fbpx

In acest articol vorbim despre burnout – ce este si mai ales cum ajungi sa iesi din aceasta stare.

Scriu toate astea din experienta, pentru ca nici eu nu am recunoscut burnout-ul de la inceput si n-am stiut cum s-o temperez si cum sa ma asigur ca ea nu va mai aparea.

Mult timp am functionat dupa ideea ca „Nu pot pierde 1, 2 zile sa ma mobilizez! Am prea multe lucruri importante de facut.”

Dar fix asta patesc! 

Trebuie sa creez cat mai rapid continut pentru Platforma IT (asa cum mi-am facut planul anterior), sa port discutii si sa incep colaborari, sa pregatesc webinarii si live-uri si sa ofer suport celor ce au nevoie de el. E de lucru!

Insa eu eram agatat in multe activitati care imi consumau o mare parte din energie si stresul era la el acasa. 

Asa ca m-am blocat. Nu reuseam sa ma adun si sa fac lucrurile sa mearga cum le-am planificat anterior.

Ce s-a intamplat pana la urma…

La inceputul lunii august din 2020 lucrurile nu mergeau deloc bine pentru mine. Am avut cateva esecuri (invataturi) cu cateva saptamani in urma, la activitatile si diferiet arii din viata, pe care le-am mentionat mai sus.

Asa ca am spus „Stop! Nu mai vreau sa fac asta acum, ci vreau doar sa plec.” 

Si am plecat.

Mi-am luat liber vreo 2 saptamani. Am plecat in munti, la Sinaia. Apoi am mers in Bucegi, dupa care la mare si dupa care am luat o alta ruta spre casa, prin Brasov.

Am fost prin multe locuri sa ma reincarc de energie si sa ma reconectez cu mine. Astfel, mi-am recapatat suflul.

Mi-am dat seama ulterior ca ceea ce se intampla cu mine era epuizare / burnout. De fapt nu activitatile ma oboseau, ci modul in care le faceam.

Ce este burnout-ul

Pe scurt, inseamna epuziare mentala, fizica si emotionala, care apare in urma stresului excesiv acumulat pe termen lung.

Ei bine, cunosti momentul acela cand te simti extenuat, ai o gramada de chestii de facut si parca lucrurile nu ies, nu stii ce sa mai faci, nu dormi, abia mananci sau poate mananci prea mult?

Asta poate fi doar una dintre etapele pin care un om poate ajunge la burnout.

Ca sa ajungi in burnout nu trebuie neaparat sa lucrezi zeci de ore suplimentare, ajunge sa fii super stresat de un subiect care sa iti provoace o stare de epuizare si insatisfactie zilnica, apoi repetarea acestora urmatoarea zi.

Ce poti face cand te confrunti cu burnout-ul

In primul rand, cand te simti consumat, opreste tot ceea ce faci. Chiar daca esti presat financiar, chiar daca esti presat de colegi. Pune stop la tot! Nu trebuie sa iti iei 2 saptamani…

Dar poti sa mergi 3 zile sau poate in weekend. Iti sugerez sa nu fii focusat pe telefon, cel mult folosesti Waze-ul. Nu iti lua nici laptop-ul, ca sa nu tragi dupa tine toate activitatile online. Sau macar poti iesi la aer curat pentru cateva ore.

Stiu ca poate fi unul dintre cele mai dificile lucruri de facut pentru un viitor IT-ist, un programator, insa sanatatea ta e mai presus de toate.

Si pleci. 

Elibereaza-te de ganduri. Mintea sa iti fie limpede.

Viziteaza cat mai multe. Du-te la Sarmizegetusa, du-te la un castel, fa o drumetie prin munti, stai langa un rau. 

Sau

Apeleaza la cei apropiati tie: prieteni, familie, partener chiar si la un terapeut. Persoana cu care tu vorbesti, nu trebuie neaparat sa te „repare”, ci mai degraba sa fie un bun ascultator. 

Apoi, cand te intorci, nu te pune direct pe treaba. Ia-o usor! Poti sa iti iei 1- 2 zile pentru a intelege care iti sunt prioritatile. 

Iata un video pe acest subiect:

Sugestia mea este sa iti iei o foaie si iti notezi proiectele pe care le ai. Vezi cate sunt  si care e venitul pe care il aduce fiecare.

Te gandesti cat timp iti ia fiecare proiect in parte si cati bani castigi de pe urma proiectului.

Odata facuta asta, te gandesti care e directia in care tu vrei sa mergi si in care vrei sa te dezvolti:

Care sunt lucrurile care au prioritate in viata ta?

Ai putea sa iti pui urmatoarea intrebare: „Care este acel lucru care ma incarca si care imi ofera satisfactie, imi ofera un sens?”  Sa simti ca faci ceva, poti creste, te poti dezvolta si iti da o enregie din aia fantastica.

Iti notezi in cealalta parte a hartiei acest lucru pe care tu vrei sa il dezvolti. 

Odata ce ti ai notat aceste lucruri, urmareste acest exemplu:

Marian vrea sa devina cel mai bun din tara pe partea de consultanta in networking, retele de calculatoare.  In momentul de fata, el are un proiect in care livreaza servicii de Cloud catre o alta firma, are un alt proiect in care livreaza serviii de networking si administrare pentru alta firma si are un alt proiect mic in care face un site de prezentare pentru un prieten din copilarie..

Care dintre aceste 3 proiecte se potriveste pe termen lung cu obiectivul lui Marian? 
Dar, care dintre activitatile sau proiectele tale se potriveste cu obiectivul tau, cu ceea ce iti doresti? 

Dupa cum vezi, emotia cu care pornesti si pe care o ai pe parcursul unui proiect influenteaza mult starea ta atat emotionala cat si fizica.

Choose wisely!

Prioritizeaza-tri viata pentru ca nu doar prin locul de munca sau prin activitatea pe care o desfasori pentru un venit poti aluneca in burnout, ci si prin atitudinea pe care o ai in activitatile zilnice, prin ceea ce alegi sau nu sa faci in timpul liber, daca te relaxezi sau nu, daca faci miscare si daca mananci sanatos sau nu.

Toate astea pana la urma te duc la o concluzie care defineste starea ta mentala, fizica si emotionala.


INCEPE RECONVERSIA PROFESIONALA IN SECURITATE IT,PORNIND DELA ZERO, CHIAR DE ACUM!

Iti ofer 3 Lectii Gratuite practice despre Securitate IT prin care sa iti arate cum sa faci asta

 

Intra pe mail pentru a citi prima lectie