo "text" //va afisa la consola cuvantul Text, il poti folosi pentru a "printa orice cuvant doresti" $whoami // indica cu ce username esti logat pe Linux
Iar mai jos poti urmari o versiune imbunatatita a clipului precedent:
Iti multumesc pentru interesul si atentia acordata acestui articol despre comenzi de baza in Linux.
Daca esti interesat sa inveti mai multe despre IT & Linux, atunci iti recomand materialele de AICI.
Click AICI pentru a afla mai multe.