Am primit inainte de anul nou o intrebare, care mi-a trezit un deja-vu. Ma simteam si eu acolo pentru cateva secunde, retraiam frustrarea.
Intrebarea suna in felul urmator š:Ā
„Cum poti continua sa inveti un limbaj de programare cand vezi caĀ tot esuezi?”
Este o problema cu care m-am confruntat si eu foarte des, mai ales in facultate š, atunci cand incercam sa invat o gramada de limbaje intr-un timp foarte scurt. Bineinteles, era un plan absurd.
š Daca si tu esti in aceasta zona, iti spun ce am facut si a functionat. Incearca cei 3 pasi si observa cum se vor schimba lucrurile.
PASUL 1: Gaseste 3 motive pentru care vrei sa inveti programare
Ia o foaie si un pix si noteaza-ti 3 motive pentru care iti este important sa inveti programare, specific pe acel limbaj. Asta te ajuta sa iti clarifici āDE CEā-ul, din care ori de cate ori esuezi, te ajuta sa iti iei energia.
Exista un citat care imi place foarte mult si se potriveste acestui pas:
āThe combination of your WHY and HOWs is as exclusively yours as your fingerprint.ā
Simon Sinek
Stii deja ca programarea este un proces, iar progresul inseamna mereu schimbare.
Ai nevoie doar de energie si de timp.
PASUL 2: Cauta sa rezolvi o problema inainte sa inveti programare
Cauta sa rezolvi o problema.
Ideea principala este sa nu te focusezi pur si simplu pe a invata un anumit limbaj de programare, cu IF-urile si FOR-urile lui.
Motivul e simplu. Te apuci si dupa 5 minute te plictisesti.
In schimb creaza o aplicatie, un robotel, ceva care iti da un motiv sa inveti limbajul.
Este ceva palpabil sau vizual pana la urma? Da, iar tu te vei putea bucura de rezultat!
Tot ce ai de facut in acest caz este sa identifici o problema pe care vrei s-o rezolvi. Abia apoi inveti programare, facand intai un research prin care vezi de ce limbaj si de ce tehnologie ai nevoie pentru a rezolva acea problema.
Citeste si: Cum sa devii un programator de succes?
Da, stiu, din pacate nu prea invatam asta in scoli, dar hei, avem viata reala. Scoala a trecut, pentru unii dintre noi a fost acum multi ani.
Important e sa trecem peste si sa intelegem ca suntem oameni maturi si responsabili, cu un grad de libertate destul de mare!
PASUL 3:
Acest ultim pas te las sa-l descoperi singur din video:
Daca ai trecut si tu prin asa ceva sau chiar acum in prezent experimentezi asta, dscrie-mi in comentariu, ca sa ne cunoastem mai bine.
šŖ Mult spor in continuare!
Salut Ramon,
As dori sa imi dai si mie un sfat te rog frumos in legarura cu ce as vrea sa fac. Lucrez ca analist financiar( lucrez mut cu excel si baze de date pe care le prelucrez in fiecare zi) si as vrea sa ii dai un sfat cum sa procedez sa le organizez in python in ideea sa imi facilitez munca mai usor si sa pot sa gandesc mai analitic etc. mentionez ca am facut un curs de incepator de python. nu am cunostine in programare.
multumesc ,
Salut Cristian,
Dupa cum ti-am raspuns is pe Facebook, iti recomand sa folosesti Python + o biblioteca pentru manipulat fisiere Excel. Astfel iti vei usura extrem de mult munca.
Sau mai poti folosi MACROs in Excel (sau G. Sheets).
Am parcurs un material introductiv despre limbajul C++. L-am inteles si mi-a placut. Doresc sa continui sudiul cu un manual sub forma e-book sau, mai bine, sub forma tiparita, cat mai actualizat. Prefer pe cel din urma. Am nevoie de un titlu si de un funizor. Multumesc.