fbpx

Ce este CLOUD-ul? ☁️

De Cloud probabil ca ai auzit. Este un subiect despre care se vorbeste extrem de mult in ultima perioada: „datele se stocheaza in cloud; procesare se face in cloud; serviciile noastre sunt in siguranta in cloud”. Toate aceste afirmatii se refera la ideea de:

 • Cloud storage – informatiile noastre sunt stocate in cloud
 • Cloud Computing – informatiile noastre sunt procesate de catre (sutele de) calculatoarele care compun cloud
ce este cloud computing

Acestea sunt doar cateva exemple de ce reprezinta cloud-ul si ce poti face cu el in momentul de fata.

Cloud-ul face parte din viata noastra de zi cu zi. Indiferent ca suntem constienti sau nu, in mod constant folosim aplicatii si platforme care sunt stocate, procesate si „servite” dintr-un Cloud. In acest tutorial, Ramon Nastase, ne explica ce este Cloud-ul, cum functioneaza si ce aplicatii folosim din aceasta lume.

Tutorial Cloud: Ce este Cloud Computing si ce Aplicatii utilizam

Tipurile de Servicii Cloud:

 1. Infrastructure as a Service (IaaS): Furnizează infrastructura de bază, inclusiv servere virtuale, rețele și stocare.
 2. Platform as a Service (PaaS): Oferă o platformă completă de dezvoltare, gestionare și livrare a aplicațiilor.
 3. Software as a Service (SaaS): Utilizatorii accesează aplicații software prin intermediul internetului, fără a fi nevoie să le instaleze local.

Daca vrei sa afli mai multe despre ce este un cloud, cum functioneaza acesta te invit sa urmaresti tutorialul de mai jos:

Virtualizarea sta la baza Cloud-ului. De ce ? Pentru ca in cloud exista sute, mii de calculatoare conectate in paralele care stocheaza sau proceseaza informatia care este stocata acolo. Iata cateva exemple cunoscute de Cloud Storage (care stocheaza informatia pe Hard-Disk-uri sau SSD-uri):

 • Google Drive (Storage)
 • Dropbox
 • Box
 • Amazon S3 (din cadrul AWS), etc.

Acum iata cateva exemple de platforme de Cloud Computing (care proceseaza informatia):

 • AWS – Amazon Web Services
 • Google Cloud Platform
 • Microsoft Azure

Beneficiile Cloud Computing:

 1. Eficiența Costurilor: Reducerea cheltuielilor de capital și transformarea acestora în costuri operaționale, cu plata doar pentru ceea ce este utilizat.
 2. Flexibilitate și Mobilitate: Accesul la date și aplicații de pe orice dispozitiv conectat la internet, oferind libertate și mobilitate.
 3. Securitate Avansată: Furnizorii de servicii cloud investesc în măsuri de securitate pentru protejarea datelor utilizatorilor.
 4. Actualizări și Mentenanță Automată: Furnizorii gestionează actualizările de securitate și întreținerea infrastructurii, eliberând utilizatorii de aceste sarcini.

Cloud Computing in viata de zi cu zi:

 1. Stocare și Partajare de Fișiere: Serviciile cloud precum Google Drive sau Dropbox facilitează stocarea și partajarea fișierelor.
 2. Platforme de Colaborare Online: Aplicații precum Google Workspace permit colaborarea online și partajarea de documente în timp real.
 3. Servicii de Streaming: Platforme precum Netflix sau Spotify utilizează cloud-ul pentru a oferi conținut de streaming către utilizatori.

Vrei sa faci reconversie profesionala in Securitate IT lucrand cu tehnologiile cloud?

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT in mai putin de 12 luni, pornind de la zero

➡️ Doresti reconversie profesionala in Securitate Cibernetica? Aplica acum pentru o discutie pentru a afla cum poti face reconversie profesionala in Securitate IT in 9 – 12 luni, pornind de la zero: LINK

SecuritateIT.com
cum sa incepi in securitate it ramon nastase

INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie